HTC Touch: stylový dotek budoucnosti
recenze

HTC Touch: stylový dotek budoucnosti

Malé a stylové Pocket PC s novým prostředím pro ovládání prsty TouchFLO se právě začíná prodávat na českém trhu. Jedná se o klíčový model značky, který má přilákat nové zákazníky. Povede se mu to nebo zůstane jen neúspěšným pokusem? To se dozvíte v naší další recenzi, která vzešla z důkladného testování HTC Touch. 2x VIDEO

HTC Touch je první zařízení, které na český trh uvedlo nové oficiální zastoupení. Setkat jsme se s ním mohli již na tiskové konferenci, uspořádané při příležitosti vstupu společnosti do České republiky. Již tam nás zaujal stylový design a opravdu minimální rozměry zařízení. Vždyť HTC Touch je nejmenší Pocket PC na světě. Přesto se do něj vešlo Wi-Fi, 2 Mpx fotoaparát nebo EDGE.


HTC Touch: na začátek několik oficiálních fotografií

Výrobce propaguje Touch hlavně ve spojení s novým prostředím TouchFLO, které lze ovládat pouze prsty za doprovodu animací. Již na tiskové konferenci jsme ale poznali, že TouchFLO má sice ještě daleko k dokonalosti, ale nezajímavé rozhodně není. Podívejte se, jak si Touch vedl v našem třítýdenním testu.

Technické parametry

Rozměry99,9 × 58 × 13,9 mm
Hmotnost112 gramů
SítěTriband GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, úhlopříčka 2,8 palce, TFT, 65 tisíc barev, 43 x 57 mm
Paměť128 MB ROM (32 MB volných)
64 MB RAM (19 MB volných po startu)
microSD karty (1GB součástí balení)
Operační systém Windows Mobile 6 + grafická nástavba TouchFlo
Organizační funkceEmailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, webový prohlížeč Internet Explorer, prohlížeč a editor Word a Excel, prohlížeč Powerpoint, PDF prohlížeč
Multimédia40-hlasá polyfonie, Windows Media Player, JAVA 2.0
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), vyvážení bílé, barevné efekty
natáčení videa v rozlišení 176 x 144 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (konektor mini-USB), Bluetooth 2.0 (A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 1100 mAh
pohotovost max.: 200 hodin
max. doba hovoru: 300 minut
Cena a dostupnost10 800 Kč
od září 2007

Ve stylové krabici naleznete

  • český návod
  • Li-ion baterii s kapacitou 1100 mAh
  • nabíječku
  • USB kabel
  • stereo headset s regulací hlasitosti a mini-USB konektorem a molitany
  • stylové měkké pouzdro
  • paměťovou kartu microSD 1GB
  • náhradní stylus
  • ochrannou fólii na displej
  • uživatelské příručky
  • 2x CD ROM (Getting started a Application disc)


Balení HTC Touch je podobné luxusním telefonům

Příslušenství je opravdu bohaté. Za pozornost stojí hlavně 1GB paměťová karta, také se nám líbílo měkké pružné pouzdro na telefon. Vše je uloženo v pěkně zpracované krabici s magnetickým úchytem.

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní vzhled a velmi malé rozměry
  • kvalitní konstrukce
  • velký dotykový displej s možností ovládání prstem
  • 1GB karta v balení s telefonem
  • Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth včetně podpory A2DP
  • nové prostředí TouchFLO

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • pomalý procesor a celkově pomalé odezvy systému
  • chybí podpora 3G
  • TouchFLO prostředí je značně omezené a pro většinu činností je nutno stejně použít stylus
  • špatně přístupná paměťová karta a SIM karta
  • Internet Explorer stále nezobrazuje kvalitně plnohodnotné stránky
  • špatný fotoaparát a kamera

Pro koho je HTC Touch?

  • Pro uživatele, požadující POCKET PC v nejmenším možném balení.
  • Pro zájemce o malý telefon s velkým dotykovým displejem.
  • Pro ty, kteří chtějí, aby jejich POCKET PC také dobře vypadalo.
  • Pro nenáročné zákazníky preferující Windows Mobile 6 před ostatními systémy.


VIDEO: HTC Touch ze všech stran

Design, konstrukce – nejmenší PocketPC

Vše se postupně zmenšuje a důkazem toho je i nové HTC Touch. Pokud hledáte nejmenší PocketPC zařízení, tak vězte, že se na něj právě díváte. Malé rozměry byly hlavním požadavkem vedení HTC při vývoji novinky Touch. Ostatně posuďte sami - 99,9 × 58 × 13,9 mm jsou na zařízení tohoto typu skvělé hodnoty. Touch se tak bez problémů schová například i do náprsní kapsy u košile. Ani dodávané pouzdro není s telefonem nijak velké. Hmotnost 112 gramů sice není nejnižší, ale v této třídě se opět jedná o příjemnou hodnotu.


HTC Touch je opravdu kompaktní zařízení, které se vejde do každé kapsy

Design nového HTC Touch je jednoduché, ale elegantní. Decentní linky a oblé tvary neurazí a majitele dobře reprezentují. Všechny díly perfektně lícují a telefon je dokonale pevný. Zadní kryt baterie nevrže a nemá žádnou vůli. Většinu zařízení pokrývá černý měkký povrch s antibakteriální úpravou, který je na dotek příjemný a vypadá hodnotně. Bohužel se na něm však objevují otisky prstů a stopy po držení. Naštěstí je lze snadno přetřením odstranit. Čištění pomůže i dodávané pouzdro. Přední strana je podřízena velkému dotykovému displeji, který obkružuje tmavě šedý rámeček. Sluchátko se tísní téměř u horní hrany, ovládací klávesy pod displejem však mají dostatek prostoru. Alfanumerickou klávesnici nehledejte, Touch je klasické PocketPC s důrazem na ovládání přes dotykový displej.

Na bocích obkružuje Touch stříbrná lišta, do které jsou zasazeny některé ovládací prvky a konektory. Na horní straně nalezneme vypínací tlačítko, po stranách pak posuvnou klávesu pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu na pravém boku. Na spodní straně se pak nachází klasický konektor mini-USBpro připojení veškerého příslušenství včetně nabíječky. Telefon lze samozřejmě dobíjet i kabelem připojením k PC USB.Stylus je umístěn v pravém horním rohu. Jeho zobáček však mohl být pro snadné vyjmutí výraznější, takto občas prst při vyjímání sklouzne.

Zadní stranu tvoří velký kryt baterie, který lze pohodlně odsunou a odkrýt tak baterii a zpřístupnit i slot pro paměťovou kartu a SIM kartu. Záda telefonu obsahují jednoduše zpracované okolí fotoaparátu a výstup reproduktoru. Nechybí logo výrobce, ani název přístroje. Ve spodní části se nachází praktické výstupky, na nichž Touch při položení na stůl spočívá. Díky tomu se nemusíte obávat rychlého poškrábání zadní strany.

Přístup k SIM kartě a paměťové kartě microSD je neobvykle složitý. Nejdříve je potřeba odsunout kryt baterie (tedy celou zadní stranu telefonu) a poté vyloupnout a vyklopit plastovou lištu (z tohoto pohledu) na levé straně. Lišta je součástí stříbrného lemu na boku telefonu, ale bez odsunutí zadní strany ji nelze vyklopit. Poté co se po úvodním boji dostanete liště „pod sukni“, až se objeví vedle sebe sloty pro SIM kartu i micro SD paměťovou kartu. Obzvláště vkládání a vyjímání SIM karty není vůbec pohodlné. Výměna SIM karty za chodu není možná, telefon se při vyjmutí SIM karty automaticky vypne.

Baterie a výdrž – dva dny s Li-ionem

Li-ion baterie telefonu má kapacitu 1100 mAh. Vzhledem k absenci 3G a pomalému procesoru se jedná o dostatečnou hodnotu. Při mém běžném používání (při kterém mi mimochodem Nokia N95 „umřela“ po 11 hodinách) vydrží HTC Touch necelé 2 dny bez vypínání na noc. Při střídmějším používání bez automatické aktualizace e-mailu a nižším jasem displeje se lze dostat i na necelé 4 dny, což je velmi dobrý výsledek. Pokud si naopak neodepřete Wi-Fi a další datové přenosy, můžete se s dotykovým Touchem rozloučit už po necelém dni. To je ale u mobilních zařízení normální. Běžný pracovní den tedy HTC Touch bez problémů zvládne i při náročnějších požadavcích.


Přístup k baterii je dobrý, odklopení boční lišty zakrývající paměťovou a SIM kartu chce ale cvik

Klávesnice – minimum musí stačit

Na těle telefonu naleznete skutečně jen nutné minimum hardwarových tlačítek. Na přední straně je představuje dvojice kláves se zeleným a červeným telefonkem a poté čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Ovládají se pohodlně, ale vzhledem k dotykovému ovládání je nebudete využívat příliš často. Dotykový displej je zarovnán s okolním povrchem a ovládání prstem ani stylusem nečiní žádné problémy a je velmi příjemné.

Zvuk - dotykový řvoun

Svou kvalitou nás reproduktor na zadní straně telefonu potěšil. Je dostatečně hlasitý a přitom poskytuje kvalitní zvuk s náznakem basové složky i při nejvyšší hlasitosti. Jeho devizou jsou ale spíše vyšší frekvence. Například sykavky v hudebních souborech jsou na nejvyšší hlasitost již trochu nepříjemné. Vyzvánění byste rozhodně neměli přeslechnout ani na rušné pražské ulici.

K telefonu je přibalen jednoduchý headset s tlačítkem pro přijetí hovoru a kolečkem pro regulaci hlasitosti. Kvalita dodávaného headsetu je poměrně dobrá, a to jak po stránce konstrukce, tak hudebně. Přednes je čistý, nezastřený s kvalitními středy a výškami. Chybí jen hutnější basy. Pro občasný poslech běžnému posluchači postačí. Pokud budete chtít připojit svá vlastní sluchátka, musíte si dokoupit adaptér. Díky A2DP profilu lze hudbu poslouchat také stereo například přes Bluetooth sluchátka.

Displej – nový dotyk, těžký dotyk

Displej svými parametry rozhodně neohromí. Rozlišení 240 x 320 bodů, TFT technologie a 65 tisíc barev jsou dnes již standardem. Potěší poměrně dobrá úhlopříčka 2,8 palce a zarovnání displeje s povrchem. Díky tomu se lze prstem i stylusem snadno dostat i k prvkům umístěným v rohu displeje (typicky tlačítko ok vpravo nahoře). Displej je dotykový, ale jeho vrstva je nově upravena pro snazší ovládání prsty. Díky tomu displej reaguje i při velké ploše stisku, což u konvečních dotykových displejů někdy nefungovalo.

Na plochu je ale vždy prst položit poctivě, na lehké dotyky (jako u iPhonu) displej bohužel nereaguje. Při ovládání pomocí stylu je také potřeba poctivě zatlačit. Na ledabylé klikání, jaké jsem si oblíbil například u Sony Ericssonu P1i, opět většinou nereaguje. Za pár dní si však lze na potřebu důkladného klikání zvyknout a není to obtěžující. Jas displeje lze regulovat ve čtyřech stupních, přičemž už i ten druhý je dostatečný. Krátkým stiskem tlačítka pro vypnutí dojde ke zhasnutí displeje, všechny funkce však běží dál. Na slunci je displej celkem dobře čitelný, zde si Touch kritiku nezaslouží. Upatlaný povrch displeje od ovládání prsty však čtení často znesnadňuje a je potřeba více leštit a čistit.

Paměť, procesor – všeho mohlo být více

Co se procesoru týče, není na tom HTC Touch nijak zvlášť dobře. Procesor TI OMAP taktovaný na 201 MHz je dnes již překonaný a Touch by si zasloužilo lepší. Kvůli nižší frekvenci je Touch poměrně líný, při spuštění pár aplikací najednou se systém zpomalí ještě více. Prohlížení webu a současné poslouchání hudby bylo pro Touch někdy už příliš. Pokud je tedy vaší prioritou rychlý a svižný běh telefonu, poohlédněte se jinde.


Parametry mohly být lepší: procesor je zbytečně pomalý a paměť také občas schází

Paměť zařízení není žádným překvapením. V útrobách se skrývá 64 MB RAM a 128 MB ROM. Po spuštění s českou lokalizací je ale přístupných pouze 21 MB RAM. Když se blížíte zaplnění RAM paměti spuštěnými programy, je zařízení už značně pomalé a často na několik vteřin jednoduše zamrzne. Uživateli je pak pro uložení dokumentů, kontaktů, zpráv apod. přístupno zhruba 33 MB ROM paměti. V balení spolu se zařízením však naleznete i 1 GB microSD kartu, která skýtá již poměrně slušný úložný prostor pro hudbu, videa či paměťově náročnější dokumenty. Za tento krok si HTC zaslouží velkou pochvalu. Celkově se ale po hardwarové stránce Touch moc nepředvedl, nevýhodou je hlavně pomalý procesor a malá hodnota volné RAM paměti.

Prostředí a ovládání –pěkné, ale omezené TouchFLO

V této kapitole se zaměřím především na nové rozhraní TouchFLO, které přístroj výrazně odlišuje od ostatních zařízení s klasickým Windows Mobile 6. Pod povrchem se však tento operační systém nalézá a stačí pár kliků a ocitnete se v klasickém prostředí Windows Mobile 6, které je u všech zařízení stejné. Proto se o něm zmíním spíše okrajově.


HTC Touch: ukázka práce s prostředím TouchFLO

TouchFLO je grafická nástavba vytvořená HTC, která běží nad standardním operačním systémem. Jejím účelem je umožnit a usnadnit ovládání zařízení pouze pomocí prstů. Také HTC se tak svezlo po současné nové vlně prsty ovládaných telefonů, kterou započal Apple iPhone. Rozhraní TouchFLO mělo být velmi propracované a rozsáhlé a k Touchi už neměl být přibalen ani stylus. Realita je sice mnohem střízlivější, přesto ale není novátorské prostředí nezajímavé a práci dokáže mnohdy urychlit. Ale nyní pěkně popořadě.


Největším prvkem pohotovostního režimu je HTC Home s několika praktickými záložkami

HTC Touch se startuje velmi pomalu, do pohotovostního režimu naběhne za více než minutu. Poté se zobrazí režim Dnes s modulem HTC Home. Pohotovostní režim Dnes lze konfigurovat a přidávat si do něj další podporované pohledy a aplikace. Nejvíce zaujmou velké digitální hodiny, na které lze kliknout a přenést se tak k nastavení času a budíků. Pod hodinami nalezneme ikonky shrnující zmeškané a nové události (emaily, sms/mms a volání), na něž lze též klepnout a přenést se tak do příslušných aplikací. Druhou záložkou modulu HTC Home je počasí v nastavené oblasti (městě), na to se dá přenést kliknutím na ikonku sluníčka. Třetí záložku pak tvoří praktické ikonky zástupců pro spuštění funkcí. Všech 9 ikonek si lze libovolně nastavit a nahradit i ty původní, které jsou však poměrně užitečné. Díky nim se nechá rychle dostat do Comm Managera, programů, změnit jas nebo orientaci displeje (na výšku, na šířku). Pod a nad modulem HTC Home si pak můžete umísti další moduly pro zobrazení událostí kalendáře.


Prostředí si můžete převléct i do živějších barviček, než je standardní šedá

V záhlaví se klasicky nalézá informační lišta, na které se kromě ikonek zapnutých funkcí nalézá také odkaz pro správu spuštěných programů a samozřejmě tlačítko Start pro vyvolání stejnojmenného menu. Do něj si opět můžete poskládat své programy (nejvýše 7 zástupců), nalézá se zde odkaz do nastavení, programů a seznam naposledy spuštěných aplikací. Pohotovostní režim i další nabídky lze převléknout do jednoho ze čtyř grafických kabátků. Výchozí je šedivý, který pasuje k prvkům ToucFLO. Pohotovostní režim Dnes lze vyzdobit i vlastním obrázkem s volitelnou průhledností. Všechna tlačítka v pohotovostním režimu jsou při troše soustředění dobře přístupná prstem. Komfortně velký je přizpůsobený modul HTC Home s hodinami a dalšími záložkami, jehož tlačítka jsou hodně velká a snadno stisknutelná i bříškem prstu. Ostatní moduly budete ovládat spíše špičkou prstu nebo stylusem.


Zobrazení na šířku je možné, ale méně praktické

Co však dělá TouchFLO skutečně zajímavým je až rotující hranol, který můžete vyvolat speciálním tahem kdekoliv v nabídce. Stačí položit prst pod displej (na logo htc) a pak prst sunout po displeji nahoru. Od spodní hrany efektně vyjede hranol, jež se následně zobrazí přes celý displej. Má tři strany (není to tedy krychle), mezi kterými se přepínáte prostým sunutím prstu doprava nebo doleva. Působivý efekt otáčejícího se hranolu dokáže zaujmout i lidi stojící kolem vás například v MHD. Občas jsem se přistihl, že si s hranolem otáčím jen tak, pro radost. Efekt se HTC opravdu povedl a jedná se o skvělý nápad.


Animovaný otočný hranol je efektní a práci se základními funkcemi dokáže urychlit

První stěna hranolu obsahuje trojici skutečně obrovských tlačítek pro vstup do nabídky obrázků, hudby a videa. Pokud na pozadí hraje hudba ze správce zvuku, zobrazí se v tomto režimu ještě jeden modul pro přímé ovládání hudby. Pootočením hranolu se zobrazí jeho druhá stěna, obsahující šestici tlačítek pro nejdůležitější funkce. Tato tlačítka nelze nějak nahradit. Pokud je stisknete, můžete se s TouchFLO rozloučit. Přenesete se totiž do klasického rozhraní Windows Mobile 6, kde je pro pohodlnou a rychlou práci lepší vytáhnout stylus. Poslední, třetí, obrazovkou otočného hranolu je režim telefonu. Zde si můžete nastavit 9 nejčastěji volaných kontaktů (pokud mají obrázek, ukáže se i zde), odkaz na vytáčení čísla, seznam volání a kontakty. Otočný hranol lze schovat opět velmi jednoduše, táhnutím prstu seshora dolů.

TouchFLO je tedy velmi nápadité a zajímavě provedené, ale na druhou stranu i velmi omezené. Jedná se o první verzi TouchFLO, která je velmi „plytká“. Zahrnuje v podstatě jen efektní otočný hranol a pár dalších, pro prsty přizpůsobených aplikací. Vše ostatní jsou ale již zcela klasické Windows Mobile 6, u kterých je ovládání prsty o hodně těžší a někdy nemožné (např. psaní zprávy). Navzdory slibům tahy z TouchFlo mnohdy nefungují v klasickém prostředí Windows Mobile. Čestnou výjimkou je efektní procházení kontaktů nebo zpráv alá iPhone, kdy lze seznamem rychle projíždět a poté zastavit na hledaném jménu. V kalendáři ale gesta nefungují, i když by měla.V očekávaném vysouvacím HTC Touch Dual však bude nahrána již mnohem pokročilejší verze prostředí s označením TouchFLO II., která by měla obsahovat i novou klávesnici pro psaní zpráv a další funkce. Nová verze by měla jít zpětně nahrát i do současného HTC Touch.

Telefonování, kontakty, zprávy a organizační funkce

Zde je vše při starém a kromě několika obrazovek TouchFLO je nutné všechny tyto funkce obsluhovat přes klasické prostředí Windows Mobile 6, u kterého je lepší vytáhnout stylus nebo klepat na displej nehtem. HTC Touch je triální GSM telefon, jež nepodporuje sítě 3.generace. Kvalita zvuku ve sluchátku je dobrá, občas však ani nejvyšší hlasitost nebyla dostatečná. Pro vytočení čísla je k dispozici součást prostředí TouchFLO. Kvalitní vícepoložkový telefonní seznam s možností uložit neomezeně položek je již součástí prostředí Windows Mobile 6.

Spravovat lze několik emailových účtů, podporovány jsou samozřejmě i přílohy, které lze pro uvolnění vnitřní paměti nechat ukládat na paměťovou kartu. Mínusem při práci s emaily je absence 3G. Pokud tedy nestahujete přes Wi-fi, obrňte se trpělivostí. Pro čtení příloh se hodí Adobe Reader LF, nainstalován je program pro práci se ZIP soubory a samozřejmě editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů.

V organizaci času pomůže kvalitní kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim. Nechybí úkoly, kalkulačka a aplikace pro hledání obsahu v zařízení. Do poznámek je možné kreslit nebo nahrát krátkou hlasovou poznámku. Vše lze samozřejmě bez problémů synchronizovat s Outlookem v počítači. Součástí výbavy jsou i Google Maps, Live Messenger, Live Search a Live!.

Datové funkce – Wi-Fi je, 3G chybí

Pro připojení slouží GPRS (třída 10) a EDGE (třída 10). Podpora sítí 3.generace zcela chybí a jedná se o jedno z největších mínusů tohoto zařízení. Pokud používáte na cestách městem či republikou datové funkce, budete se muset obrnit trpělivostí a riskovat, že se vám zrovna v průběhu kontroly a stahování emailů nebude snažit nikdo dovolat. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB 2.0 kabelu, který je součástí prodejního balení. Samozřejmostí je možnost nabíjet Touch i během připojení k počítači. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi, k němuž se lze snadno připojit a poté brouzdat mnohem rychleji světem internetu.

Webový prohlížeč Internet Explorer je v porovnání s prohlížečem v chytrých Nokiích nebo Sony Ericssonech opravdu pomalý a stránky neumí vykreslit tak jako na počítači. Plnohodnotné stránky se tak většinou objeví rozhozené a kvůli absenci 3G trvá jejich načítání příliš dlouho. Zamrzí také absence RSS čtečky. Oba neduhy se však dají snadno řešit díky operačnímu systému. Doinstalovat lze kvalitnější prohlížeč (například Opera Mobile nebo Opera Mini) i samostatnou RSS čtečku. Já jsem si oblíbil pRSSreader, který se s novými zprávami může připomínat i v režimu Dnes.

Hudební funkce – Na hudbu se hodí

HTC Touch lze poměrně dobře používat i jako hudební přehrávač. Díky A2DP profilu lze připojit bezdrátová sluchátka, se zařízením také rovnou dostanete 1GB kartu. Pomyslné pozitivní trio uzavírá kvalitní hudební přehrávač, který je součástí nového TouchFLO. Správce zvuku lze spustit přímo z hranolu (položka Hudba) nebo klasicky ze seznamu programů. Skladby jsou automaticky roztřiďovány podle interpreta, žánru a alba. Nechybí ani seznamy stop. Prostředí je přizpůsobeno ovládání prstem a všechna tlačítka a položky jsou proto komfortně velká. Totéž platí i o samotném přehrávači, který nabídne informace o skladbě i všechny potřebné ovládací prvky. Chybí však ekvalizér, a to jak manuální, tak přednastavený.


Správce zvuku je zakomponován do TouchFLO, Windows Media Player nikoliv

Dodávaná sluchátka hrají průměrně, potěší regulace hlasitosti na modulu s mikrofonem. Vlastní sluchátka připojíte buď přes Bluetooth nebo kabelem po zakoupení redukce z mini-USB portu. V telefonu se nachází také klasický Media Player, který nabídne v podstatě stejné funkce, avšak v méně líbivém kabátku a s nepříliš pohodlným ovládáním. Ani zde nenaleznete ekvalizér. Nedostatkem u HTC Touch je bezesporu absence FM rádia, které je u mnoha lidí oblíbeno a vyžadováno.

Další multimédia – Media Player vše obstará

Velký displej vybízí také ke sledování videa. Omezující je pouze pomalý procesor, kvůli němuž nejsou mnohá videa s vyšším rozlišením plynulá. Subor *.avi s rozlišením 352 x 288 a přenosovou rychlostí 63 kb/s je v doinstalovaném prohlížeči opravdu sekaný a „nekoukatelný“. Stejná situace se opakuje při přehrávání krátkého filmečku formátu WMV, rozlišení 320 x 240 a rychlosti 63 kb/s. Pro občasné sledování seriálů je tak potřeba videosoubory náležitě upravit. Vcelku dobře slouží Windows Media Player, který je jediným přeinstalovaným videopřehrávačem.

Obrázky a fotografie lze spravovat v příslušné sekci. Samozřejmostí je prezentace na celou obrazovku a možnost základní úpravy fotografií. Trochu nevýhodou je, že po kliknutí na snímky na hranolu TouchFLO se otevře vždy složka s obrázky v paměti telefonu. Fotografie a videa z integrovaného fotoaparátu se však ukládají na paměťovou kartu, na niž je potřeba se několika kliknutími přepnout.

Díky operačnímu systému lze doinstalovat stovky vlastních aplikací a her. V telefonu nechybí ani emulátor JAVA her a aplikací, po jehož spuštění můžete instalovat, spouštět a spravovat JAVA aplikace v paměti. Bohužel si však nerozumí s mnoha moderními 3D hrami, nepochodili jsme ani s novými benchmarky Jbenchmark 3D a Jbenchmarch HD. V Java aplikacích navíc nefunguje dotykový displej. Proto je lepší instalovat aplikace a hry určené pro Windows Mobile. V paměti nalezneme dvě předinstalované hry: klasický Solitaire a arkádový Bubble breaker.

Fotoaparát – okno do světa přes celý displej

Integrovaný fotoaparát s rozlišením 2 Mpx není dnes již žádným trhákem. Vzhledem k absenci přisvětlovací diody nebo automatického zaostřování je jasné, že fotoaparát bude v HTC spíše doplňkovou funkcí. Jeho používání je ale pohodlné. Pro spuštění stačí stisknout tlačítko na pravém boku a během několika vteřin se objeví prostředí fotoaparátu. Fotí se v režimu na šířku a hledáček je zobrazen přes celý velký displej. Všechny nabídky jsou přizpůsobeny pro ovládání prstem. V aplikaci fotoaparátu se však častěji než jindy stává, že displej na dotyk nereaguje, navíc je vše zpomalené. Není výjimkou, že musím stisk tlačítka opakovat.

A co lze na fotoaparátu HTC Touch všechno nastavit? Nechybí vyvážení bílé, kompenzace expozice, rámečky, samospoušť nebo sekvenční snímání. Přepínáním režimů lze nastavit také na mód Sport. Pokud se podíváme na kvalitu snímků s rozlišením 1600 x 1200 bodů, nezbývá než konstatovat, že je podprůměrná. Snímky trpí kompresí, sléváním barev a často také přepalováním bílé. Navíc jsou jakoby rozostřené po celé ploše. HTC Touch se tak hodí pouze pro nenáročné občasné focení. Na závěr perlička. Přístroj špatně orientuje vyfocené snímky a po přenosu do počítače bude nutno všechny fotografie otočit. HTC Touch umí natáčet i videosekvence, ale bohužel pouze v maximálním rozlišení 176 x 144 bodů a s nevalnou kvalitou.

Zhodnocení – těšíme se na TouchFLO II

HTC Touch je v mnohém revoluční. Je to opravdu malé Pocket PC s dotykovým displejem, přináší také nové prostředí TouchFLO pro snadnější ovládání prsty. TouchFLO má však ještě značné rezervy a bude trvat ještě dlouho, než úroveň komfortu ovládání prstem dosáhne na Apple iPhone. Nyní je pouze malou nástavbou Windows Mobile 6 s pár funkcemi. Vyzdvihnout můžeme pohodlné HTC Home, efektní rotující hranol a například také nový hudební přehrávač. Kritiku si ale zaslouží pomalý procesor zařízení a absence 3G, což jsou u takto drahého zařízení poměrně velké nedostatky. Zatímco fotoaparát neohromí, hudební přehrávač musíme pochválit. Potěšující je také 1 GB karta přímo v balení s telefonem. I když je HTC Touch zajímavým zařízením, žádná revoluce se nekoná. Pokud používáte PocketPC také jako pracovní nástroj, doporučuji se vzhledem k výbavě poohlédnout po jiném modelu. Pokud však dbáte při práci i na styl, rádi byste malý dotykový telefon s Windows Mobile, zajímavým TouchFLO a Wi-Fi a nevadí vám několik děr ve výbavě a pomalost zařízení, mohlo by vás HTC Touch oslovit. My ostatní si ale počkáme na vysouvací HTC Touch Dual, které většinu neduhů současného zařízení odstraňuje.

htc-touch
Klady
  • elegantní vzhled a velmi malé rozměry
  • kvalitní konstrukce
  • velký dotykový displej s možností ovládání prstem
  • 1GB karta v balení s telefonem
  • >Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth včetně podpory A2DP
  • nové prostředí TouchFLO
Zápory
  • pomalý procesor a celkově pomalé odezvy systému
  • chybí podpora 3G
  • Prostředí TouchFLO je značně omezené
  • špatně přístupná paměťová karta a SIM karta
  • špatný fotoaparát a kamera
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze