Instagram vytáhne do boje s šikanou na sociálních sítích. Na pomoc si povolá AI

Instagram vytáhne do boje s šikanou na sociálních sítích. Na pomoc si povolá AI
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Instagram se chce zaměřit na ochranu šikanovaných uživatelů
  • Pomoci mu k tomu má umělá inteligence
  • Funkce Restrict bude teprve zpřístupněna

Šikana na internetu je závažným problémem, který může mít negativní vliv zejména na mladší uživatele sociálních sítí. Tvůrci Instagramu proto nyní přišli se svérázným způsobem, jak tomuto neblahému fenoménu zatnout tipec. K tomu, aby se Instagram stal alespoň o trochu lepším místem, jim bude pomáhat umělá inteligence.

Instagram ve svém prohlášení o závazku boje s kyberšikanou představil dvojici nových funkcí. První z nich, jež má před šikanou ochránit zejména náctileté uživatele, využívá umělou inteligenci k rozpoznání jízlivých či vyloženě obtěžujících komentářů. Po sepsání takovéhoto příspěvku se Instagram autora automaticky zeptá, zda chce napsaný text doopravdy zveřejnit, nebo jestli si to raději ještě promyslí a případně jej upraví či rovnou smaže.

Instagram
Ukázka fungování umělé inteligence.

O poznání mocnější zbraní v oblasti regulace šikany na Instagramu je funkce „Restrict“. Díky ní lze označit uživatele, kteří na této sociální síti šikanují druhé. Příspěvky těchto autorů budou navíc následně viditelné pouze jim samotným, aniž by věděli o tom, že na ně byla restrikce uvalena. Takovýto přístup bývá nazýván také jako „shadowbanning “a předchází tomu, aby se zabanovaní uživatelé „bránili “proti banu (například vytvořením dalšího účtu), neboť o něm vůbec nevědí. Tato funkce zároveň zajistí, že uživatelé neuvidí, kdy je oběť šikany online ani nedostanou potvrzení o přečtení jimi zaslané zprávy.

Instagram
Ukázka funkce Restrict.

Kontrola příspěvků pomocí umělé inteligence se má objevit na Instagramu již v těchto dnech. Funkce Restrict bude zveřejněna zanedlouho.

Stáhnout Instagram

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze