Benchmarky, cena, příslušenství a další zajímavosti o HTC One

22

Nový smartphone One splnil přesně to, co HTC plánovalo. Naprosto upoutal pozornost jak nás médií tak i vás, našich čtenářů. Není divu. Jedná se po všech stránkách opravdu o naprostou špičku mezi aktuální konkurencí. V dnešním článku pro vás shrneme některé zajímavosti, které jsme o novince posbírali.

Tchajwancům se podle všeho povedl geniální tah. Stejně, jako Apple, Samsung, Nokia, Sony, tedy podstavě všichni tradiční výrobci si uvědomil, že klíčové novinky musí představovat samostatně, a ne na světovém mobilním kongresu, kde se zájem všech zúčastněných rozmělní mezi velké množství různých firem.

Je ale jasné, že zájem nevyvolá jen to, že ve stejný den nikdo jiný nic srovnatelně zajímavého nepředstavuje. Novinka musí také mít na co nalákat. A to HTC One rozhodně může. Obsahuje novou generaci rychlého a úsporného procesoru, má hliníkové tělo, displej s obřím rozlišením, stereoreproduktory a pravděpodobně jeden z nejlepších fotoaparátů ve smartphonech za celou historii jejich existence. Dobrý hardware ale sám o sobě nestačí, a nakonec záleží vždy hodně na tom, jakým softwarem je podpořen. HTC se povedlo uvést novou generaci jeho známého uživatelského prostředí, které je vyšperkováno opravdu inovativními a doposud nevídanými funkcemi. Je zde tedy velký předpoklad toho, že výrobce s touto novinkou bude v souboji s konkurencí úspěšný.

HTC One naživo (fotografie mobilenet.cz z Londýnské TK)

TIP! Brilantní HTC One: kompletní první dojmy a videopohled z Londýna

Podrobné informace o všech aspektech výbavy HTC One najdete v našem preview a také v katalogu. Na to, jak přístroj vypadá naživo, se můžete podívat ve článku s prvními dojmy. Níže již nabízíme souhrn zajímavých informací, které se v posledních hodinách vyrojily na internetu.

Jak si vede proti konkurenci?

Pokud se dnes poohlédnete na trhu se smartphony, může se s novinkou od HTC měřit jen málokdo. Prodává se zatím pouze Xperia Z, lednová novinka japonského Sony. Na trh už se ale brzo podívá i LG Optimus G Pro a Samsung za několik týdnů uvede rovněž očekávanou novou generaci vlajkové lodi, Galaxy S IV. Její specifikace ale doposud nebyly potvrzeny. V níže uvedené tabulce vám tedy namísto něj uvádíme alespoň současný Galaxy S III, sice již starší, ale stále velmi dobře vybavený smartphone.

HTC One Sony Xperia Z LG Optimus G Pro Samsung Galaxy S III
Operační systém Android 4.2 Jelly Bean Android 4.1.2 Jelly Bean Android 4.1.2 Jelly Bean Android 4.1.2 Jelly Bean
Displej 4,7", Super LCD 3, 1920 x 1080 pixelů (jemnost 469 ppi) 5,0", TFT TN, Bravia Engine 2, 1920 x 1080 pixelů (jemnost 441 ppi) 5,5", TFT IPS, 1920 x 1080 pixelů (jemnost 401 ppi) 4,8", Super AMOLED, 1280 x 720 pixelů (jemnost 306 ppi)
Rozměry 137,4 x 68,2 x 9,3 mm, 143 gramů 139 x 71 x 7,9 mm, 146 gramů 150,2 x 76,1 x 9,4 mm, 172 gramů 137,4 x 68,2 x 9,3 mm, 133 gramů
Chipset Qualcomm APQ8064T, Snapdragon 600, 4x1,7 GHz, GPU Adreno 320 Qualcomm APQ8064, Snapdragon S4, 4x1,5 GHz, GPU Adreno 320 Qualcomm APQ8064T, Snapdragon 600, 4x1,7 GHz, GPU Adreno 320 Samsung Exynos 4412, GPU Mali-400MP
RAM 2GB 2GB 2GB 1GB
Paměť 32GB / 64GB 16GB, paměťové karty 32 GB, paměťové karty 16GB / 32GB / 64GB, paměťové karty
Fotoaparát 4 MPx UltraPixelů, 2688 x 1520 pixelů, autofocus, LED, 1080, 30fps video, HDR 13,1 MPx, 4128×3096 pixelů, autofocus, LED, 1080p, 30fps video, HDR 13,1 MPx, 4208×3120 pixelů, autofocus, LED, 1080p, 30fps video, HDR 8 MPx, 3264×2448 pixelů, autofocus, LED, 1080p, 30fps video
Baterie Li-Pol 2300 mAh Li-Ion 2330 mAh Li-Ion 3100 mAh Li-Ion 2100 mAh
Dostupnost Březen 2013 V prodeji Q2 2012 V prodeji

Porovnání tabulkových parametrů je určitě zajímavé. Mnohem důležitější je ale samozřejmě praxe. O reálné výkonnosti telefonů orientačně dobře vypovídají tzv. benchmarky, nebo-li testy výkonu procesoru, grafického čipu, webového prohlížeče a dalších. Zahraniční redakce známého webu GSMarena.com již s HTC One několik testů provedla a dopadly naprosto úžasně. Výsledky přikládáme na obrázcích níže:

Co si k němu dokoupíte?

U výrobců mobilních telefonů je už tradicí, že k přístrojům, které jsou výjimečné, vyrábí také několik druhů nadstandardního příslušenství. One, jakožto vrcholný model nabídky HTC, určitě výjimečný je. Jako originální příslušenství bude HTC zvlášť prodávat několik typů pouzder, praktický stojánek, v poslední době čím dál populárnější externí baterii a také Bluetooth headset. Fotografie všech jednotlivých kousků najdete opět níže.

Volitelné příslušenství k HTC One. Vyberete si?

Jaký je to fotograf?

Je to za dlouhou dobu po Nokii a jejím PureView jedna z největších inovací v oblasti mobilní fotografie. HTC se vzdalo marketingového boje za co největším počtem megapixelů, a namísto toho vyvinulo nové ultrapixely. Ve výsledku by se tedy měly razantně zlepšit detaily fotografií a také kvalita snímků při horších světelných podmínkách, což je neduh, který fotomobily provází odjakživa. Někteří zahraniční kolegové již vystavili fotografie vyfocené prvními přístroji, které byly dostupné na tiskové konferenci k představení HTC One. Kvalitu fotografií tedy berte s rezervou, jelikož telefony uvedené do prodeje by měly mít odladěnější verzi softwaru.

Kolik bude stát?

HTC na tiskové konferenci novinářům pouze sdělilo, že One bude dostupný na 80 světových trzích a to od následujícího měsíce března. O ceně však nepadlo ani slovo, přitom to je jeden z nejdůležitějších parametrů pro rozhodování zákazníka v zásadní otázce "Koupit či nekoupit". Jasno do celé věci vložil známý britský obchod Clove. Oznámil, že bude prodávat HTC One v obou barevných provedeních, tedy v černém a stříbrném (za nějaký čas se bude One prodávat i v červené barevné variantě) za 510 liber. Při aktuálním kurzu je to na české koruny zhruba 14 800 Kč, což rozhodně za takto vybavený telefon v porovnání s cenami srovnatelné konkurence není moc.

Jednou z prvních zemí, kde se HTC One začne prodávat bude Velká Británie

Pro tchajwance je úspěch nového modelu One opravdu naprosto klíčový. I proto bude pumpovat miliony dolarů do spousty různých forem reklamy. Výrobce je mimo jiné i novým oficiálním partnerem fotbalové asociace UEFA, takže jeho reklamy mohou vidět lidé na utkáních nejsledovanějších soutěží, tedy ligy mistrů a evropské ligy.

Jedna z dalších forem propagace se ale týká také samotného prodeje. Výrobce si lámal hlavu s tím, jak připravit slevovou akci při zahájení prodeje. Kromě lokálních akcí při příležitosti začátku prodeje typu "prvních sto zájemců dostane slevu 50%", které dobře známe z České republiky, tu bude fungovat i zajímavý globální program. Půjde o formu tzv. cash-back. Pointa tkví v tom, že HTC pošlete svůj starý telefon, a automaticky získáte slevu 100 dolarů , tedy asi 1900 korun. Pro získání slevy je potřeba se zaregistrovat na webu htc.com/us/smartphones/htc-one/signup.

Co dodat na závěr? Nová vlajková loď má určitě velké ambice navrátit hospodářské výsledky HTC zpátky do černých čísel. Aktuálně se jedná o jeden z nejlepších smartphonů na světě. Bude určitě zajímavé sledovat, jak se popere s konkurencí, kterou bude podle nás zejména Samsung s jeho připravovaným Galaxy S IV, a také Apple s aktuální a chystanou generací iPhonu. To, jestli se kýžený úspěch nakonec opravdu dostavil, ukáží výsledky HTC za první pololetí.

Kompletní specifikace HTC One najdete v našem katalogu mobilů

Uvažujete o koupi HTC One? Jaké jsou podle vás důvody pro a proti investování peněz do této novinky? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem.

Zdroje: gsmarena.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
kazan
"Nová vlajková loď má určitě velké ambice navrátit hospodářské výsledky HTC zpátky do černých čísel." To jste se trosku sekli ne??Nema to byt špíš prave naopak?:DD
Zdeněk
Jsem moc zvědav kolik bude stát tady, vždy to strašně trvá než jsem dorazí taková novinka a stoje mnohem víc než byla předpokládaná cena. Jako třeba Nexus 4. Já bych do něj šel kdyby stal tak o 10tis miň... :)
Tomáš Kunst
Pokud u nás bude v prodeji černá 64 MB verze, určitě ho chci jako nástupce svojí Nokie N8, protože nemá cenu čekat, že od tohoto výrobce vypadne ještě něco kludnýho. Pokud ovšem u HTC nezaujmou stejnou politiku jako má Samsung, pro kterýho nejsme dost dobří pro vysokou hodnotu úložiště a prodává u nás jen nejnižší z vyráběné řady...
fero
pravděpodobně jeden z nejlepších fotoaparátů ve smartphonech za celou historii jejich existence.
Tohle je dost unáhlený závěr když ještě ani nejsou pořádné testy nemyslíte?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze