Huawei Ascend W2 představen: levná a barevná střední třída

Dlouho se o něm mluvilo, potom uniklo dokonce pár tajných fotografií, posléze ale dva měsíce „ani ň“. Huawei Ascend W2 se však přesto naštěstí nestal trezorovou záležitostí. Po dlouhé době se jedná o nový telefon s Windows Phone 8 bez loga Nokia. Čím bude proti finskému hegemonovi bojovat?

I když to tak poslední dobou nevypadá, i platformu Windows Phone svým hardwarem oživuje více výrobců. Kromě Nokie je to ještě Samsung, HTC a třeba také čínské Huawei. To mělo doposud ve svém portfoliu pouze jeden jediný model s tímto operačním systémem – Ascend W1. V těchto dnech se konečně objevuje jeho přímý nástupce, který se bude chtít pokusit navázat na poměrně úspěšné působení „jedničky“ na trhu.

Barvičky nesmí chybět

Nokia díky tomu, že vyrábí zdaleka nejvíce Windows Phone smartphone, nastavila určité trendy v oblasti jejich výroby. Tím nejvýraznějším je určitě používání výrazných, pastelových barev pro kryty telefonů, a to pokud možno v co největším množství různých odstínů.

Huawei se tedy tomuto trendu přizpůsobuje. Nový Ascend W2 bude dostupný v černé, žluté, červené a modré variantě. Telefon není žádný obr. Jeho displej oproti modelu W1 o kousek povyrostl a nyní má úhlopříčku 4,3 palce s rozlišením WVGA (480x800 pixelů), jedná se opět o LCD typu IPS. Celkové rozměry telefonu činí 134 x 67 x 9.9 milimetrů, telefon je tedy větší, ale tenčí než Ascend W1, hmotnost však překvapivě dosáhla hranice 160 gramů, což je na takový telefon už poměrně hodně. Vzhledem k tomu, že má novinka dokonce menší akumulátor s kapacitou 1700 mAh (W1 disponuje 1950mAh kapacitou), je výrazně vyšší hmotnost záhadou.

Hardware: střední třída bez karet

Jelikož je Ascend W2 koncipován jako nástupce dostupného telefonu pro masy, nelze očekávat, že v sobě bude mít to nejlepší dostupné „železo“, jako třeba nedávno uvedený phablet Lumia 1520 od Nokie, který obsahuje čipset Snapdragon 800. Na druhou stranu model MSM8230 s dvoujádrem a taktem 1,4 GHz určitě svou práci také neodvede špatně a systém bude rovněž určitě dokonale plynulý.

Poněkud slabší je paměť RAM 512MB, která však u Windows Phone 8 ničemu nevadí a s výjimkou několika her si spustíte všechny aplikace i hry ze Storu. Vnitřní úložiště s kapacitou 8 GB dnes už rozhodně také není žádný zázrak. Bohužel telefon nebude mít rozšiřující slot pro paměťovou kartu. Zmínit bychom ještě měli fotoaparát. Ten hlavní na zadní straně bohužel lehce vystupuje nad povrch, takže existuje zvýšené riziko poškrábání čočky. Stran specifikací vězte, že můžete čekat snímač schopný fotit až v rozlišení 5Mpx a nahrávat HD videa 720p.

Oficiální promo video

Kdy a za kolik?

Čínská verze telefonu se údajně prodává již od srpna, v Evropě samozřejmě bude v prodeji varianta kompatibilní s našimi 2G a 3G sítěmi. Prodej by měl v našich končinách začít v Nizozemsku a Rusku ještě tento měsíc. Cena a dostupnost na dalších trzích bohužel známá prozatím není, lze ale očekávat velmi příznivou částku vzhledem k tomu, že je telefon vybaven podobně nebo spíše ještě hůře než Ascend W1, který se na českém trhu prodává za zhruba 4 300 Kč.

Technické parametry Huawei Ascend W2

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 67 × 9,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8230, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2013, 5 000 Kč

Zdroje: consumer.huawei.com, wpcentral.com, consumer.huawei.com

Diskuze ke článku
Jab
Ten vzhled je dost hrůzný. Hlavně ty obří rámečky kolem displeje ze všech stran. Vzhledem k těm cenám nokií tohle bude asi opravdu okrajový telefon.
Adam Rosina
Adam Rosina
ja som od tohoto modelu čakal oveľa viac, aspoň pameťovky mohli byť :D s tímto modelom asi veľa nedosiahnu...
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Naposledy upraveno: 2. 11. 2013 11:48
Kde je tam LED dioda je tam fotak a vedla toho reproduktor . A v tabulke je asi chyba bateria nema 1950 ale 1700 ako píšete v članku pokial sa nemýlim :)
Lukas J
Mno... Prvni co bouchne do oci je jakasi nesourodost...telefon se zaoblenymi hranami / rohy a zezadu hranaty ramecek fotaku... A navic, v clanku je uvedeno, ze telefon neni zadny obr...se 134mm kdyz se o Lumii 920 vsude psalo jaky to obr je?? Ale konkurence je dulezita, nicmene nic kvuli cemu bych se snad chtel zbavovat sve Lumie 820 ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze