HTC One v redakci: překvapí na všech frontách (první dojmy)

HTC One se řadí mezi nejžádanější novinky tohoto roku. Konkurenci chce rozdrtit inovativním fotoaparátem s ultrapixely a nabídne také brilantní 4,7 palcový Super LCD 3 displej s FullHD rozlišením a rekordní jemností 468 PPI. Aby toho nebylo málo, láká také na špičkové stereo reproduktory a hliníkové unibody tělo. Zaujala nás novinka? Přečtěte si naše první dojmy.

HTC One - oficiální fotografie

Takřka měsíc co měsíc píšeme o výrobci HTC, a informujeme vás o tom, jak zisky společnosti klesají a výrobci se nedaří. Naposledy tomu bylo v měsíci únoru, kdy výrobce ohlásil opětovný propad tržeb. Letošní rok by se mohl výrobce držet sloganu "vše nebo nic". HTC totiž čeká nelehký úkol, musí znovu nastartovat své prodeje a největší naděje se nyní upínají k nové vlajkové lodi s prostým označením "One".

HTC One X - oficiální fotografie

HTC One nešlo jen cestou softwarových inovací, ale i cestou pořádných hardwarových vylepšení. Sám za sebe mohu říct, že novinek je více než dost a One má opravdu možnost stát se nejlepším zařízením minimálně prvního půl roku. Nebudu se detailně rozepisovat o tom, jaké jsou specifikace a vlastnosti tohoto "skvostu", to si nechám až do samotné recenze a vy si to ostatně můžete přečíst také v našem katalogu. Nyní přichází na řadu naše první dojmy po důkladném testování.

Nenechte si ujít

Zastávám nekompromisní postoj, že špičková zařízení by měla mít jednak perfektní zpracování a pak hodnotné materiály. Plasty na způsob Samsungu Galaxy S III neuznávám. Pokud bychom měli prezentovat jak má vypadat unibody tělo se špičkovým a hodnotným zpracováním, jako perfektní demonstrační vzorek by posloužilo právě One. Celé jeho tělo je tvořeno hliníkovou konstrukcí - opravdu "celé", není tomu jako u jiných zařízení s unibody konstrukcí, která ovšem mají třeba spodní plastovou bradu nebo další plastové části. One nic takového nemá. Navíc samotné tělo je vyrobené technologií Zero Gap. Znamená to, že mezi jednotlivými částmi telefonu nejsou žádné mezery, průduchy ani štěrbiny. Vše je perfektně a dokonalé slícované.

Skálopevné zařízení

Za svůj dosavadní život jsem testoval nebo používat na dvě stovky různých zařízení. Dovolím si tak říct, že One si mne v první chvíli naprosto získalo. Čím? Vzhledem. Mnozí tvrdí, že iPhone nabídne exkluzivní design. Možná ano, možná ne. Záleží na úhlu pohledu. Když bych One porovnal s tímto jablečným produktem, v tu chvíli se z krásného jablka stane jablko plesnivé a závistivé. One je skutečně krásně vypadající zařízení, které si většina musí zamilovat. Vše na milimetr lícuje, vše sedí tak, jak má a hliníkové materiály působí naprosto pevným a hodnotným dojmem.

I drobné prvky dotváří pocit dokonalosti. Zadní strana, nebýt dvou bílých plastových pruhů, by působila fádním dojmem. Díky zakřivení padne HTC One výborně do ruky, díky kovovému tělu pak v ruce příjemně chladí a působí velmi hodnotným a technicistním vzhledem. Ano, takto má vypadat vlajková loď. Vkusným doplňkem je červené logo ve spodní části. Horní část je vyplněna proporčně rozměrnou, bohužel nezapuštěnou optikou fotoaparátu spolu s LED diodou. Přední strana je kromě dotykového displeje vybavená vkusně řešenými mřížkami reproduktorů ve spodní a vrchní části. Za poslední léta je to nejhezčí provedení reproduktorů, co jsem mohl vidět. Nad displejem je pak i videokamera s rozlišením 2,1 megapixelů a objektivem s clonovým číslem f/2.2. Na bocích telefonu jsou schovány slot pro SIM kartu (je zapotřebí speciální sponky) a na pravé straně pak kovový, nijak neoznačený plíšek představující tlačítka pro regulaci hlasitosti.

Přirozená barevnost

Dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palce nabídne podle módy nastolené pro rok 2013 moderní FullHD rozlišení. Oproti konkurenci je ovšem úhlopříčka o něco menší. Co to znamená? Jemnější rozlišení a hustotou bodů 468 PPI. Jemnější displej v tuto chvíli mezi známými výrobci nenajdeme. Jednotlivé body už jednoduše nejsou viditelné, ať se na zařízení díváme z centimetru nebo půl metru. Už u předešlé vlajkové lodi jsem si chválil technologii Super LCD 2. One nabídne o stupínek novější technologii Super LCD 3.

Barvy se dají s trochou tolerance označit jako reálné, leč jsou trochu přesaturované. Podání bílé je zcela ukázkové a pozorovací úhly špičkové. Problém nemám ani se zobrazením černé, ta je dle mého zobrazena více než věrohodně. Dotykový displej je chráněn ochranným sklem Gorilla Glass 2. Bohužel ochranné sklo již po krátké době ubytovalo návštěvníky jménem mikroškrábance. Potvrzuje se tak má domněnka, že dříve nebo později se každé ochranné sklo poškrábe.

Domácí party

V novince dřímá ukrytý DJ. Poté, co jsem ho přinesl domů a otestoval jeho stereo reproduktory, musel jsem smeknout. Stereo reproduktory a Boom Sound - každého asi trklo, že Boom nebude znamenat nic jiného, než pořádnou nálož basů. Zvukové schopnosti stereo reproduktorů jsou opravdu nevídané a mé uši na takový zvuk z mobilních telefonů nejsou zvyklé.

Zvuk je čistý, především hlasitý a po zapnutí Dolby Beats reproduktory mobilního telefonu skoro zahanbí zvuk z mého notebooku. To se opravdu povedlo.

Dva tisíce tři sta

To je kapacita baterie v miliampérhodinách. Zatím se vyhnu detailním rozborům a analýzám délky pohotovostní výdrže, zatím HTC používáme v redakci jen zhruba týden. Dojmy z prvních pár dní používání ukazují ale na to, že výdrž je lehce nadprůměrná. Zařízení mi při plné provozu a neustálém používání vydrží jeden celý den a večera se, zdá se, bez problému dožije, i pokud ho nedáte z ruky. U takto vybaveného zařízení nečekám ani lepší hodnotu. Podrobněji se ale výdrži budeme věnovat v recenzi.

Opravdu horké železo

Ohromný výkon zajišťuje nová generace čtyřjádrového procesoru Snapdragon 600 s čipsetem Qualcomm APQ8064T s grafikou Adreno 320 s více než štědrou pamětí RAM 2 GB. Operačním systémem je Android 4.1.2 Jelly Bean s novou generací Sense 5.0. Dlouholetí a věrní příznivci a fandové Sense budou trpět žalem, konzervativním uživatelům dojde řeč a ti, co mají rádi změny, nové Sense uvítají s potleskem. Nová verze totiž bourá dosavadní koncept, nezůstaly ani základy.

Benchmark testy zleva - AnTutu, CF-Bench, Linpack s/m, Quadrant a SmartBench 2012

HTC se rozhodlo, že začne stavět na nových základech. Jak bych zhodnotil Sense já? Je přívětivější, přehlednější a především snad o 60% méně náročné na systémové prostředky. Běžně si Sense dokázalo vzít až 500 - 600 MB paměti RAM. Zde je to však diametrálně odlišné a Sense je výrazně úspornější.

Screenshoty z prostředí Sense 5

Po zapnutí telefonu v čistém stavu jsem ihned šel do spuštěných aplikací. Tady jsem vyčetl následující hodnoty. Celková paměť RAM je 1,5 GB a systém si vzal 330 MB. To znamená, že v tuto chvíli nové Sense naopak patří mezi nejméně zatěžující nadstavby mezi všemi výrobci. Při běžném používání si systém bere zhruba 500 MB, což je oproti například takové Xperii Z rozdíl mnoho desítek až jednotek stovek MB. Vzhledem k výkonnému procesoru neočekávám žádná zpomalení v systému, lagy ani jiné nežádoucí chování. Skutečně tomu tak je, systém je perfektně rychlý, vše se načítá ihned, prodlevy se nikde nekonají.

Ze začátku se mi nové Sense nelíbilo. Vše na mne působilo zbytečně "velkým" dojmem, kdy prvky a zejména ikony systému nevyužívaly možnosti, velikosti a zejména rozlišení displeje. Předdefinované zobrazení ikon v hlavním menu bylo 3 x 3 ikony, naštěstí jde změnit na 4 x 5 ikon.

Sense prošlo očišťující kůrou. Výrobce ubral mnoho hejblátek, lištiček a dalšího balastu a vše zpřehlednil. A je to dobře. Co se mi ale nelíbí, že hlavní menu se seznamem aplikací je rozděleno na obrazovky vertikálně a jedním tahem zprava doleva tak nejde přejet ze začátku seznamu na jeho konec. Vždy se musíte skrze obrazovky s aplikacemi řazenými v matici 4 x 5 aplikací poctivě propádlovat až dolů, což mnohdy zdržuje.

Hyper, pardon UltraPixel

Co se mi na One líbí? Prvně je to odlišení od ostatních vlajkových lodí. V duchu se raduji nad tím, že výrobce se neúčastní dostihových závodů, jejichž cílem je co nejvíc megapixelů fotoaparátu. Naopak rozhodl se drasticky snížit megapixely, použít světelný objektiv f/2.0 a přidat hlavní složku jménem UltraPixel. Výsledkem je fotoaparát s rozlišením 4,1 megapixelu.

Vždy, když výrobce něco velmi vychvaluje a propaguje, o to větší jsou často očekávání a mnohdy i o to větší zklamání. Jak je to u HTC One? Není to celé jen marketing? Jak fotí? HTC asi nejvíce zdůrazňuje technologii UltraPixel. Co to je? Fotoaparát HTC One tak produkuje „jen“ 4megapixelové snímky, což je oproti konkurenci s 13Mpx fotografiemi na první pohled hodně málo. HTC sází ale na prosté fyzikální zákony optiky – větší pixel dokáže zachytit více světla. HTC One má stejně velký snímací čip, jako například Nokia Lumia 920 a řada dalších smartphonů, tedy 1/3’, ale na jeho ploše nalezneme mnohem méně pixelů, než u 8Mpx nebo 13Mpx snímačů. HTC tvrdí, že oproti 13Mpx snímači stejné velikosti dokáže jejich ultrapixelový snímač zachytit až o 300 % více světla. Opravdovým trumfem by tak mělo být zejména focení v noci.

Použitý objektiv pak nabídne světelnost f/2.0 se širokoúhlým ohniskem 28 mm. Když si uděláme konečný obrázek je jasné, že výsledné fotky by neměly vykazovat tolik šumu, teoreticky by měly nabídnout i v noci dobrou ostrost a slušné podání barev. Všechno to zní až moc dobře a někde musí být háček, nebo ne?

Třetí snímek není dílem efektu, nýbrž fotoaparát v tu chvíli zřejmě protestoval

Fotoaparát dále dokáže vytvářet HDR snímky nebo nahrávat špičkové FullHD videosekvence s HDR zvukem. Zvuk by měl být čistší a zřetelnější. Další inovativní funkcí je HTC Zoe. Fotografie v podání této funkce dostane nový význam. Režim Zoe bude po dobu tří sekund snímat sérii fotek se zvukem, které následně spojí do jedné animace. Výsledný výtvor můžeme ještě upravit pomocí mnoha editačních nástrojů. Smazat můžeme i nežádoucí objekty nebo osoby.

Pouze Nokia Lumia 920 a nový One mohou při pořizování videí nabídnout optickou stabilizaci. Video schopnosti jsem zatím příliš neotestoval, ale při pořízení videa a prudkém pohybu je znát, že video není roztřesené, ale je stabilní. Byl tak skutečně vidět vliv optické stabilizace. A jaká je tady obrazová kvalita fotografií? Co se týče nočních snímků, ty patří společně s fotografiemi vyfocenými Lumií 920 k tomu nejlepšímu, co dnešní mobilní telefony dokážou vyprodukovat. Kritičtější budu ke snímkům pořízených za denního světla, kde jsem opravdu čekal víc. I přes finální software se od našeho testu z předminulého týdne mnoho nezměnilo. Doufejme, že se HTC vytasí ještě s další brzkou aktualizací. Vlastní názor podle přiložených snímků nechám na vás.

Technologie ultrapixelů na infografice HTC

HTC One (testovací video) – exteriér, 1080p

Nakonec jsem připravil porovnání s jedním slušně vybaveným zástupcem vyšší střední třídy. Je paradoxní, že ač se výrobce u modelu Honor 2 nechlubí fotoaparátem, tak nakonec fotoaparát z tohoto duelu vychází vítězně. I bez inovativních technologií a různých softwarových vylepšení.

Zleva HTC vs Huawei Honor 2
Zleva HTC vs Huawei Honor 2
Zleva HTC vs Huawei Honor 2

One na telefonování? Nesmysl, chci hudbu

S hudebním výstupem v případě aktivovaného režimu Beats jsem spokojen a hodnotím jej jako velmi dobrý. Charakter zvukového čipu se ale ukáže až tehdy, když vypneme jakékoliv úpravy zvuku a tím myslím právě všudypřítomné Beats. Zvuk mne zcela překvapil a ukázal mi, že stále existuje prostor pro mé hodnocení "špičkový". V tuto chvíli byl pro mne nejlépe hrajícím telefonem Galaxy S III a iPhone 5. Oba telefony v tuto chvíli uvolňují první místo One. V době psaní tohoto článku nemá zvukový výstup konkurenci dle mého názoru konkurenci a je jedním slovem famózní.

Zavolám a datluji

Kvalitu hlasového hovoru očekávám na vysoké úrovni. Už díky přítomnosti HDR mikrofonu, který by měl zlepšit zvuk a odstranit nežádoucí šum. Zvuk ve sluchátku je skutečně křišťálové čistý, ovšem na můj vkus byl "křišťál" zbytečně moc opracován. Hlas je čistý a zřetelný, ale také působí plechovým dojmem. Zcela se vytratily basy a středy. Vše je soustředěno pouze na hlas a jeho zřetelnost.

Zmíním datové funkce. Bezdrátové sítě jsou zastoupeny nejmodernějším standardem Wi-Fi a/b/g/n/ac a po mém krátkém testování a porovnávání s ostatními telefony musím říct, že HTC One má skutečně špičkovou citlivost signálu Wi-Fi. Přemýšlím, přemýšlím ukazovalo mi jiné zařízení plný signál? Myslím, že ne. Prohlížení stránek na výchozím internetovém prohlížeči je plynulé a rychlé, nic jiného bychom ani nečekali. Díky jemnému rozlišení je prohlížení internetu velmi komfortní.

První dojmy jsou nyní u konce. Doufám, že jsem nic podstatného nevynechal a pokud ano, můžete mi to v diskuzi pod článkem nebo na našich sociálních sítích připomenout, na cokoliv se zeptat a já se budu snažit obratem v diskuzi odpovídat. Na co se máme v recenzi zaměřit a co máme otestovat.

Technické parametry HTC One

Kompletní specifikace
Konstrukce137,4 × 68,2 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
EINEX
Vyzkoušejte prosím citlivost dotykové vrstvy při multitouchi a hlavně v připojené nabíječce. Zajímalo by mě jestli jim to pořád "skáče" pod prstem.
Pajuška
Tak to jsem ráda, že Huawei Honor 2 porazil One ve foťáku :D Chci si ho právě koupit a foťák beru dost vážně:D. Je zajímavé, jak HTC vychvaluje foťák do nebes a pak přijde takový "Číňan" a porazí je! A to prosím za polovinu ceny! Ale jinak se mi docela taky líbí, ale ty cenu jsou už pro mě vysoké, proto budu brát právě HH2.
Mě zajímá jen jedno-
dostupnost v ČR. Nikdo není schopnej nic konkrétního říct, kontaktoval jsem HTC, O2, které by na něj mělo mít exkluzivitu, a pořád bez výsledku.
Pavel
Co vsichni mate s telefony z uslechtilych materialu? Podle me je to jen rozmarilost. Plast a jeste k tomu snadno oddelatelny z telefonu se mnohem lepe recykluje nez jen kus cehosi z buhvi kolika druhu materialu. Takze jen houst plastovych mobilu. Neni dulezity u telefonu material, ale kvalita uvnitr - vykon, displej, fotak atd.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze