Huawei P9 oficiálně: duální fotoaparát Leica, čtečka otisků a další

26

Na dnešní tiskové konferenci představila společnost Huawei nástupce oblíbeného modelu P8, Huawei P9 je oficiální. Jako obvykle se soustředilo na fotoaparát, ten je duální a vznikl ve spolupráci s německou fotografickou ikonou, společností Leica. Mimo věhlasné optiky se novinka chlubí čtečkou otisků prstů, Full HD displejem a výkonným procesorem Kirin.

Huawei P9 je konečně oficiální. Poslední týdny jste na našem serveru mohli pravidelně číst o únicích, které se ve spojitosti s blížícím se představením novinky postupně objevovaly, nyní už konečně známe kompletní specifikace. A že jsou špičkové prozradíme rovnou. Huawei si opět dal záležet i na detailech. Kupříkladu fotoaparát vznikl ve spolupráci s německou ikonou na poli výroby optik pro fotoaparáty, společností Leica.

Huawei P9
Huawei P9 a jeho barevné varianty

Nepřehlédněte:

Design a konstrukce: diamantem broušený

Na tělo modelu P9 využil Huawei opět prověřený letecký hliník, hrany jsou broušeny diamantem. Po designové stránce nás novinka moc nepřekvapila, vzhled se totiž ztotožňuje s uniklými snímky. Huawei P9 je designově rozhodně zajímavý smartphone, ocenili bychom však tenčí rámečky v prostoru pod a nad displejem. Rámečky vedle displeje jsou tenké 1,7 milimetru, což je téměř dvakrát méně než u Galaxy S7 od Samsungu (3,1 mm). Tloušťka zařízení přitom povyskočila na necelých 7 milimetrů. Huawei se jako obvykle bude prodávat v několika barevných variantách, konkrétně v šesti (Ceramic White, Haze Gold, Rose Gold, Titanium Grey, Mystic Silver a Prestige Gold), u nás se setkáme s šedou a zlatou variantou.

Huawei P9

Displej? Stále Full HD

Displej nabídne na dnešní poměry vcelku běžnou úhlopříčku 5,2 palce, nepřekvapí ani Full HD rozlišení a technologie IPS. V Huawei totiž moc dobře vědí, že výsledná jemnost nad hranicí 400 pixelů na palec je pro lidské oko naprosto dostatečná, jednotlivé pixely od sebe nemá šanci rozeznat ani vytrénovaný zrak. Oproti konkurenci tak novinka nabídne nižší rozlišení, pozitivně by se však toto rozhodnutí mělo odrazit na výdrži baterie, jejíž kapacita činí průměrných 3 000 mAh (o 320 mAh více, než u modelu P8).

Vysoký výkon...

O výkon se bude starat osmijádrový procesor vlastní výroby, konkrétně čip Kirin 955 s taktem 4× 2,5 GHz + 4× 1,8 GHz. Tomu budou sekundovat 3 GB operační paměti a 32 GB interní paměti. Existovat bude i verze se 4 GB RAM a 64GB interní pamětí. Rozšířit ji půjde i pomocí slotu pro paměťové karty až do velikosti 128 GB. Samozřejmostí je Android 6.0 Marshmallow, ten však bude poměrně výrazně ukrytý pod grafickou nadstavbou EMUI 4.1.

Huawei P9 Huawei P8
Rozměry 145 × 70,9 × 7 mm 144,9 × 72,1 × 6,4 mm
Hmotnost 144 gramů 144 gramů
Displej 5,2 palců 5,2 palců
Rozlišení 1 920 x 1 080 px 1 920 x 1 080 px
Jemnost 424 ppi 424 ppi
Procesor Kirin 955 Kirin 930
RAM 3/4 GB 3 GB
Interní paměť 32/64 GB 16/64 GB
Paměťové karty ano ano
Fotoaparát duální, 12 Mpx 13 Mpx
Laserové ostření ano ne
Kapacita baterie 3 000 mAh 2 680 mAh

Fotoaparát? Duální zázrak

Na fotoaparátu si v Huawei dali záležet maximálně, dokazuje to spolupráce se společností Leica. Ta je důvěrně známá díky svým profesionálním čočkám, fotoaparáty této společnosti jsou jak velmi kvalitní, tak také velmi drahé. Huawei P9 nabídne na zadní straně duální snímač s rozlišením 12 Mpx a světelností f/2,2. Snímač zcela využívá potenciálu a know-how Leicy, což se doufejme odrazí i na výsledné kvalitě. Důležité je, že ač se fotoaparát pyšní skvělými parametry, nevystupuje nad okolní povrch.

Huawei P9

A proč se Huawei rozhodl pro duální fotoaparát? Nejde o hrátky s 3D perspektivou, na to už dnešní zákazníci neslyší. RGB, tedy primární fotoaparát je specializován na zachycení barev, zatímco druhý, monochromatický, vyniká při získávání detailů obrazu. Duální fotoaparát P9 dokáže zachytit více světla i detailů, a vyniká tak i za nízkého osvětlení.

Jsme potěšení, že prostřednictvím P9 nabízíme uživatelům ten nejlepší fotografický zážitek, který je na poli smartphonů dostupný, a to díky využití letitého know-how a stoleté tradice společnosti Leica, leadera v oblasti fotografování.
Huawei P9

Fotoaparát Huawei P9 nabízí tři režimy Leica: standardní (standard), syté barvy (vivid colours) a jemné barvy (smooth colours). Dále je k dispozici například monochromatický režim. Díky hybridní technologii ostření pořizuje Huawei P9 snímky s vyšší rychlostí, větší přesností a stabilitou. P9 podporuje ostření fotoaparátu založené na třech metodách – laserové, kontrastní a výpočtu hloubky – přičemž vždy automaticky vybere tu z nich, která v daných podmínkách dosáhne nejlepších výsledků. Další fotografickou funkcí je široká clona, jež umožňuje uživatelům experimentovat s hloubkou ostrosti a vytvářením rozostřeného pozadí. Doplníme, že sekundární kamera pro videohovory na čelní straně nabídne 8Mpx rozlišení a světelnost f/2,2.

A další nezbytnosti...

Mezi další nezbytnosti patří senzor otisků prstů, který se nachází na zadní straně. Vzhledem k ostře řezaným hranám P9tky nepřekvapí, že je čtečka vyvedena do tvaru čtverce, i když sám Huawei považuje za přesnější senzor v kruhové podobě. Velmi potěší přítomnost USB-C konektoru, který budeme u moderních přístrojů vidět čím dál tím častěji. Pro kvalitní příjem signálu je model P9 vybaven trojitou virtuální anténou, která se postará o stabilní příjem a nepřerušované hovory. Samozřejmostí u takto vybaveného smartphonu je podpora LTE včetně tuzemských pásem, dostalo se také na NFC a podporu Dual SIM. Slot je hybridní, vybrat si tedy budete moci mezi Dual SIM režimem a nebo vložit jednu SIM kartu a jednu microSD kartu.

Cena a dostupnost

K předobjednávkám, které budou v ČR probíhat 8. až 30. 4., získají zákazníci jako dárek Talkband B2. Doporučená cena Huawei P9 ve verzi s 32GB úložištěm je 14 990 Kč a zahájení prodeje je naplánováno na 2. května 2016. S lépe vybavenou verzí se na českém trhu nepočítá.

Technické parametry Huawei P9 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 70,9 × 7 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (3 968 × 2 976), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 955, CPU: 4×2,5 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 14 990 Kč
Diskuze ke článku
Marduch
15 klacků, tak to jsem trefil přesně (14-16k).
Sv
Tak to teda povedeny kousek... Muzu i rict za me ze lepsi nez S7 i ta cena potesila.
sam
velice povedený telefon, ale v reálu ten displej není až takto ke kraji a má dokola klasický černý pruh, ale i tak jsou rámečky velice tenké. Tenhle Huawei se mi líbí, hlavně množství barevných kombinací, ani ty dva fotoaparáty nepůsobí nijak vulgárně, ba naopak. No, celkem čučím, letošní vlajkové lodě jsou našlapané a tady ještě ta cena, hm....
Marduch
Telefon ač s designem a rámečky Xperií (jen o 1mm kratší ), tak vkusně až luxusně zpracovaný, se zaměřením na prohloubení kvality nejpodstatnějších funkcí - trojanténa, chytré wi-fi, prevence proti zpomalování systému.
Jen rychlonabíjení či bezdrátové nabíjení nikde nevidím..
Nicméně osobně jsem vedle výdrže nejvíce zvědavý na odezvu a rychlost prostředí, P8 byl v tomto v rámci vlajkovek spíše podprůměr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze