HTC One máme v redakci, vyzkoušeli jsme fotoaparát s ultrapixely

92

Do naší redakce dnes dorazilo špičkové HTC One, které je jedním z nejlepších telefonů současnosti. Telefon začínáme podrobně testovat a jako první jsme samozřejmě vyzkoušeli hojně diskutovaný fotoaparát s technologií ultrapixelů. Skutečně je revoluční? Jsou snímky opravdu tak dobré, jak HTC avizuje?

HTC svůj nový vlajkový telefon One uvádí na trh opravdu velmi rychle po představení, které proběhlo teprve před dvěma týdny v Londýně a New Yorku. My máme špičkový přístroj, o který se hodně zajímáte, už v redakci a začínáme ho testovat, abyste si mohli v době zahájení prodeje v České republice, přečíst plnohodnotnou recenzi. Nyní už ale k dnešnímu tématu.

TIP: přečtěte si naše kompletní první dojmy z HTC One z Londýna včetně videopohledu

HTC One na akci v Londýně, kde byl představen

Hned poté, co jsme HTC One obdrželi, vyrazili jsme s ním do pražských ulic zalitých sluncem i do interiérů. Zajímalo nás, jak si vede nový fotoaparát, který se chlubí inovativní technologií ultrapixelů.

Fotoaparát jsme hned otestovali

Co je to ten ultrapixel?

HTC řeklo dost marketingovému zvyšování počtu megapixelů, na které však mnoho uživatelů bohužel slyší. Fotoaparát HTC One tak produkuje „jen“ 4megapixelové snímky, což je oproti konkurenci s 13Mpx fotografiemi na první pohled hodně málo. HTC sází ale na prosté fyzikální zákony optiky – větší pixel dokáže zachytit více světla. HTC One má stejně velký snímací čip, jako například Nokia Lumia 920 a řada dalších smartphonů, tedy 1/3’, ale na jeho ploše nalezneme mnohem méně pixelů, než u 8Mpx nebo 13Mpx snímačů. HTC tvrdí, že oproti 13Mpx snímači stejné velikosti dokáže jejich ultrapixelový snímač zachytit až o 300 % více světla. Opravdovým trumfem by tak mělo být zejména focení v noci.

Technologie ultrapixelů na infografice HTC

Fotoaparát má ale kvalitní I další parametry. Pochlubit se může dobrým clonovým číslem F2.0 a ohniskem 28 mm, nechybí optická stabilizace obrazu (OIS). Doplňuje ho chytrý blesk Smart Flash, který automaticky nastaví podle vzdálenosti objektu pět úrovní blesku.

Jak fotí HTC One v praxi?

Fotoaparát jsme vyzkoušeli zatím opravdu v rychlosti a na podrobnější testování včetně srovnání s dalšími telefony přijde řada v dalších dnech. Vy nám zatím můžete do diskuze psát, se kterými telefony bychom měli fotoaparát HTC One porovnat.

Snímky za dobrého světla

Fotografie za dobrých podmínek nejsou nijak dechberoucí. Dobrá je úroveň detailů, nízký je i šum, ale častým problémem jsou přepaly. Ze snímků lze nicméně pozorovat dobrý potenciál fotoaparátu, zejména slušný dynamický rozsah. S pár aktualizacemi softwaru by se fotky mohly dále vylepšovat.

HDR fotografie

HDR fotografie

Snímky z interiérů

V interiéru, kde je už výrazně méně světla, už se ukazuje síla fotoaparátu s velkými pixely. Velmi nízká je úroveň šumu, slušná je také úroveň detailů, i když v rámci postprocessingu by se určitě dalo ledacos vylepšit a detailů by mohlo být ještě více. I tento výkon je ale s první verzí softwaru velmi slušný

Večerní snímky

Večerní snímky opět zaujmou minimem šumu, i když s ostrostí to už je horší a detailů je mnohdy pomálu. Pokud však HTC postprocessing ještě poladí, zdá se, že PureView od Nokie zde získá zdatného konkurenta. Na druhou stranu fotoaparát má stále tendenci k přepalům a mnohdy volí příliš dlouhou expozici (běžně i 1/3 sekundy), kvůli čemuž mnohdy nelze v noci pořídit ostrý snímek.

Natočili jsme pro vás také dvě FullHD videa.

HTC One (testovací video) – 1080, exteriér

HTC One (testovací video) – 1080p, exteriér, noc

HTC One (testovací video) – 1080p, exteriér, noc (34,92 MB, mp4)

Telefon HTC One máme s verzí firmwaru 1.26.401.6 a byl nám zapůjčen jako vzorek od operátora, který jej používá pro promo účely. Je možné a pravděpodobné že se do zahájení prodeje v ČR dočkáme ještě novějšího firmwaru, u kterého budou snímky lepší, jinak ale One dorazí na trh právě s touto verzí. Fotoaparátu se každopádně budeme podrobně věnovat i dále a můžete se těšit na srovnání s dalšími telefony a podrobnější test fotoaparátu. Pokud se příští týden objeví novější verze firmwaru, určitě se můžete těšit na nový test s novými fotografiemi.

Co na výkony fotoaparátu říkáte vy? Bude HTC One výborně fotícím telefonem nebo zapadne do lepšího průměru i přes technologii ultrapixelů?

TIP: Kolik bude stát HTC One u českých operátorů?

Diskuze ke článku
Láďa
Tak kdy bude video :)
alici
Dobrý den,

takto zašuměné fotky jsou podle Vás konkurencí Lumie 920? Opravdu nízká úroveň šumu? Já ho tam tedy vidím opravdu hodně, a to i na fotkách v pouhém šeru. Ke srovnání přikládám jedno zajímavé video (HTC One vs. Lumia 920), které vzniklo nedávno na MWC:

http://www.youtube.com/watch?v=4Dt095hPgHk

Myslím, že rozdíl je více než patrný...
Lois
Moc pěknej kousek! Těším se na recenzi ;-)
Jakub
Ja by som rad videl porovnanie s Lumiou 920 so Sony Z a ak sa bude dat tak aj s Iphonom. Ďakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze