HTC Salsa a Chacha: Facebook phone je tady

4

Že sociální sítě hýbou světem, to už ví dnes každý. Před nějakým časem se spekulovalo o samostatném Facebook Phonu, ovšem sám Mark Zuckenberg tyto zvěsti dementoval. Nebyly však daleko od pravdy. HTC právě oznámilo dva nové telefony, jejichž hlavní funkcí je rychlý přístup na Facebook.

Tip: sledujte naše živé zpravodajství z MWC 2011

Nové telefony HTC nesou jména Salsa a Chacha. Jedná se o dva zcela odlišné modely, které mají však jedno společné - Facebook. Tchaj-wanský výrobce se rozhodl vyrobit telefony, které budou perfektně pracovat se sociální sítí Facebook, upravil pro tento účel i samotné uživatelské prostředí a na těla telefonů umístil speciální tlačítko pro rychlý přístup přímo na Facebook.

HTC Salsa

HTC Salsa je klasický dotykáč, který v sobě nese svědectví modelů Hero a Legend. Stejně jako oni má totiž, pro tato HTC tak typickou, bradu. Na přední straně zabírá většinu plochy dotykový displej s rozlišením 480×320 pixelů na úhlopříčce 3,4 palce. Pod displejem se nachází čtveřice senzorových tlačítek, podobně jako u modelů Legend nebo Wildfire. A ještě níže na samotné bradě se nachází speciální tlačítko pro rychlý přístup na Facebook. O jeho funkci si více řekneme později.

HTC Salsa je celkem líbivý kousek

HTC Salsa – komentovaný videopohled z MWC 2011

Přístroj je dále vybaven procesorem s taktem 600 MHz, což není mnoho, paměť RAM i ROM činí rovných 512 MB. Na zádech přístroje se nachází čočka 5Mpx kamery s autofocusem a přisvětlovací diodou. Vzhledem k výbavě je jasné, že přístroj je zaměřen na mladší generaci, která chce být hlavně v kontaktu. Tomu bude pravděpodobně odpovídat také cena, kterou odhadujeme kolem 6 000 Kč.

HTC Chacha

HTC Chacha je druhým Facebook phonem, který dnes byl představen na MWC v Barceloně. Stejně jako Salsa i Chacha bude těžit hlavně z úzké spolupráce se sociální sítí Facebook a nechybí mu ani speciální FB tlačítko s logem Facebooku. Designově je však mnohem odvážnější.

HTC Chacha vypadá dost extravagantně

Svým tvarem nepřipomíná žádný telefon z portfolia výrobce, je vlastně rozdělen na dvě hlavní části - displej a klávesnici. Tělo je totiž téměř uprostřed prohnuto. Horní polovině vévodí 2,6" displej s rozlišením 480×320 pixelů, který je zároveň dotykový. Nad displejem je umístěna VGA kamerka pro videohovory, kdežto na zádech je plnohodnotný 5Mpx fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou. Dolní polovina těla je vyhrazena pro plnohodnotnou qwerty klávesnici, která by měla usnadnit samotné psaní statusů, zpráv a podobně přátelům. Na klávesnici je 40 kláves a nechybí ani šipky. Vzhledem k extravagantnějšímu vzhledu a kombinaci dotykového displeje s qwerty klávesnicí si myslíme, že cena bude o něco vyšší než u modelu Salsa.

HTC Chacha – komentovaný videopohled z MWC 2011

Facebook a Facebook tlačítko

Specialitou a zásadní odlišností těchto dvou modelů je jedno jediné tlačítko. Je modré a vede přímo k Facebooku. Někomu to už může přijít neuvěřitelné a neopodstatněné, nicméně takoví zákazníci si jistě vyberou z nabídky jiných HTC. S Facebookem jsou modely Salsa a Chacha opravdu úzce svázány. Inovace se dočkalo celé prostředí Sense, které z Facebooku čerpá všechny informace a synchronizuje s kalendářem, kontakty. Přímo do Sense by měl být začleněn oblíbený Facebook Chat

Facebook tlačítko je multifunkční. V základním stavu vás samozřejmě přepne na Facebook. Pokud ale například něco vyfotografujete, jediným stiskem se aktuální snímek nahraje na váš Facebook. Při poslouchání hudby bude stisk tlačítka Facebook znamenat sdílení názvu aktuálně poslouchané skladby. Snadno takto půjde sdílet i vaše aktuální poloha či prohlížená webová stránka.

Diskuze ke článku
Lukáš Vítek
Dobrý den, myslel jsem si, že HTC je z Tchaj-wanu ne bo se pletu?
Martin Pultzner
Samozřejmě, máte pravdu, již opraveno. Jak se vám jinak telefony líbí?
Lukáš Vítek
Z těchto facebookových mobilů se mi líbí více model Chacha, ale nevlastním telefon s hardware klávesnicí ani od HTC,tak nemůžu pořádně posuzovat.
pp
kolik stojí htc salsa

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze