HTC One max představen: největší jednička se čtečkou otisků prstů

20

Největší HTC pro letošní rok má svou oficiální premiéru za sebou. Před malou chvíli se světu ukázal model One max, který kompletuje rodinku One. Vzhledově se příliš neliší, avšak má například odnímatelný zadní kryt a chlubit se může čtečkou otisků prstů. Lákat však bude zejména na velký 5,9palcový displej.

O HTC One max jsme slýchávali v posledních týdnech a měsících pravidelně. Již předem jsme tak mnohé prvky výbavy znali, stejně jako podobu telefonu. V posledních se tedy spekulace zaměřovaly na datum představení, které se pohybovalo kolem poloviny října. Dnes je již všem dohadům konec, asijský výrobce svého obra oficiálně představil.

Hliníková trilogie

Vše začal model One. Odvážný design, který vsázel na hodnotné materiály a zaoblené linie přinesl poměrně slušný úspěch. Co by to bylo za výrobce, který by z trefy do černého nechtěl vytěžit maximum a možná ještě o něco více. Letošní modely HTC jsou si tak více či méně podobné. Pro mnohé k nerozeznání je například model One od menšího One mini. A aby bylo vše ještě zamotanější, na stejný vzhled výrobce vsadil také u nejnovějšího One Max.

Opět je tu v hlavní roli hliník. Celkový vzhled včetně detailů má však blíže k menšímu One mini. Proč? One max má jako jediný z této trojice odnímatelný zadní kryt, pod kterým se ukrývají slot pro micro SIM kartu a paměťovou kartu. Zejména za druhý jmenovaný slot si HTC zaslouží uznání. Zákazníci po něm volají již delší dobu.

HTC One max - oficiální fotografie

Design tedy nepřináší nic nového, avšak přeci jen se některé prvky posunuly. Na mysli máme především odemykací tlačítko, které HTC tvrdohlavě umisťuje na horní hranu. V případě velkého One max by to byl hodně odvážný krok, který by nesklidil slova uznání. Odemykací klávesa je proto na mnohem praktičtějším pravém boku. Na horní straně však přeci jen něco černého zůstalo. Hádáte-li, že jde o infraport, máte naprostou pravdu.

Stranou nenecháme ani rozměry telefonu. Výška činí 164,5 milimetrů, šířka 82,5 milimetrů a tloušťka 10,29 milimetrů. Hmotnost vystoupala na 217 gramů, což však s ohledem na velikost a použité materiály není moc. Níže si v tabulce můžete rozměry porovnat s dalšími konkurenčními obry.

HTC One max Samsung Galaxy Note 3 Huawei Ascend Mate Sony Xperia Z Ultra
rozměry 164,5 × 82,5 × 10,3 mm 151,2 × 79,2 × 8,3 mm 163,5 × 85,7 × 9,9 mm 179,4 × 92,2 × 6,5 mm
hmotnost 217 gramů 168 gramů 198 gramů 212 gramů
velikost displeje 5,9 palců 5,7 palců 6,1 palců 6,44 palců
rozlišení displeje 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1 280 × 720 pixelů 1920 × 1080 pixelů
jemnost 373 PPI 386 PPI 241 PPI 342 PPI
baterie 3 300 mAh 3 200 mAh 4 050 mAh 3 000 mAh

Nejnovější Android, nejnovější Sense

Pochvalu si HTC zaslouží za práci na softwaru. Svůj model osadila nejnovější verzí operačního systému Android, tedy 4.3 Jelly Bean. Nemůže samozřejmě chybět známá nadstavba Sense 5.5, které přinese například vylepšení služby BlinkFeed, ve které už budou moci být jakékoliv stránky. Navíc na základě vašich podnětů vám doporučí témata, o jaká máte zájem. Dostane se také na offline mód.

O chod telefonu se postará čtyřjádrový procesor Snapdragon 600 s taktem 1,7 Ghz, hodit se budou i 2 GB RAM. Herní výkon bude mít na starost grafická akcelerace Adreno 320. Výkon by tedy telefonu chybět neměl a optimalizace se v případě HTC rovněž bát nemusíme.

Celé prostředí se vychutnáte na opravdu velkém displeji. Úhlopříčka poskočila na 5,9 palce a rozlišení je špičkových 1920 x 1080 pixelů. Výsledná jemnost činí 373 PPI. Typově se jedná o Super LCD 3 displej a tím pádem jej můžeme pasovat mezi absolutní špičku dnešní doby. Zmínit můžeme ještě také interní paměť. K dispozici budou verze s 32 či 16 GB. Naštěstí již víme, že slot pro paměťové karty nebude chybět, čímž jsou obavy o nedostatek prostoru zbytečné.

Čtečka otisků a Ultrapixely

Pokud se dobře zadíváte na zadní stranu telefonu, objevíte nejprve fotoaparát. Ten se opět chlubí Ultrapixely, ale vás jistě zajímá výsledné rozlišení. To činí 4 megapixely. Výrobce vsází na větší velikost jednotlivých pixelů, což by mělo vést k lepší kvalitě snímků, především pak za šera či v noci. Na modelech One a One mini, které rovněž využívají stejný typ fotoaparátu, se však slova výrobce nepotvrdila. V případě modelu One Max bohužel chybí optická stabilizace obrazu, kterou ale model One má. Vzhledem k rozměrům modelu One Max by určit nebyl optickou stabilizaci do těla telefonu zakomponovat. Fotoaparát zvládne záznam videa v rozlišení 1080p a na čelní straně mu sekunduje kamerka pro videohovory s rozlišením 2 megapixely.

Pojďme ale níže pod fotoaparát. Zde se nachází lákavý prvek modelu One max – čtečka otisků prstů. Ta bude umět snímat nejen jeden prst, ale rovnou tři různé prsty. Pouhým přiložením prstu bude možné spustit předem zvolenou aplikaci. Bohužel ale na rozdíl od Apple iPhone 5s nestačí prst jen lehce přiložit, ale je potřeba, stejně jako u notebooků, prstem přejíždět.

Speciální stojánek s externí baterií

Řeč ještě nepřišla na baterii a tak to rovnou napravíme. Její kapacita je 3 300 mAh. Pokud jste při zjištění, že je zadní kryt odnímatelný jásali, musíme nadšení mírnit. Baterie je v telefonu napevno. Kapacita je sama o sobě dostatečná, avšak HTC chystá ještě speciální Flip case, které se na telefon nasadí a přidá dalších 1 180 mAh.

Závěrem už jen zmínka o dostupnosti, neboť cena prozatím známa není. Ve Velké Británii by se HTC One max mělo začít prodávat každým dnem, další trhy by měly následovat. Výrobce tak zřejmě spolehlivě stihne pokrýt předvánoční trh.

Technické parametry HTC One max

Kompletní specifikace
Konstrukce164,5 × 82,5 × 10,3 mm, 217 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 5,9" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2013, ?

Zdroje: pocket-lint.com

Diskuze ke článku
mrazik
zajimave,ze jak mini,tak max verze ma okolo displeje to bile oramovani...vubec se mi to tam nelibi
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Väčší ako Note 3 po každej stránke a batéria len o 100mAh viac? To si snáď robia srandu ...
Palo
A cena??? Lidi vsadím se s Váma že to zabijou cenou jako kráva :-D
Kristián Slota
Kristián Slota
Prijemne prekvapeny, cakam na cenu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze