Jak správně změřit EKG s chytrými hodinkami Huawei?

Jak správně změřit EKG s chytrými hodinkami Huawei?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Měření vyžaduje jen 30 sekund vašeho času
  • Výsledky je možné okamžitě sdílet ve formátu PDF
  • Monitoring EKG je bezpečný i pro těhotné ženy

K běžným funkcím moderních chytrých hodinek (například měření srdečního tepu či okysličení krve) se relativně nedávno přidala také schopnost monitorovat EKG. Jedná se o neinvazivní (bezbolestnou) metodu, která může rozpoznat srdeční vadu a pomoci předejít vážnému zdravotnímu stavu. Zároveň je však potřeba brát výsledky i s určitou rezervou, neboť měření EKG v chytrých hodinkách nenahradí profesionální zdravotnické přístroje, které se obvykle nachází v nemocničních zařízeních.

Huawei Watch GT 3 Pro – videorecenze

Jedním z modelů, které monitoring EKG podporují, jsou i chytré hodinky Huawei Watch GT 3 Pro. Ty jsou na našem trhu v prodeji ve dvou velikostech – 43 a 46mm verzi. Menší 43mm varianta (vhodná spíše pro dámy) je dostupná v unikátním celokeramickém provedení (keramické je tedy jak pouzdro, tak i řemínek), zatímco 46mm verzi lze pořídit s titanovým pouzdrem i řemínkem.

Jak správně měřit EKG pro co nejpřesnější výsledek

Přestože monitoring EKG skrze chytré hodinky není žádná věda, neuškodí si připomenout správný postup měření, který má zajistit co možná nejpřesnější výsledek. Ten se skládá z několika doporučených kroků, viz níže.

  1. V prvé řadě je dobré se ujistit, že se zadní strana hodinek dotýká pokožky na zápěstí, pokud tedy hodinky nosíte příliš „navolno“, je vhodné řemínek utáhnout.
  2. Před samotným spuštěním monitoringu je důležité se posadit a položit uvolněnou ruku na stůl (nebo ji nechat spočinout na klíně), pravidelně dýchat a nemluvit.
  3. Následně stačí přiložit prst k elektrodě (umístěné v tlačítku), čímž se měření spustí. Pokud měření nezačne probíhat, může být pokožka na prstu příliš suchá a stačí ji lehce navlhčit.
  4. Prst je nutné na elektrodě držet po dobu cca 30 sekund, hodinky uživateli zobrazí animaci a časovač.
  5. Výsledky si následně lze prohlédnout jak na hodinkách, tak přímo v aplikaci Zdraví v chytrém telefonu, odkud je možné 30sekundový záznam EKG vyexportovat – uložit do požadované složky v telefonu či jej rovnou sdílet ve formátu PDF. Během měření je zároveň snímán srdeční tep, jehož průměr se ve výsledcích také zobrazí.

Je měření EKG bezpečné?

Monitoring EKG je bezpečný pro všechny zdravé jedince, a to včetně těhotných žen. EKG by však nemělo být prováděno v prostředí se silným elektromagnetickým polem (například v blízkosti elektrického vedení).

Huawei Watch GT 3 Pro 46mm

Konstrukce46,6 × 46,6 × 10,9 mm, 54 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: ?
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, NFC
Akumulátor530 mAh, nabíjení: bezdrátové
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze