Jak fotí ultrakompaktní iPhone 12 mini? Prohlédněte si denní i noční snímky

Jak fotí ultrakompaktní iPhone 12 mini? Prohlédněte si denní i noční snímky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Otestovali jsme hlavní i ultraširokoúhlý objektiv
  • Nechybí ani ukázka nočního a portrétního režimu

Ultrakompaktní iPhone 12 mini má mnoho co nabídnout. Mezi přednosti zcela jistě patří supervýkonný 5nm procesor A14 Bionic, kvalitní OLED panel s jemným rozlišením či nízká hmotnost a extrémně kompaktní rozměry. Co však mohou zájemci očekávat od „nejmenšího 5G telefonu na světě“ (jak uvádí Apple) v oblasti fotoaparátů?

Za zapůjčení iPhonu 12 mini děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Bez zbytečného chození kolem horké kaše lze konstatovat, že fotovýbava iPhonu 12 mini je zcela identická se „základním“ iPhonem 12, jehož fotoaparáty jsme vyzkoušeli před několika dny. Na zádech tak najdeme nejen hlavní snímač, ale také ultraširokoúhlý objektiv a nutno podotknout, že vzhledem k malé velikosti telefonu působí modul s fotoaparáty ještě větším dojmem.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4
Ohnisková délka 26 mm 13 mm
Velikost pixelů 1,4 µm ? µm
Stabilizace optická bez stabilizace
Zaostření Dual Pixel PDAF fixní

Tentokrát jsme se ve fototestu zaměřili nejen na denní snímky, vyfocené jak na hlavní, tak na ultraširokoúhlý objektiv, ale také na ukázku selfie a portrétního režimu. Pokud fotíte rádi portréty, pravděpodobně nebudete výsledky zklamání. Telefon si poradí se separací foceného objektu a pozadí obecně velmi dobře, nevyrovná se však portrétnímu režimu u největšího a nejlépe vybaveného iPhonu 12 Pro Max, který využívá k dosažení lepších výsledků teleobjektiv. Fotočlánek s ukázkami snímků z iPhonu 12 Pro Max pro vás v současnosti již chystáme.

Pochopitelně jsme nezapomněli ani na noční snímky, kde telefon automaticky prodlouží expozici podle množství přítomného světla. Obvykle však zabere vyfocení nočního snímku (s nočním režimem) 2 až 3 sekundy. Přikládáme také zmíněnou ukázku selfie kamerky. Do komentářů nám nezapomeňte napsat, jak jste s kvalitou fotek spokojeni.

Denní snímky

Noční snímky

Technické parametry Apple iPhone 12 mini 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 64,2 × 7,4 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor2 227 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020,
Diskuze ke článku
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Za, skoro, 27 tis se někdo zbláznil.
Jiří Peterka
Jiří Peterka
Na poměr cena/výkon se u iPhonu nehraje. Lidé to kupují a ještě jsou šťastní, u Applu to takhle chodí. Bez čtečky, aod, sd, usb-c, 60 hz, s pomalým nabíjením a výřezem... Soutěž nepoměru poslední 2 roky i tak vyhrává spíše Pixel. Problémem iPhonu 12 mini, a už to prosakuje téměř všude, bude hlavně jeho baterka. V sedm večer jsou mnozí na 10%, a to je nepříjemné...
Alin Lasicka
Alin Lasicka
Děláte skvělou práci, děkuji za test. Škoda, že nebylo lepší počasí na focení děnních snímků. Makro jako vždy parádní. Standardní Wide je taky ok, fotky jsou ostré (trochu přeostřené), mají slušný dynamický rozsah, je to na úrovni vlajkových lodí, protisvětlo zvládá lépe než některé základní bezzrcadlovky a lepší kompakty. To je už ale u iPhonu zvykem. Za podprůměrný považuji postprocess u portrétní fotografie, kdy separace pozadí mi přijde tak někde na úrovni telefonů za 10-15 000. Tohle u mě Apple moc neumí a třeba Note nebo i Pixel to zvládají podstatně lépe. Noční fotografie z hlavního snímače parádní. Ultra-Wide je v tuto chvíli obrovskou slabinou u Apple. Především je to dáno nedostatečnou optikou. Skutečně by se jejich inženýři měli zamyslet, jestli dávat do mobilních fotoaparátů 13ku rektilineární objektiv. V tomhle případě by pomohlo buďto vyšší ohnisko nebo přiznání zkreslení. Je očividné, že při dostatku světla to maže strany a při nedostatku světla už je to matlanina celý - ať už je to světelností objektivu, postprocessem simulujícím dlouhou expozici nebo miniaturností čipu.

Celkově si myslím, že snímky jsou odpovídající cenové hladině telefonu. Podobné výsledky mají prakticky všichni. Ať jsou to Samsungy 20 nebo Pixel, či Xiaomi. Na druhou stranu je smutné, že v roce 2020 nám nedokáží výrobci nabídnou více a dávkují nás touto celkově podprůměrnou kvalitou.
Das Airbas
Das Airbas
Naposledy upraveno: 16. 11. 2020 11:19
Osobně bych uvítal více obrázku ve 100% náhledu pro posouzení kvality a poměru šumu vs vyhlazení. Osobně nemám rád žehlení na úkor nižšího šumu u konkurence, ale u zmenšenin nelze dobře poznat. Spousta fotek je pouze ve velikosti 2276x1707 někdy i v nižší. Takto mohu hodnotit především barevné podání u telefonů v této cenové kategorii jako i vyšší očekávám více, ale samozřejmě existují zahraniční servery pro shlédnutí původní velikosti a třeba to spoustě lidem takto stačí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze