Jak bezpečně prověřit voděodolnost mobilu? Je na to aplikace

Jak bezpečně prověřit voděodolnost mobilu? Je na to aplikace
Fotografie: Holly Mandarich, unsplash.com
  • Aplikace využívá barometrický senzor
  • Můžete tak prověřit konstrukci telefonu
  • Výsledky jsou pouze orientační

Zvýšená odolnost proti vniknutí cizorodých částic je běžnou výbavou mnoha dražších telefonů. Nejběžnější je v tomto ohledu certifikace IP68, která slibuje, že při nepřekročení daných podmínek se do zařízení nedostanou žádné prachové částice ani kapalina. Přesto však paradoxně dojde k „utopení“ takto vybavených telefonů častěji než u běžných modelů. Hlavní důvody jsou dva. V prvním případě jde o chování uživatele, který například při fotografování ve vodě vyvíjí takové podmínky, že dojde k vniknutí vody pod tlakem. Anebo je na vině porušená konstrukce telefonu. To se může stát z mnoha různých důvodů: od mechanického poškození přes stárnutí materiálů až po neodborně provedené opravy.

Rozptýlit nebo potvrdit vaše obavy v tomto směru může pomoci aplikace Water Resistance Tester pro Android. Ta využívá barometrického snímače telefonu, který obvykle slouží k zpřesnění a ke zrychlení vyhledávání polohy pomocí GPS. V tomto případě ale také umí určit, jestli se uvnitř telefonu zvyšuje tlak, pokud na něj popsaným způsobem zatlačíte. Pokud ano, pak by slibovaná voděodolnost neměla být dotčena. V opačném případě vzduch někudy uniká a stejným místem může vniknout i voda.

Samozřejmě platí, že výsledky jsou orientační. I telefon, který prošel testem, nemusí být 100% chráněn. IP68 ve spotřební elektronice funguje spíše jako pojistka poslední záchrany, pokud dojde ke kontaktu s kapalinou. Pokud je zařízení nebo příslušenství vhodné pro plavání nebo potápění, jeho výrobce to obvykle zmiňuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze