Huawei Watch D2: tlakoměr na zápěstí podruhé, tentokrát elegantněji

Huawei Watch D2: tlakoměr na zápěstí podruhé, tentokrát elegantněji
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Druhá generace hodinek s tlakoměrem výrazně zapracovala na designu
  • Certifikované měření zahrnuje i detailní statistiky pro snadné sdílení s lékařem
  • Huawei zvětšil displej, zmenšil tělo a zjednodušil upínání pásku

Pamatujete ještě na naši recenzi Huawei Watch D z roku naši recenzi Huawei Watch D 2022? Určitě pamatujete. Hodinky se už na první pohled odlišovaly, namísto líbivých pásků a různých luxusních materiálů vsázely na úplně jinou přednost – a to na tlakoměr. Ano, klasický tlakoměr je obvykle poměrně velké zařízení, které se snažíte před zraky ostatních schovávat například v šuplíku, s Huawei Watch D jste však měli tlakoměr prakticky nonstop na zápěstí. Věděli jste, že Huawei s těmito hodinkami získal hned 16 patentů?

Tlakoměr, nebo hodinky? Huawei ukázal novou generaci Watch D2

Huawei nakonec prodal více než 1 milion kusů a získal potřebné certifikace, včetně CE MDR. Ano, pěkné, ovšem design hodinek Watch D byl poměrně kontroverzní, a tak se Huawei pro druhou generaci rozhodl, že s tím něco udělá – a udělal.

Design: podruhé a lépe

I přesto, že ani druhá generace Watch D nebude vyhrávat soutěže krásy nositelné elektroniky, druhá generace už působí opravdu elegantně, rozhodně se tak za ně nebudete muset stydět ani u saka při pracovních schůzkách.

Pro elegantnější profil Huawei nasadil 2,5D zakřivené sklo AMOLED displeje, které se svažuje k bokům zařízení. Původní generace nabízela poměrně masivní hliníkový rámeček, pro zajištění tenčího profilu a elegantnějšího designu je nově rámeček rozdělen na dvě části a není tedy tak masivní, ani vypouklý – ale zřejmě bude i trochu méně odolný. Vrchní tlačítko bylo vyměněno za korunku z nerezavějící oceli, která je samozřejmě otočná a napomáhá tak snazšímu pohybu v prostředí hodinek. K dispozici jsou nově dvě barevné varianta, černá s umělým páskem a bílá s koženým páskem, ve které hodinky vypadají ještě o poznání luxusněji, pro dámy tak půjde o jasnou volbu.

Huawei Watch D2

Z praktických důvodů hodnotíme pozitivně i pásek, který nově integruje všechny vývody spojené s měřením tlaku do upínacího mechanismu, už tedy není nutné separátně nasazovat konektor pumpy a vyměňovat polštářky při zvolení kratší délky pásku. Vše je tak nově mnohem praktičtější a jednodušší na výměnu, Huawei zachoval rychloupínací systém, kdy k odjištění pásku stačí stisknout tlačítko. Vzhledem ke specifičnosti produktu nepůjde pásek vyměnit za ledajaký, z podstaty věci to však nevadí, protože po Watch D2 sáhnou především zájemci, pro které bude funkce tlakoměru primární. Výhodou pásku rovněž je, že tlaková manžeta už nově není pokryta textilem, ale TPU materiálem, díky čemuž je zajištěna i lepší hygiena.

Huawei dále zvětšil úhlopříčku displeje z 1,64 palců na 1,82 palců, přesto se mu povedlo zmenšit rozměry, za což chválíme. Rozměry nově činí 48 × 38 × 13,2 mm, původní generace měla rozměry 51 × 38 × 13,7 mm. Po všech stránkách se tedy Huawei povedlo udělat z nové generace Watch D elegantnější kus elektroniky, navíc s větším displejem v menším těle. Dodáme, že rozlišení displeje rovněž narostlo, konkrétně na 408 x 480 px.

Měříme tlak, ale nejen ten

Měření tlaku je prakticky identické, jako u první generace – nejdříve si pomocí přibaleného papírového metru změříte obvod zápěstí a podle toho z balení vyberete vhodnou délku pásku včetně vzduchového polštářku. Následně je nutné mít nohy na zemi a hodinky zvednout do úrovně hrudníku. Spuštění je snadné, Huawei Watch D2 mají dedikované tlačítko. Novinkou je ABPM, tedy automatické měření tlaku, které je dostupné i v České republice.

Huawei Watch D2

Reálně to funguje tak, že hodinky měří tlak například i v průběhu noci, následně generují reporty, které splňují lékařské požadavky. Díky podpoře měření EKG a tepové frekvence dokáží Watch D2 poskytnout komplexní pohled na aktuální průběh léčby pacientům, kteří trpí na problémy spojené s vysokým tlakem. Z aplikace Huawei Zdraví lze následně sdílet reporty, které jsou vhodné i pro tisk na běžné tiskárně. Patentované mikropumpa zvládne tlak 40 kPa, podporuje měření v rozsahu 40 – 230 mmHG. Zde se hodí zmínit, že hlučnost celého procesu je až o 60 % nižší ve srovnání s klasickými domácími tlakoměry, klidně se tak můžete změřit i o půlnoci.

Stejně jako v případě řady Watch GT 5, i zde Huawei zapracoval na senzorech TrueSense na zadní straně, nechybí měření EKG zdravotnického standardu. Hodinky zvládnou kromě tlaku a tepu měřit také úroveň okysličení krve, míru stresu i teplotu pokožky. Ne, ani Watch D2 nezastoupí teploměr, ale výkyvy v teplotě kůže dokáží signalizovat blížíčí se nemoc.

Watch D2 jsou funkcemi a senzory napěchované hodinky, je tedy jasné, že baterie dostává pořádně zabrat. I tak je zajímavé, že při běžném provozu zvládnou až 6denní výdrž, zhruba o jeden den méně, než nabízela původní generace. Je to daň za menší tělo a užší profil, kterou lze pochopit.

Dostupnost a cena

Huawei Watch D2 budou dostupné i u nás, a to již během pár dnů. Cena je nastavena poměrně rozumně, konkrétně na 9 999 Kč za černou variantu s umělým řemínkem, kožená varianta by měla být s příplatkem. Původní generace je stále k dispozici, nově za cenu 7 999 Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze