HTC One získalo Sense 6.0: co je nového?

14

Loňský vlajkový model od HTC, model One, se prozatím těší přímo ukázkové podpoře, která trvá i v letošním roce. Naposledy obdržel velkou aktualizaci, která přinesla nové prostředí Sense 6.0, a to samozřejmě znamená hned několik novinek. Většinou však pouze kosmetického rázu. Potěší však i dobrá optimalizace.

HTC One bylo představeno v únoru 2013 a téhož měsíce se dostalo také na český trh. Jeho životní pouť tak trvá již 15 měsíců a zřejmě ještě nějaký ten měsíc trvat bude. Po celou dobu se výrobce o svůj donedávna vlajkový model příkladně stará. Při startu novinka nabízela operační systém Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. Již v létě, konkrétně loni v červenci One povýšilo na Android 4.2.2. Během října se pak vlajková loď dočkala Androidu 4.3. Ani to však není vše a začátkem letošního roku se HTC One stalo jedním z prvních telefonů, které obdržely nejnovější Android 4.4.2 KitKat.

Na podporu si v tomto konkrétním případě opravdu uživatelé stěžovat nemohou. K dobru je nutno přičíst i fakt, že se prozatím každá aktualizace povedla a nezpůsobila uživatelům zbytečné problémy. Zatím poslední aktualizace dorazila na přelomu května a června. Ta tentokrát nepřináší novější verzi Androidu, nýbrž novější verzi nadstavby Sense, která povýšila z verze 5.5 na verzi 6.0.

Jak se k aktualizaci dostanu?

Pokud na svém HTC One ještě Sense 6.0 nemáte, zavítejte do menu, Nastavení, dále vyberte úplně poslední položku „O produktu“ a v ní následně „Softwarové aktualizace“. Telefon se připojí k internetu a podívá se, zda pro vás nejsou k dispozici nové aktualizaci. Velmi pravděpodobně ano. Naskočí vám okno informující o nové aktualizace, která je označena jako 5.11.401.10 a je opravdu velká. Počítejte se 678,87 MB, a proto doporučujeme stahovat pouze při připojení na Wi-Fi.

Aktualizace na Sense 6.0

Po stažení aktualizace můžete samotnou instalaci odložit anebo rovnou spustit. Pokud se rozhodnete nečekat, telefon se automaticky vypne a začne aktualizační proces, který trvá zhruba 10 minut. Rozhodně doporučujeme před tímto úkonem telefon nabít a to alespoň na 50 %. Po aktualizaci se telefon opět sám zapne a dojde ještě k optimalizaci všech aplikací. Následně už můžete svůj telefon opět plně využívat.

Co je nového?

Již z informací od výrobce je vidět, proč je aktualizace tak velká. Novinek je poměrně dost, byť nejde o nic revolučního. HTC spíše jen modernizovalo to, co funguje a lidem se líbí. Pojďme si ale dojmy popsat postupně.

Zcela první věci, které jsem si po aktualizaci všiml, je logo Power by Android, které se objeví jako první s logem HTC při spuštění. Inovací prošla ikonka indikující připojení k Wi-Fi síti. Je nyní menší a přibyly k ní směrové šipky informující, jakým směrem aktuálně „tečou data“. Podobné šipky již dříve využívaly ikonky informující o připojení k datovým službám operátora.

HTC dále přepracovalo kompletně prostředí a například spodní lišta se vstupem do menu a čtyřmi ikonkami je nyní za každých okolností průhledná. Přehlednost nijak neutrpěla a naopak vidíte například více z tapety. Výrobce zároveň mírně zmenšil ikonky na hlavních obrazovkách a úspornější je i font písma. Na druhou stranu se tato úspora neprojevila větším prostorem pro přidávání zástupců. Naopak více vyniká plýtvání místem, kterým je HTC již známo. Například mezi poslední řádek s ikonami a řádek se vstupem do menu by se klidně ještě vešly další ikonky. Bohužel to však není možné.

Přepracována byla také služba BlinkFeed, která je nově o něco plynulejší a lépe se s ní pracuje. Snadněji lze přidávat nové zdroje zpráv a informací, a nechybí ani integrace Foursquare. Stále však můžete celou službu vypnout. Změnou prošly také některé widgety. Například widget kombinující hodiny s počasím má nově bílé namísto černého pozadí.

BlinkFeed v Sense 6.0

Novinky se udály rovněž na odemykací obrazovce. Odemknout ji můžete tahem prstu kdekoliv. Pokud se však dotknete zámku ve spodní části, můžete směrem doprava přejít rovnou na BlinkFeed, doleva na hlavní pohotovostní obrazovku a směrem nahoru se dostanete tam, kde jste telefon ponechali před zamčením. Pokud si například vypnete BlinkFeed, bude směr doprava totožný se směrem doleva.

Přesuňme se do hlavního menu, odkud zmizely hodiny s počasím. Zcela zbytečná věc, která jen zabírala místo. Nově se tak hned od začátku vejde na displej 20 ikonek. Procházením prostředí si všimnete, že se nabídky přebarvily do modra, změnil se font písma a někde jsou další drobné kosmetické změny.

Z menu zmizel velký čas s počasím

Aplikace hudebního přehrávače dostala nové, údajně dechberoucí vizualizace a ikonka aktivovaného profilu Beats ve stavovém řádku je bílá namísto červené. Novou vizáž dostala aplikace fotoaparátu, která je ještě jednodušší, režimy rychle vyberete tlačítkem vpravo dole. Bohužel nelze začít rovnou natáčet video, nyní je opět nutné přepnout režim. Hloubka rozsáhlého nastavení samozřejmě nechybí.

Prostředí fotoaparátu v Sense 6.0

Ve Zprávách si všimnete nejen všudypřítomné modré barvy, ale také faktu, že po napsání znaků tvořících smajlíky, se z nich smajlíky opravdu stanou. SMSky jsou tak opět o něco veselejší. Nové rozhraní dostala také aplikace Galerie.

Shrnutí

HTC aktualizací modelu One na prostředí Sense 6.0 potvrdilo, že klade velký důraz na dobrou optimalizaci. I po takto velké aktualizaci je totiž prostředí stále stejně plynulé jako před ní. Po několika dnech používání jsem osobně nezaznamenal jediný zádrhel, který bych před tím neregistroval. Telefon se o nic rychleji nevybíjí, ale ani se nijak výdrž nezlepšila. Nutno však zmínit, že přibyl extrémně úsporný režim, se kterým telefon vydrží, i takřka vybitý několik hodin na přijmu. Fotoaparát produkuje subjektivně fotografie o stejné kvalitě a ani špičkový zvuk se nemění.

Režim extrémní úspory baterie v Sense 6.0

Celkově tak lze výrobce jednoznačně pochválit. Nepouštěl se do nějakých velkých změn. Spíše vzal fungující prostředí, které si uživatelé oblíbili a pouze jej mírně omladil. Výsledkem je to, že vše spolehlivě najdete, každá funkce funguje stejně, jak jste zvyklí, ale na každém kroku narazíte na drobné změny, které potěší. I po roce tak máte pocit, že telefon nestárne, ale naopak přináší stále něco nového.

Technické parametry HTC One

Kompletní specifikace
Konstrukce137,4 × 68,2 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
MM
Aktualizace se mi líbí, ale zatímco předtím jsem měl běžně výdrž telefonu tak 1,5 dne, teď se mi telefon vysosá zhruba za 10 hodin... Zkoušel jsem zjišťovat, co tak tu baterku žere a největším žroutem je jakýsi "Mediaserver", kterého jsem si v minulosti nikdy nevšiml - jen jsem se dříve špatně díval, nebo jde o nějakou novinku? Je možné to "vypnout"? Díky za vaše zkušenosti
Vladimír Petija
Vladimír Petija
je tam aj odomykanie poklepanim na displej?
Tomáš Dvořáček
Tomáš Dvořáček
to jsem zvědavý jestli Samsung zaktualizuje S4 a Note 3 na TW který je na S5 a bude na Note 4
Stenly
Aktualizace se mi líbí jen bych vytknout drobnost. Absence normální tapety, která by se posouváním obrazovek posouvala taky, čili pro fulhd display tapety 2160x1920 Ale tohle sense i předchozí 5.5 vyřezávají nudli 1920x1080 která je na všech plochách stejná :-( ale velice oceňuji průhlednost spodní lišty a taky tři motivy prostředí, snad časem přibudou další

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze