HTC TyTN II: král mezi komunikátory
recenze

HTC TyTN II: král mezi komunikátory

5

Komunikátor z dílen tchajwanského výrobce zaujme nejen zajímavě řešenou konstrukcí, která se dá vysunout a naklopit až o 50°, ale i špičkovou výbavou. Ta zahrnuje 3,2 Mpx fotoaparát, kvarteto datových služeb (GPRS, EDGE, 3G a HSDPA), Wi-Fi, GPS s navigací TomTom Navigator 6 či pokročilé organizační funkce. Pojďme si přiblížit HTC TyTN II. VIDEO

HTC TyTN II přináší výkon operačního systému Windows Mobile 6.0 Professional v novém těle, které vychází z desetileté zkušenosti HTC s vývojem mobilních zařízení. Přední část telefonu s dotykovým displejem se vysune dozadu, aby odhalila plnohodnotnou QWERTY klávesnici, poté se nakloní do ideální pozice pro čtení a psaní emailů, tvorbu dokumentů či prohlížení webových stránek. Korejský výrobce tento přístroj obohatil i dotykovým prostředím TouchFLO, které známe již z dřívějšího modelu HTC Touch.


Oficiální fotografie HTC TyTN II

Technické parametry

Rozměry112 x 59 x 19 mm
Hmotnost190 gramů
Konstrukce výsuvná (na pravou stranu), možnost naklopit přední část až o 50°
Verze firmware1.56.405.5
Barevné provedení černé (black), stříbrné (u operátora jako T-Mobile MDA Vario III)
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
Displejdotykový, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,8 palce
Procesor Qualcomm® MSM 7200, 400MHz
Paměť256 MB ROM, 128 MB RAM + paměťové karty microSD
Operační systémWindows Mobile 6.0 Professional
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, 3 opakované budíky, Comm Manager, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Office Mobile, prohlížeč PDF souborů Adobe Reader LE, synchronizace s PC (ActiveSync), Počasí, Messenger, ZIP, WorldCard Mobile
Multimédia40-hlasá polyfonie (MP3, AAC, AAC+, WMA, WAV, MIDI a AMR-NB), hudební a video přehrávač Windows Media, Audio Manager, JAVA 2.0
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, až 8x digitální zoom (postupný, při nejnižším rozlišení), scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama
nahrávání CIF videa (352 x 288 px), formát MPEG4, vyvážení bílé, efekty
přední CIF kamerka pro videohovory (lze použít i jako fotoaparát)
Navigacevestavěný GPS přijímač od Qualcommu, TomTom Navigator 6 (verze 6.032), mapy společnosti TeleAtlas, aplikace Quick GPS, nechybí možnost plánování tras, prohlížení tras, hlasová navigace, doprava TomTom, počasí TomTom, služby TomTom PLUS, bod zájmu, poslední cílové místo, kompas na obrazovce, denní nebo noční pohled, 2D nebo 3D zobrazení, atd.
Datové funkceUSB 2.0 (HTC ExtUSB, 11-pin mini-USB konektor, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdržLi-Pol 1350 mAh
Hovor: až 7 hodin (GSM), až 4 hod 24 min (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: až 365 hodin/350 hodin
Videohovor: 2 hodiny
Cena a dostupnost 17 500 Kč
listopad 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku a prospekty
  • CD se softwarem (Microsoft ActiveSync, 30-ti denní trial verze Microsoft Office 2007, aj.)
  • nabíječku
  • datový USB kabel (USB 2.0)
  • mobilní telefon HTC TyTN II
  • stereo headset
  • náhradní stylus
  • ochrannou fólii SUPER Screen Protector


Obsah balení s komunikátorem HTC TyTN II Kaiser

Pro koho je komunikátor HTC TyTN II?

  • pro všechny, kteří by rádi okusili špičkově vybavený komunikátor se zajímavou konstrukcí
  • zakoupí si ho především ti, kteří hledají přístroj s QWERTY klávesnicí pro práci
  • kdejaký manažer či vedoucí prestižní firmy po něm bezesporu také sáhne
  • pro technoidy hledající telefon stylu „vše v jednom“

Design a konstrukce: umím to jako notebook

HTC TyTN II Kaiser se s rozměry 112 x 59 x 19 mm a hmotností 190 gramů nedá v žádném případě srovnávat s dnešními mobilními telefony. Větší rozměry i hmotnost, to už prostě ke komunikátorům pěknou řadu let neodmyslitelně patří. Velký dotykový displej, výsuvná QWERTY klávesnice, baterie s velkou kapacitou a špičková výbava si své místo i u tohoto modelu pochopitelně žádají. Pokud se ale podíváme po konkurenci, kterou bychom měli hledat nejspíše v řadách Nokie, tedy komunikátor E90, a srovnali tyto dva modely po stránce kompaktnosti, pak na plné čáře vítězí právě testovaný HTC TyTN II. Fin je totiž s rozměry 132 x 57 x 20 mm a hmotností 210 gramů nejen větší, ale i o 20 gramů těžší. V kapse však bude celkem dost znát i přístroj tchajwanské produkce.


HTC TyTN II se v rukou drží dobře, se svojí hmotností je však v kapse znát...

Kaiser (což je druhé označení pro testovaný přístroj) je špičkový komunikátor v novém těle, které vychází z desetileté zkušenosti HTC s vývojem mobilních zařízení. Přední část telefonu s dotykovým displejem totiž můžeme nejen vysunout dozadu, aby odhalila plnohodnotnou QWERTY klávesnici, ale poté i naklonit do ideální pozice (až do 50°) pro čtení a psaní emailů, tvorbu dokumentů či prohlížení webových stránek. Konstrukce je velmi pevná, vše na sebe prvotřídně lícuje, plast krytu baterie je navíc opatřen speciálním povrchem, který údajně brání výskytu bakterií. Korejský výrobce si tak od nás zaslouží veškerou chválu. Můžeme s jistotou říci, že výrobce dovedl konstrukční zpracování TyTNu II k úplné dokonalosti. Menší výtky bychom měli pouze ke krytu baterie, který občas na jednom místě mírně vrzal. U dvou dalších TyTNů II, které mi prošly během testování rukama, se ale tato závada nevyskytovala.

Design telefonu je přesně takový, jaký se od pracovního zařízení očekává. Nelze jej označit za jiný než konzervativní. A to je jen dobře, nějaké nezdařilé módní výstřelky by totiž kdekoho dokázali předem odradit. Jistou špetku elegance však telefonu nelze odepřít. Oblé hrany, kovový rámeček okolo displeje a kláves, či stříbrné klávesy; to vše má pozitivní vliv na dobré hodnocení, co se týče designu. HTC TyTN II se u nás prodává v černém barevném provedení nebo i jako upravený model pro tuzemského operátora T-Mobile, kde nese označení MDA Vario III a je ve stříbrném barevném provedení.


Špičkový komunikátor v porovnání s kreditní kartou...

Na přední straně telefonu nás zcela jistě nejprve zaujme velký dotykový displej. Pod ním se nachází 5 stříbrných tlačítek (potvrzovací střed pětisměrného tlačítka, dvě klávesy pro ovládání hovoru, tlačítko OK a Start), dále 2 kontextová tlačítka, Internet Explorer a zprávy. Nad displejem nechybí logo s názvem výrobce HTC, reproduktor pro hovory, dvojice LED diod (pravá modře informuje blikáním o aktivovaném Bluetooth či zeleně o Wi-Fi, levá zeleně o přihlášení k operátorovi, oranžovým světlem při nabíjení či po nabití zeleným) a CIF kamerka pro videohovory, se kterou můžete mimochodem pořizovat i fotografie či natáčet video. Všechny tyto prvky jsou zakomponovány do kovové přední části, na které neulpívají otisky prstů.


Kaiser nabízí unikátní konstrukci, která se dá vysunou a následně naklopit...

Na pravém boku přístroje se nachází vystouplé tlačítko pro spuštění fotoaparátu a tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje, které slouží i jako účinný zámek telefonu. Najdeme zde i zasunutý stylus, bohužel se ale vysouvá směrem dolů, což není příliš praktické. Na levém boku je tlačítko pro spuštění hlasového ovládání (krátký stisk) nebo záznamníku (dlouhý stisk), druhé tlačítko OK a rolovací tlačítko. Na horní hraně nic nenajdeme. Jediné, co bychom tu zřejmě našli, jsou otisky prstů, které na tomto černém plastu velmi lehce ulpívají. Spodní hrana už tolik nenudí, nabídne slot pro paměťové karty microSD (krytý gumou), poutko pro uchycení šňůrky, mikrofon, miniUSB konektor a schované tlačítko pro restart telefonu a následného uvedení do továrního nastavení (zapotřebí je nejprve stisknout a přidržet dvojici kontextových kláves a následně například špejlí stisknout zapuštěné tlačítko pro restart).


Boky telefonu jsou zakulacené, to má tchajwanský výrobce už delší dobu ve zvyku...

Zadní strana Kaisera je jednoduchá. Kryt baterie zakrývá rovnou celou plochu, která prvotřídně lícuje na okolní plast, nikde tedy nic nevrže. Jako nejzajímavější se nám zde jeví okolí fotoaparátu, které je vyvedeno elegantně ve stříbrné. Bohužel je však vystouplé nad okolní povrch, a tak se nevyhneme stálých obav z poškrábání krycího sklíčka. Ve stříbrném orámování se nachází i reproduktor. Na zadní straně si můžeme ještě dále všimnout vystouplého gumového krytu GPS modulu či loga s názvem tchajwanského výrobce.


Zadní strana je opatřena speciálním povrchem, který údajně brání výskytu bakterií....

Pokud chceme nahlédnout do útrob tohoto špičkově vybaveného komunikátoru, pak musíme nejprve odejmout kryt baterie. Není to nic těžkého, musíte ale vědět jak na to. Stačí zatlačit nehtem nad datovým miniUSB kabelem a posunout kryt nahoru. Poté již spatříme útroby telefonu, ve kterých se nachází baterie, apod. Slot pro SIM kartu zde nehledejme, ten je totiž na přední části telefonu, kterou musíme nejprve vysunout a až poté jej uvidíme na vysunuté spodní straně. SIM karta je chráněna dvířky, která jsou zajištěna pojistkou proti náhodnému otevírání. Zpracování je celkově na velmi vysoké úrovni.

Baterie a výdrž: až 2 dny s průměrnou zátěží

HTC TyTN II disponuje Li-Pol baterií s kapacitou 1 350 mAh. Osobně jsem čekal od takto vybaveného přístroje mnohem větší údaj, ale to se nedá nic dělat. V reálu naštěstí obstál nad míru dobře. S průměrnou zátěží vydržel zhruba 2 až 3 dny. Přitom jsme použili denně vestavěnou GPS asi na půl hodiny, stáhnuli jsme několik emailů, hráli hry přibližně po dobu jedné hodiny, pořídili pár fotografií a také využívali Wi-Fi k přístupu na internet zhruba hodinu denně. Oficiální hodnoty pak vypovídají, že maximální délka hovoru je 7 hodin (GSM) / 4 hod 24 min (UMTS), pohotovostní režim 365 hodin (GSM) / 350 hodin (UMTS) a max. délka videohovoru 2 hodiny. Pokud telefon vybijete, počítejte přibližně s 2,5 hodinami, neboť takovou dobu je potřeba mít přístroj v nabíječce, aby byl nabitý na 100%. Pokud telefon není ještě plně nabitý, tak svítí oranžová LED dioda na přední straně přístroje, po nabití na 100% se barva LED diody změní na zelenou.


Slot pro SIM kartu je umístěn na přední části telefonu zespodu...

Zvuk: líbivý tón zpoza hor

Tchajwanský komunikátor nás uvítá 40-ti hlasou polyfonní melodií, která vychází z reproduktoru na druhé straně telefonu. Kvalita reprodukce není zrovna nejvyšší, ale zůstává na přijatelné hranici. Neschází mírný náznak basů. Hlasitost je dostatečná i v rušném prostředí. Při hovoru vám bude k dispozici druhý reproduktor, který se nachází na přední straně telefonu. I ten se řadí svojí kvalitou spíše k dnešnímu průměru. Dodávaná sluchátka hrají průměrně, chybí však regulace hlasitosti na modulu s mikrofonem a redukce na 3,5 mm Jack. Vlastní sluchátka připojíte tedy buď přes Bluetooth nebo kabelem po zakoupení redukce z mini-USB portu.

Klávesnice a ovládací prvky: QWERTYmánie

Kaiser nabízí na přední části telefonu pětisměrné ovládací tlačítko, dvě klávesy pro ovládání hovoru, tlačítko OK, Start, dvě kontextové klávesy, Internet Explorer a zprávy. Všechna tyto tlačítka je možné používat jak v zavřeném stavu telefonu, tak i v otevřeném. Tím se dostáváme k plnohodnotné QWERTY klávesnici, která se objeví až po vysunutí. Tlačítka jsou uspořádána přehledně, pokud zapneme tlačítko Fn či Cap, pak se rozsvítí daná oranžová LED dioda. Ta ale naštěstí již tolik v noci neoslňuje, jak tomu bylo u předchozích modelů výrobce. Dodám, že na povrchu klávesnice neulpívají otisky prstů a podsvícení je rovnoměrné.


HTC TyTN II nabízí výsuvnou QWERTY klávesnici...

Displej: dobrý, ale uvítali bychom už i lepší

Displej tolik neohromí. Rozlišení 240 x 320 bodů, TFT technologie a 65 tisíc barev jsou dnes již standardem. Potěší alespoň poměrně dobrá úhlopříčka 2,8 palce. Displej je však o několik milimetrů zasazený pod okolní povrch, a tak se mnohem hůře dostává prstem či stylusem k prvkům umístěným v rohu displeje (typicky tlačítko ok vpravo nahoře). Displej je dotykový, ale jeho vrstva je nově upravena pro snazší ovládání prsty. Díky tomu displej reaguje i při velké ploše stisku, což u konvečních dotykových displejů někdy nefungovalo.


Dotykový QVGA displej....pokud potřebujete stylus, najdete jej na pravém boku, vysouvá se směrem dolů...

Na plochu je ale nutné vždy prst položit poctivě, na lehké dotyky (jako u Apple iPhonu) displej bohužel nereaguje. Při ovládání pomocí stylusu je také potřeba poctivě zatlačit. Za pár dní si však lze na potřebu důkladného klikání zvyknout a není to obtěžující. Jas displeje lze regulovat v deseti stupních, přičemž bohatě dostačující je už čtvrtý. Krátkým stiskem tlačítka pro vypnutí dojde ke zhasnutí displeje, všechny funkce však běží dál. Na slunci je displej celkem dobře čitelný, zde si Kaiser kritiku nezaslouží. Upatlaný povrch displeje od občasného ovládání prsty však čtení často znesnadňuje a je potřeba více leštit a čistit.


Displej se automaticky po vysunutí QWERTY klávesnice změní na zobrazení na šířku...

Paměť, procesor: vše je na jedničku

Co se procesoru týče, HTC TyTN II je na tom velmi dobře. Procesor Qualcomm MSM 7200 taktovaný na 400 MHz zaručuje rychlý a svižný běh telefonu, při spuštění několika aplikací najednou se systém vůbec nezpomalí. Prohlížení webu a současné poslouchání hudby lze také součastně provádět bez jakékoliv známky zpomalení chodu telefonu. Paměť zařízení je také na jedničku. V útrobách se skrývá 128 MB RAM a 256 MB ROM. Pokud budete chtít větší úložný prostor na média, pak si určitě přikupte paměťovou kartu microSD (či microSDHC). Telefon jsme testovali s 4 GB kartou microSDHC a můžeme jen potvrdit, že vše chodí tak, jak má. Po hardwarové stránce se tedy HTC TyTN II předvedl, výhodou je hlavně rychlý procesor a vysoká hodnota volné RAM paměti.


HTC TyTN II v porovnání s méně vybaveným modelem S710 také od tchajwanského výrobce...

Prostředí a ovládání: zkuste technologii TouchFLO

Zatímco u předchozího modelu HTC TyTN byl použít operační systém Windows Mobile 5.0, u důstojného nástupce, který přichází přibližně po roce, se již jedná o nové Windows Mobile 6.0 Professional. Změn se moc neodehrálo, jsou spíše kosmetické. HTC TyTN II přináší především nové prostředí TouchFLO, známé již z modelu HTC Touch (přečtěte si také recenzi). Oproti němu je však dost ořezané.

TouchFLO je grafická nástavba vytvořená HTC, která běží nad standardním operačním systémem. Jejím účelem je umožnit a usnadnit ovládání zařízení pouze pomocí prstů. Také HTC se tak svezlo po současné nové vlně prsty ovládaných telefonů, kterou započal Apple iPhone. V modelu HTC TyTN II se ale objevuje pouze jeden prvek této nové technologie, a sice, efektní procházení kontaktů nebo zpráv alá iPhone, kdy lze seznamem rychle projíždět a poté zastavit na hledaném jménu. Tato gesta fungují i v kalendáři či v menu. Na druhou stranu, s rotujícím hranolem, jako u modelu Touch, se již nesetkáme.


Pohotovostní režim Dnes s modulem HTC Home naběhne při spuštění až po 1 minutě...

HTC TyTN II se startuje velmi pomalu, do pohotovostního režimu naběhne přibližně za minutu. Poté se zobrazí režim Dnes s modulem HTC Home. Pohotovostní režim Dnes lze konfigurovat a přidávat si do něj další podporované pohledy a aplikace. Nejvíce zaujmou velké digitální hodiny, na které lze kliknout a přenést se tak k nastavení času a budíků. Pod hodinami nalezneme ikonky shrnující zmeškané a nové události (emaily, sms/mms a volání), na něž lze též klepnout a přenést se tak do příslušných aplikací. Druhou záložkou modulu HTC Home je počasí v nastavené oblasti (městě), na to se dá přenést kliknutím na ikonku sluníčka. Třetí záložku pak tvoří praktické ikonky zástupců pro spuštění funkcí. Všech 9 ikonek si lze libovolně nastavit a nahradit i ty původní, které jsou však poměrně užitečné. Díky nim se dá rychle dostat do Comm Managera, programů, změnit jas nebo orientaci displeje (na výšku, na šířku). Pod a nad modulem HTC Home si pak můžete umístit další moduly pro zobrazení událostí kalendáře.

V záhlaví se klasicky nalézá informační lišta, na které se kromě ikonek zapnutých funkcí nalézá také odkaz pro správu spuštěných programů a samozřejmě tlačítko Start pro vyvolání stejnojmenného menu. Do něj si opět můžete poskládat své programy (nejvýše 7 zástupců), nalézá se zde odkaz do nastavení, programů a seznam naposledy spuštěných aplikací. Pohotovostní režim i další nabídky lze převléknout do jednoho ze čtyř grafických kabátků. Výchozí je šedivý, který pasuje k prvkům TouchFLO. Pohotovostní režim Dnes lze vyzdobit i vlastním obrázkem s volitelnou průhledností. Všechna tlačítka v pohotovostním režimu jsou při troše soustředění dobře přístupná prstem. Komfortně velký je přizpůsobený modul HTC Home s hodinami a dalšími záložkami, jehož tlačítka jsou hodně velká a snadno stisknutelná i bříškem prstu. Ostatní moduly budete ovládat spíše špičkou prstu nebo stylusem.


Prostředí v komunikátoru HTC TyTN II Kaiser...


Procházení nabídky je mnohem rychlejší díky technologii TouchFLO...

Telefonování, kontakty, zprávy a organizační funkce: nic nechybí

HTC TyTN II je kvadrální GSM telefon (850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz), jenž podporuje i trojici UMTS pásem (UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz). Díky nim a přední CIF kamerce lze uskutečňovat i videohovory. Telefon nabízí i kvalitní vícepoložkový telefonní seznam s možností uložit neomezeně položek. Bohužel, k jednotlivým položkám, které jsou na SIM kartě, nelze přiřadit více informací něž telefonní číslo. K Outlook kontaktům si ale můžete přidat i obrázek, adresu, fax, práci, speciální vyzvánění, email, webovou stránku, narozeniny, výročí, děti a jiné poznámky. Můžeme tedy říci, že zde nic nechybí.



Založení emailového účtu a práce se zprávami v Kaiseru...

Spravovat lze několik emailových účtů, podporovány jsou samozřejmě i přílohy. Práce je svižná, emaily se stahují opravdu velmi rychle, nechybí totiž podpora 3G ani HSDPA. Leckdy pomůže i Wi-Fi. Pro čtení příloh se hodí Adobe Reader LF, nainstalován je program pro práci se ZIP soubory a samozřejmě editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů.


Adobe Reader...WorldCard Mobile...Office Mobile...

V organizaci času pomůže kvalitní kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim. Nechybí úkoly, kalkulačka a aplikace pro hledání obsahu v zařízení. Do poznámek je možné kreslit nebo nahrát krátkou hlasovou poznámku. Vše lze samozřejmě bez problémů synchronizovat s Outlookem v počítači (Microsoft Office 2007 jsou součástí přibaleného CD).

Datové funkce: plná výzbroj jak se patří

Pro připojení slouží rovnou celé kvarteto datových služeb, tedy GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), 3G a HSDPA. Pokud používáte na cestách městem či republikou datové funkce, budete velmi spokojení. Doma či v kanceláři lze telefon připojit k počítači přes Bluetooth a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB 2.0 kabelu, který je součástí prodejního balení. Samozřejmostí je možnost nabíjet telefon i během připojení k počítači. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi, k němuž se lze snadno připojit a poté brouzdat mnohem rychleji světem internetu.


Synchronizace komunikátoru s PC přes ActiveSync...


Po dobu testování jsem využíval internetový prohlížeč Opera...

Webový prohlížeč Internet Explorer je v porovnání s prohlížečem v chytrých Nokiích nebo Sony Ericssonech opravdu pomalý a stránky neumí vykreslit tak jako na počítači. Plnohodnotné stránky se tak většinou objeví rozhozené. Zamrzí také absence RSS čtečky. Oba neduhy se však dají snadno řešit díky operačnímu systému. Doinstalovat lze kvalitnější prohlížeč (například Opera Mobile nebo Opera Mini) i samostatnou RSS čtečku.


Zobrazení webových stránek pohodlněji na šířku displeje...


K dispozici je však i defaultní prohlížeč od Microsoftu, Internet Explorer...


Průběh stahování souborů přes nainstalovanou Operu

Hudební funkce: zamrzí jen absence FM rádia

HTC TyTN II lze poměrně dobře používat i jako hudební přehrávač. Díky A2DP profilu lze také připojit bezdrátová sluchátka. Bohužel, s přístrojem není v balení dodávaná paměťová karta. Předem tedy raději počítejte, že bude potřeba investovat i pár stovek do této oblasti. Kvalitní hudební přehrávač roztřídí automaticky skladby podle interpreta, žánru a alba. Nechybí ani seznamy stop. Prostředí se dá jednoduše ovládat i prstem, neboť všechna tlačítka a položky jsou komfortně velká. Přehrávač nabídne informace o skladbě i všechny potřebné ovládací prvky. Chybí však ekvalizér, a to jak manuální, tak přednastavený.


Hudební přehrávač Audio Manager a Windows Media...

V telefonu se nachází také klasický Media Player, který nabídne v podstatě stejné funkce, avšak v méně líbivém kabátku a s nepříliš pohodlným ovládáním. Ani zde nenaleznete ekvalizér. Nedostatkem u HTC TyTN II je bezesporu, stejně jako u dalších modelů výrobce, absence FM rádia, které je u mnoha lidí oblíbeno a vyžadováno.

Další multimédia: v čele s Media Playerem

Velký displej s úhlopříčkou 2,8 palce vybízí také ke sledování videa. Potěšilo nás, že díky rychlému procesoru jsou mnohá videa s vyšším rozlišením plynulá. Pro občasné sledování seriálů je tak Kaiser tím správným řešením. Vcelku dobře slouží Windows Media Player, který je jediným přeinstalovaným videopřehrávačem. Pokud by se vám ale nelíbil, stačí doinstalovat jiný. Obrázky a fotografie lze spravovat v příslušné sekci. Samozřejmostí je prezentace na celou obrazovku a možnost základní úpravy fotografií.


File Explorer...defaultní obyčejná kalkulačka, ke které brzy jistě nainstalujete lepší...

Díky operačnímu systému lze doinstalovat stovky vlastních aplikací a her. V telefonu nechybí ani emulátor JAVA her a aplikací, po jehož spuštění můžete instalovat, spouštět a spravovat JAVA aplikace v paměti. Bohužel si však nerozumí s mnoha moderními 3D hrami, nepochodili jsme ani s novými benchmarky Jbenchmark 3D a Jbenchmarch HD. V Java aplikacích navíc nefunguje dotykový displej. Proto je lepší instalovat aplikace a hry určené pro Windows Mobile. V paměti nalezneme dvě předinstalované hry: klasický Solitaire a arkádový Bubble breaker.

GPS navigace TomTom: zdarma jen jedno město

Vývoj jde rychle kupředu a už se nelze divit, že mobilní telefony dokáží nahradit levný digitální fotoaparát či MP3 přehrávač. To však jejich výrobcům nestačí a snaží se pronikat i do jiných multimediálních odvětví. Pěkným příkladem může být taková GPS navigace, která se stává stále více populární. Korejský výrobce tak nemohl zaspat dobu, a tak přidal do vínku špičkové výbavy komunikátoru i navigaci. HTC TyTN II Kaiser je vybaven integrovaným GPS přijímačem od Qualcommu s navigací TomTom Navigator 6, která se spustí zhruba do 7 sekund. Pak musíme počítat přibližně s půl minutou na otevřeném prostranství, po kterou telefon hledá platný signál z družic. Čip je sice poměrně přesný, nikoliv však citlivý. Ve městě mezi domy si tedy na signál počkáte i několik minut. Pro urychlení lze použít aplikaci Quick GPS, která stáhne z internetu data o momentálních pozicích satelitů přes GPRS či USB kabel.


Nastavení aplikace Quick GPS a stahování aktuálních dat o pozicích satelitů...


Navigace na určité cílové místo...změna na noční režim...

Do telefonu si přes síť nebo z počítače můžete zdarma nahrát pouze mapu jednoho města. Zbylé mapy si musíte dokoupit na stránkách tomtom.com, a to balíček s diskem DVD, který obsahuje plnou verzi softwaru a mapy 20 zemí západní Evropy včetně hlasových souborů a programu TomTom HOME. V přepočtu vás to vyjde přibližně na 2 600 Kč. Navigace TomTom využívá mapy společnosti TeleAtlas. V hlavní nabídce nalezneme možnost plánování tras, prohlížení tras, hlasová navigace, kompas na obrazovce, doprava TomTom, počasí TomTom, služby TomTom PLUS (aktualizace, kamarádi TomTom, upozornění na kameru, číst přijaté zprávy, vypnout bezdrátová data, načíst BZ, načíst hlas, upravit účet TomTom PLUS, načíst další), bod zájmu, poslední cílové místo, denní nebo noční pohled a mnoho dalších nastavení. V široké paletě tedy nic podstatného nechybí.



Propracované prostředí navigace TomTom Navigator 6

V hlavní nabídce si můžete vybrat i ze dvou režimů zobrazení – 2D a 3D. Režim 2D je dvojrozměrný režim, kdy zaměření polohy GPS probíhá pouze pomocí horizontálních souřadnic, ne nadmořské výšky. K zaměření polohy v 2D režimu potřebujete nejméně 3 viditelné družice. Režim 3D je trojrozměrný režim, kdy zaměření polohy GPS probíhá pomocí horizontálních souřadnic i nadmořské výšky. K zaměření polohy v 3D režimu tedy potřebujete už nejméně 4 viditelné družice.


Pohodlnější zobrazení navigace na šířku displeje...


Hledání dostupných satelitů a síla signálu...

Osobně ve mně převládá spíše dobrý pocit z několika týdenního používání navigace TomTom Navigator 6. V nastavení nechybělo nic podstatného, start probíhá celkem rychle a zaměření polohy je také bez zbytečných prodlev. Výtky bych měl pouze k občasnému zmatku navigačního softwaru při ztrátě několika viditelných družic, kdy vás navigace nesmyslně odhodí z hlavní silnice třeba několik set metrů do vedlejšího pole. Pokud jste ale v dosahu alespoň 3 družic, pak vše probíhá bez problémů. Přesnost je také velmi dobrá, zhruba na několik metrů. Na přibaleném instalačním CD je však zdarma pouze mapa jednoho (vámi vybraného) města. Mapu celé ČR si bohužel musíte později přikoupit v balíčku se západní Evropou, která vyjde přibližně na částku okolo 2 600 Kč.


Vyhledávání cílové adresy...nastavení doby příjezdu, pokud chcete být někde včas...

Fotoaparát: 3,2 Mpx s autofocusem se už dá využít

Integrovaný fotoaparát doznal u nového TyTNu řady vylepšení. Nyní disponuje rozlišením 3,2 Mpx a vzhledem k přítomnosti autofocusu je jasné, že fotoaparát nebude v HTC jen doplňkovou funkcí. Zamrzí akorát absence přisvětlovací diody či krytka objektivu. Používání je však velmi pohodlné. Pro spuštění stačí stisknout tlačítko na pravém boku přístroje a během několika vteřin (cca 2 s) se objeví prostředí fotoaparátu. Fotí se v režimu na šířku a hledáček je zobrazen přes celý velký displej. Všechny nabídky jsou přizpůsobeny i pro jednoduché ovládání prstem.


Objektiv 3,2 Mpx fotoaparátu je zcela nekrytý, naštěstí je mírně zapuštěný pod okolní povrch...

A co lze na fotoaparátu HTC TyTN II všechno nastavit? Nechybí vyvážení bílé, kompenzace expozice, rámečky, samospoušť, panorama nebo sekvenční snímání. Přepínáním režimů lze nastavit také na mód Sport. Pokud se podíváme na kvalitu snímků s rozlišením 2048 x 1536 bodů, můžeme konstatovat, že je průměrná. Na elitní 3 Mpx fotomobily Sony Ericssonu či Nokie prostě nemá. Snímky totiž občas trpí viditelnou mírnou kompresí či sléváním barev. HTC TyTN II bych tak doporučil spíše pro nenáročné občasné focení. A na závěr ještě perlička. Přístroj špatně orientuje vyfocené snímky a po přenosu do počítače bude nutno všechny fotografie otočit. Tento problém se již vyskytoval u modelu HTC Touch, ale zdá se, že výrobce o něm ani neví. Kaiser umí natáčet i videosekvence v maximálním rozlišení CIF (352 x 288 bodů). Kvalita nás mile překvapila, pohybuje se totiž na vysoké úrovni.

Zkušební fotografie - HTC TyTN II:


Snímky občas trpí viditelnou mírnou kompresí či sléváním barev...


...na prvním obrázku "KŘÁP"...na posledním čokoládový Notebook...


...s makrem si příliš dobře nevede...kvalita je spíše podprůměrná...

Zkušební video (mp4, 987 KB, CIF, 352 x 288 bodů)

Zhodnocení: král všech komunikátorů

HTC TyTN II Kaiser byl bezesporu nejočekávanějším komunikátorem minulého roku. Každého zajímala nejen nezvykle řešená výsuvná konstrukce, která se dá vysunout a naklopit až o 50°, ale i špičková výbava. Ta zahrnuje 3,2 Mpx fotoaparát, kvarteto datových služeb (GPRS, EDGE, 3G a HSDPA), Wi-Fi, GPS s navigací TomTom Navigator 6 či pokročilé organizační funkce. Korejský výrobce tento přístroj obohatil i dotykovým prostředím TouchFLO, které známe již z dřívějšího modelu HTC Touch. Kritiku si od nás zaslouží pouze absence FM rádia. Také jsme byli trochu zklamáni, když jsme zjistili, že je nutné si přikoupit balíček map se západní Evropou, neboť na přibaleném CD naleznete na vyzkoušení pouze 1 město zdarma. V celkovém dojmu však převládá mnohem více spokojenost. Pokud tedy hledáte svižné PocketPC s dotykovým displejem, Windows Mobile 6.0 Professional, zajímavou technologií TouchFLO a Wi-Fi, jako pracovní nástroj, měl by vás HTC TyTN II Kaiser oslovit.

htc-tytn-ii-kaiser
Klady
  • zajímavě řešená výsuvná konstrukce;konzervativní design;svižný proceso
  • 400MHz;Windows Mobile 6.0 Professional;2
  • 8 palcový dotykový displej;prostředí TouchFLO;3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem;kvarteto datových služeb (GPRS
  • EDGE
  • 3G
  • HSDPA);plnohodnotná QWERTY klávesnice;citlivý GPS přijímač;
Zápory
  • vyšší hmotnost;pouze QVGA displej s 65 tisíci barvy;chybí FM rádio;map
Diskuze ke článku
mato
Funguje na tomto pristroji aj IGO 2006:? Da sa zohnat/dokupit nabijacka do auta a drziak do auta)? Vopred dakujem
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, na oficiálních stránkách výrobce navigace iGO se bohužel neobjevuje HTC TyTN II Kaiser s Windows Mobile 6.0 mezi zařízeními s podporovaným operačním systémem. My jsme pochopitelně neměli ani příležitost otestovat tento komunikátor také s navigací iGO, nicméně, zkuste se obrátit přímo na výrobce, třeba vám pomůže http://www.i-go.com/cz/contacts/index.php
mato
Dakujem za pomoc. A co sa tyka sady do auta?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze