Brilantní HTC One: kompletní první dojmy a videopohled z Londýna

87

Přímo v Londýně jsme měli možnost si ihned vyzkoušet vlajkový model HTC pro rok 2013, špičkový HTC One. Je hliníkový, výborně vybavený, s krásným designem a dobře padne do ruky. Jaké jsou naše první dojmy?

HTC One je karta, na kterou sází HTC vše. Výbavou se může měřit s nedávno představeným Sony Xperia Z a půjde přímo proti Samsungu Galaxy S IV, který bude již brzy představen. HTC tak neponechalo nic náhodě a napěchovalo telefon tou nejlepší výbavou a přidalo ještě velmi povedené tělo. Jako celek působí HTC One hodně exkluzivním dojmem a oproti Xperii Z nebo Galaxy S III je zpracováním a pocitově zcela někde jinde. To ale už předbíhám, pojďme pěkně postupně.

První živé fotografie HTC One, které jsme pořídili v Londýně

Exkluzivní vzhled i zpracování

Skvěle, už žádný polykarbonát a další plasty, výrobci se začínají vracet k mnohem lépe vypadajícímu a v ruce působícímu hliníku. A je to znát. Telefon v ruce působí opravdu velmi hodnotným dojmem a díky prohnutým zádům okamžitě padne dobře do ruky. Tloušťka zhruba 9 milimetrů je rovněž optimální a velmi efektně působí zkosené hrany. Osobně jsem rád, že se HTC nehnalo za co nejmenší tloušťkou. Oproti nedávno představené Xperii Z je to mnohem ušlechtilejší pocit a zároveň nabídne pohodlnější držení.

HTC One - videopohled z Londýna

Rozměry telefonu jsou o něco větší, než v případě HTC One X, který je předchůdcem novinky. Telefon navíc nemá tak zaoblené rohy a tak působí v ruce jako o poznání větší přístroj, i když velikost displeje zůstala zachována. I když tedy do dlaně padne výborně, displej se kvůli ostřejším rohům ovládá hůře, zejména v horních partiích. Podobně vychází srovnání i se Samsungem Galaxy S III, který je mnohem kulatější a o něco lépe se drží a působí menším dojmem. Hmotnost 143 gramů je tak akorát, v ruce působí One adekvátním dojmem a určitě nemohu označit novinku za těžkou, zejména vzhledem ke kovovému tělu.

Tlačítko s infraportem? Proč ne

Výhrady mám k umístění vypínacího tlačítka na levou stranu horní hrany, kde ho při držení v pravé ruce již není v podstatě možné stisknout, a to zejména kvůli ostřejším rohům. Mnohem raději bych ho viděl na pravé straně nebo na pravém boku. Takto budete muset pro odemknutí telefonu použít dvě ruce, nebo hodně výrazně přehmatávat. Škoda, to se nepovedlo. Co je ale originální, je umístění infraportu do vypínacího tlačítka. Skrze tento infraport můžete ovládat díky nové funkci Sense TV vaši televizi. Ne úplně pohodlné je také boční tlačítko pro regulaci hlasitosti, které je dost zapuštěné. Je to však spíše otázka zvyku.

Porovnání velikosti se Samsungem Galaxy S III a HTC One X

HTC vyzdvihuje, že nový One má kompletně hliníkové tělo s takzvaným zero-gap designem. To v praxi znamená nulové přechody mezi jednotlivými díly a opravdu musím potvrdit, že zpracování je excelentní. Například mezi sklíčkem displeje a hliníkovým tělem opravdu téměř žádná mezera není a po přejetí prstem to místy působí jako jednolitá plocha. Rovněž perforování pro stereo reproduktory s technologií Boom Sound je velmi jemně a vkusně provedeno a krásně splývá s okolní plochou. Mimochodem, reproduktory jsou opravdu hodně hlasité. Škoda jen nepěkných oddělení zadní strany pomocí plastů, které je zde kvůli anténám. Nikdo přeci nechce, aby se opakovala situace z iPhonu 4. Konstrukce se obecně HTCčku opravdu povedla a One je jeden z nejlépe vypadajících a působících telefonů současnosti. Na pohled se mi určitě líbila víc stříbrná verze, ze které čiší kovový vzhled.

Černá barevná varianta

Displej: radost pohledět

Displej je kapitola sama o sobě. Nic jemnějšího dnes v telefonu ani tabletu nenajdete. Vzhledem k tomu, že má displej „jen“ 4,7 palce, je zobrazení ještě jemnější, než u Xperie Z se stejným rozlišením Díky FullHD rozlišení dostáváme neuvěřitelnou jemnost přes 460 ppi, což je mnohem víc, než vaše oko vůbec dokáže rozlišit. Displej technologie Super LCD 3 je navíc velmi jasný a špičkové jsou i barvy a pozorovací úhly. Za displej tak dostává HTC jedničku s hvězdičkou. V přímém porovnání s Xperií Z je displej určitě povedenější a bude to jedno z hlavních lákadel One.

Co je BlinkFeed nebo Zoe?

A co software? V telefonu běžel zatím Android 4.1.2, který byl dokonale odladěný a reakce byly bleskové a zcela špičkové. Určitý podíl na tom má jistě i velmi výkonné čtyřjádro s taktem 1,7 GHz, ale důležitější je vyladění, které HTC zvládlo na jedničku. Aplikace se spouštěly v mžiku a celkový pohyb po menu byl bryskní. Celkově působí nové Sense 5 mnohem elegantnějším a čistším dojmem. Určité odlehčení bylo ostatně potřeba a zdá se, že se to opravdu povedlo. Ikonky jsou jednodušší, grafika nepřetéká grafickými prvky a celkově se v prostředí tak lépe orientuje. Ostatně vše můžete vidět na našem přiloženém videopohledu.

Největší inovací je BlinkFeed, který vám trochu ve stylu Flipboardu přináší veškeré informace z vámi odebíraných zdrojů na domovskou obrazovku. Na očích tak máte novinky ze CNN, Facebooku nebo jiných webů. Ty můžete různě filtrovat a celé to působí velmi úhledným dojmem. Obrazovka z BlinkFeed je navíc ta výchozí. Švihem prstu do strany se pak dostanete na další domovské obrazovky, na které můžete už klasicky umisťovat widgety a zástupce aplikací. Obrazovek může být maximálně pět, BlinkFeed přitom odstranit nešel, takže pro widgety vlastně máte využitelné jen čtyři.

Nové je také ovládání. Oproti One X totiž nové One přišlo o speciální tlačítko pro multitasking a pod displejem jsou po stranách umístěny pouze tlačítko pro přístup na domovskou obrazovku a zpět.

Fotoaparát: přivítejte ultrapixely

Další novinky souvisí s fotoaparátem. Ten je sám o sobě velmi pokročilý, protože přináší technologii ultrapixelů a skládání obrazu z více pixelů na čipu do jednoho výsledného, díky čemuž dokáže zachytit senzor až o 300 % více světla, než konvenční senzory. My jsme s telefonem vyfotili několik snímků v přítmí a výsledky opravdu nevypadaly vůbec špatně. Novinkou je možnost gestem přepnutí mezi přední a zadní kamerou, což se může hodit. Samotné rozlišení se pohybuje kolem 4 megapixelů, ale přesné rozlišení HTC nechce sdělit. Uvidíme za pár dní, až se podaří zjistit více informací.

Funkce HTC Zoe je nezajímavějším přídavkem do fotoaparátu. Kromě samotné fotografie totiž nahrává 3-vteřinový klip se zvukem po momentu vyfocení snímku a až 20 samostatných fotografií k tomu. Ve finále tak máte jakousi živou fotografii a v galerii vypadají takováto dílka opravdu špičkově. Zajímavostí je i možnost následného umazání nechtěných osob nebo objektů na fotografii nebo retušování obličejů na skupinové fotografii tak, aby se všichni tvářili co nejlépe.

Celkově na mě tedy HTC One udělalo velmi dobrý dojem a jedná se o skutečně špičkové zařízení v exkluzivně vypadajícím těle a s výbornou výbavou. Nyní však bude hlavní to, jakou nasadí HTC cenu a zda se společnosti skrze marketing podaří prosadit například proti Sony Xperia Z a hlavně chystanému Samsungu Galaxy S IV. My HTC rozhodně držím palce, protože model One si určitě dobré prodeje a úspěch zaslouží.

Technické parametry HTC One

Kompletní specifikace
Konstrukce137,4 × 68,2 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
Plyshak
Mám HTC one X takže zatím jen s dočtených informací porovnávám
+display
+dva repráky
+spracování v kovu
-jen 5 obrazovek a 4 volitelné?Navíc ta úvodní ve stylu wp???
-stále nevyměnitelná baterie
-a co multitasking tlačítko pro něj zmizelo a stejně pokud by jako u předchozích modelech app vypínal
?fotoaparát už vidím jak si budu u každé fotky vybírat z micro videa a série fotek
?ochrana displaye na one x jsem ho měl po dvou pádech 2x v servise od té doby silikonový obal ale na kov
?infraport proč né ale k čemu když už polovinu přístrojů ovládám přes wifi
Celkově bych řekl že tento mobil je fakt hezký a hardwareově namakaný kousek ale co se týče užitečných vlastnosti raději zatím zůstanu u one X a počkám co předvede Samsung už loni mě docela zamrzelo jak s3 přejela to mé xko.
myscho
podporuje HTC One bezdrotove nabijanie ?? alebo to moze byt problem kedze ma hlinikove telo ?
HITACHI
Ten telefón nepodporuje pamäťovky ? To je ale trapas.
Kenji8
infraport? To není moc moderní. Samsung Galaxy S3 to má lépe vyřešný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze