Internetový gigant vystrkuje růžky. V Turecku chce zakázat Google služby

13
Internetový gigant vystrkuje růžky. V Turecku chce zakázat Google služby
  • Komise pro hospodářskou soutěž vyzvala Google k postoupení kroků, které by uživatelům umožnili změnit defaultně nastavený vyhledávač ve smartphonech s Androidem
  • Google podle tureckých orgánů požadavku nevyhověl, za což mu byla stanovena pokuta
  • Internetový gigant hrozí zrušením přístupu ke Google službám (GMS)

Pokud jste v poslední době zaslechli pojem „Google služby“ (Google Mobile Services neboli GMS), pravděpodobně byla řeč o obchodní válce mezi USA a Čínou, respektive jejím dopadu na Huawei, kterému americká vláda znemožnila používat GMS u nově představených modelů. Podle Reuters však hrozí problémy s podporou Google služeb také uživatelům Android smartphonů na území Turecka, jehož vláda se dostala do křížku s internetovým gigantem.

Vše odstartovala stížnost konkurenčního ruského vyhledávače Yandex, podle nějž Google pozměnil smlouvy o distribuci softwaru, následkem čehož byla odstraněna možnost změnit defaultně nastavený internetový vyhledávač (Google). Následně Google (v průběhu září 2018) inkasoval pokutu ve výši 93 milionu tureckých lir (přibližně 360 milion korun) za porušení tureckého zákon o ochraně hospodářské soutěže, načež bylo Googlu uděleno půl roku na nápravu situace. O několik měsíců později, konkrétně 7. listopadu 2019, byl vydán posudek, podle kterého Google selhal a momentální situace stále nevyhovuje požadavkům tureckého státu.

A reakce Googlu? Ten si požadavky Turecka nenechal líbit a v tiskovém vyjádření uvedl: „Informovali jsme naše obchodní partnery, že s nimi nebudeme moci spolupracovat na nových telefonech se systémem Android, které budou uvolněny pro turecký trh. Spotřebitelé si však mohou zakoupit stávající Android telefony, které budou moci používat běžným způsobem i nadále. Ostatní služby poskytované Googlem nebudou ovlivněny.

Komise pro hospodářskou soutěž vyzvala Google, aby upravil smlouvy o distribuci softwaru tak, aby si mohli uživatelé na svých Android zařízeních vybrat mezi několika různými vyhledávači. Komise Googlu rovněž udělila další pokutu, tentokrát ve výši 0,05 % denních tržeb za porušení práva, která bude trvat tak dlouho, dokud nebude vše napraveno. Google má nyní 60 dnů na odvolání.

Internetový gigant se tak v současnosti snaží přinutit představitele zmíněné komise k tomu, aby své stanovisko přehodnotili. Tedy alespoň v případě, že nechtějí, aby zůstali turečtí uživatelé Android smartphonů bez přístupu k GMS podobně, jako je tomu například v Číně.

Diskuze ke článku
Pesedm
Správně tak. Na Turecko pozor pohani co vyřezávali plody s těl žen před Vídní... 12. září 1683 Den, kdy se Vídeň ubránila Turkům.
Dodo
Takže teď už nebude vidírat pouze Trump, ale nově i samotný google. Takže počítám, že v evropě začíná konec google služeb.
Mário Kovačič
Možno by mal turkom niekto vysvetliť že vývoj softvéru je drahá sranda a programátori nerobia za drobné. Android ako taký je zadarmo ale bez Google služieb je na nič. Prečo si Google nemôže diktovať podmienky? Ak by bol Android platený ako Windows kto by to zaplatil? Žeby zákazník. Ajtak 99% užívateľov by zvolilo Google pretože ho poznajú a ostatné vyhľadávače stoja za ...
Martin
Tak opice stejně používat telefon neumí, takže Google o nic nepříjde

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze