HTC One SV
recenze

HTC One SV

Drahá óda na LTE

Výrobce HTC na náš trh před časem uvedl zajímavý model pojmenovaný HTC One SV. Přichází s vyváženou výbavou střední třídy včetně tak akorát velkého dotykového displeje, dvoujádrového procesoru a dobře fotícího fotoaparátu. Bude ale toto všechno stačit na obhajobu vysoké ceny téměř 11 tisíc korun?

Představení HTC One SV se datuje na začátek listopadu loňského roku. Už tehdy jsme novinku nejvíce přirovnali ke staršímu, známému stájovému kolegovi One S. Vypadají docela podobně, a výbava je pokud bychom ji měřili na procenta zhruba 50 na 50. Oba jsou si víceméně rovni v oblasti rozměrů. Výkonově díky modernějšímu čipsetu vítězí One SV, One S to ale zase dohání jemnějším displejem, dvoujnásobnou vnitřní pamětí a lepším fotoaparátem. Rozhodovat tedy nakonec bude nejspíše cena.

HTC One SV - oficiální fotografie

Pojďme se už ale plně věnovat dnešní recenzi. Pohodlně se usaďte, přejeme příjemné čtení.

Technické parametry HTC One SV

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 66,9 × 9,2 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostleden 2013, 11 000 Kč

HTC One SV – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon HTC One SV
  • USB kabel
  • Nabíjecí adaptér do zásuvky
  • Sluchátka
  • CZ manuály a příručky

Design a konstrukce: zaoblený elegán

Hned napoprvé, když nám smartphone HTC One SV dorazil do redakce, zamilovali jsme se do něj kvůli tomu, jak pěkně vypadá. Na testování jsme měli dvě barevné varianty, bílou a modrou. Musíme říci, že bílá díky zajímavému kontrastu vůči černé přední straně vypadá o něco lépe než modrá. To je ale možná spíše věc osobního vkusu. Každopádně všichni, kterým jsme některou z barevných variant ukázali, se shodli na tom, že se jedná o doopravdy pohledný telefon. A my souhlasíme. One SV se designově zkrátka povedlo.

Přesné rozměry telefonu činí 128 × 66,9 × 9,2 milimetru při hmotnosti 122 gramů. Co ale tato čísla znamenají v praxi? Po pravdě telefon se opravdu parádně drží v ruce, jelikož není tak "přerostlý", jako třeba známý Samsung Galaxy S III, Sony Xperia Z a další. Pohodlné uchopení do ruky ale není způsobeno jen dobře zvolenými rozměry, ale také provedením celkové konstrukce. Všechny rohy jsou totiž zaoblené a záda mají profil ve tvaru písmene U. Ve spojení s malou tloušťkou jde tedy HTC One SV označit za opravdu dobře vyrobený telefon.

Pojďme si nyní telefon popsat trošku podrobněji. Přední strana je celá černá, avšak prostor, ve kterém je umístěný displej, je stále dobře patrný. Nad displejem je umístěn celkem nezvykle velký výřez reproduktoru pro hovory, vedle něhož je dále kamerka určená pro videotelefonování a nezbytná čidla. Pod displejem jsou tři senzorová tlačítka pro ovládání systému.

Předěl mezi přední a zadní částí telefonu tvoří obvodový pásek, tvořený z plastu, který není lesklý, a ani se tedy nijak nesnaží vydávat se za kov. Levý bok je naprosto čistý, a na pravém je jen mírně vystupující dvoujklávesa regulace hlasitosti. I HTC se samozřejmě drží dnešního převládajícího trendu, tedy co nejmenšího používání tlačítek. Chybí tedy bohužel i spoušť fotoaparátu. Konektor pro nabíjení a spojení s PC hledejte na spodní hraně. Bohužel není nijak krytý a vy se tak nevyvarujete možnému poškození pokud telefon někde "utopíte". Zbývá ještě horní hrana, na které je celkem dobře nahmatatelné vypínací/uspávací tlačítko a jack pro připojení sluchátek.

Záda jsou konstrukčně řešena jako jednolitá plocha plastu bez povrchové úpravy. Tuto plochu narušuje malý černý oválek, ve kterém je blízko sebe namačkaná čočka fotoaparátu a LED dioda. Přímo uprostřed zadního krytu je dále logo výrobce, a vespod pak hlasitý reproduktor a samozřejmě zvýraznění spolupráce s Beats Audio a podpory LTE pomocí menších log.

Co se týče kvality celé konstrukce, nelze ji hodnotit jinak než jako výbornou. Vše sedí tam kde má, a ani při vyvinutí větší síly se nám nepovedlo telefon přinutit vyloudit alespoň malé vrznutí.

Displej: teorie vs. praxe

Už při představení HTC One SV se největší vlna kritiky snesla na displej s nízkým rozlišením, zvláště pak při srovnání s dnes již zmiňovaným modelem One S. Po praktickém vyzkoušení musíme říci, že rozdíl mezi jemností displeje HTC One SV (rozlišení 480×800 pixelů, úhlopříčka 4,3 palce) a HTC One S (rozlišení 540×960 pixelů, úhlopříčka 4,3 palce) je prakticky nerozpoznatelný. Displej je také chráněn odolným sklíčkem Gorilla Glass druhé generace.

Displej snese srovnání i s papírově lepším kolegou One S
Co se týče věrnosti barevného podání, řadí se HTC One SV k nadprůměru. Výrobce použil TFT panel Super LCD 2, který nejen že netrpí přílišnou saturací barev, ale také má výborné pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci. Jas displeje si buď nastavíte ručně napevno nebo můžete nechat regulaci na senzoru jasu. Tuto možnost ale příliš nedoporučujeme, jelikož čidlo má sklon displej zbytečně ztmavovat. To by mohlo HTC nastavit trochu lépe.

S displejem ještě tak trošku souvisí i malinká LED dioda, umístěná do reproduktoru pro hovory. Svítit umí oranžově při nabíjení nebo zeleně při notifikacích (příchozí mail, změna stavu na Facebooku, zmeškaný hovor…).

Zvuk: další "beeťák" do party

Reproduktor na zadní straně dobře poslouží při potřebě hlasitého zesílení hovoru

HTC už delší dobu drží tradici přidávání brandu Beats Audio na kryty svých telefonů. Výjimkou není ani dnes testovaný telefon. Bohužel za cenu 11 tisíc korun docela zklame to, že HTC nedodalo také kvalitnější špuntová sluchátka této věhlasné značky. Tuto praxi už HTC před časem opustilo a zřejmě se k ní vrátit nehodlá. Budete se tedy muset spokojit jen s obyčejnými peckami. Ty podle očekávání nehrají příliš dobře a hlavně špatně tlumí zvuk z okolí. Na druhou stranu poslechově nenáročnému uživateli poslouží docela obstojně a po připojení kvalitnějších sluchátek lze zvuk hodnotit jako nadprůměrný.

Hardware a výkon: pod kapotou dřímá pekelný stroj!

Velikou výhodou toho, že HTC ubralo pár stovek pixelů na rozlišení je to, že displej ve výsledku "nesežere" tak velký výpočetní výkon. I díky tomu se tedy telefon může rovnat i o dost dražším konkurenci se čtyřmi jádry. Ostatně podívejte se na několik výsledků testovacích benchmarků, kterým jsme telefon podrobili.

Upřesněme, že HTC One SV ve svých útrobách ukrývá konkrétně SoC Qualcomm MSM8930 s procesorem Snapdragon S4 Plus s taktem 2×1,2 GHz a grafikou Adreno 305. Vždy dostačující byla i operační paměť RAM, které z papírového gigabajtu po startu vždy zbude necelých 400 MB. Musíme říct, že telefon veškeré hry, které jsou s ním kompatibilní, bez problému zvládne se vší plynulostí. Vyzkoušeli jsme na něm třeba náročnou fantasy-RPG řežbu Wild Blood od Gameloftu a výsledek byl opravdu dobrý. Pokud sháníte telefon na hraní, můžete s tím bez nadsázky přestat.

Graficky náročné hry zvládne HTC One SV díky silnému procesoru bravurně

Ještě si ujasněme, jak je to u tohoto telefonu vlastně s pamětí. Vnitřní paměť má 8 GB. To je ale jen údaj o celkové kapacitě, který nikdy nereflektuje přesnou hodnotu dostupné paměti. V nastaveních zjistíte, že je paměť rozdělena na "Interní úložiště" s kapacitou 1,11 GB, určené výhradně pro aplikace, a pak na "Úložné místo telefonu" s kapacitou 4,15 GB, kde kromě aplikací můžete ukládat i veškeré další soubory hudbou a filmy počínaje, a konče třeba powerpointovými prezentacemi či textovými dokumenty. Jak asi víte, dnešní moderní hry si v datovém objemu už téměř nezadají s konzolovými a PC tituly. Proto je určitě vítané, že si můžete paměť rozšířit vložením paměťové karty standardu microSDHC. Podporovány jsou karty až do kapacity 32 GB. Škoda, že výrobce nějakou kartu nepřidal již do krabičky jako příslušenství. U telefonu za tuto cenu by to určitě bylo adekvátní.

Baterie a výdrž: mezzoforte

První věc je to, že si akumulátor můžete z HTC One SV kdykoliv libovolně vyjmout, což se určitě hodí v mnoha situacích. Dobré je, že slot na micro SIM kartu není až pod baterií, takže ji pro výměnu SIMky nebudete muset vyjmout, nicméně restart stejně potřeba bude.

Přesně se jedná o akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1800 mAh. Znalcům už tedy došlo, že pokud výrobce neudělal zásadní botu v optimalizaci softwaru, bude výdrž v kombinaci s méně jemným displejem a také relativně moderním (úsporným) procesorem celkem dobrá. Tento předpoklad se nám také během testování potvrdil.

Běžný den s HTC One SV vypadal asi takto. Ráno odpojení z nabíječky a současná aktivace mobilních dat s plnou synchronizací gTalku, RSS, mailů, facebooku atd. Během dne dohromady asi hodina a půl surfování po webu, dvě hodiny poslouchání hudby z dodávaných sluchátek a samozřejmě také asi deset kratších hovorů a dohromady dvacítka vyřízených SMS a mailů. Výsledkem bylo, že v 8 hodin večer telefon ukazoval asi 17% kapacity, což je ucházející hodnota. Pro zvýšení výdrže doporučujeme například aktivovat data jen v případě potřeby a snížit jas displeje alespoň na polovinu. Pokud také nechcete při hraní her či sledování filmů nabíjet každé dvě hodiny, doporučujeme uvést telefon do režimu letadlo. Možná se to nezdá, ale odpojení od sítě operátora umí udělat s výdrží doslova divy. Záporem tohoto řešení je samozřejmě nedostupnost pro SMS, hovory a data. Kterého pravého hráče či filmového fanouška by to ale při jeho oblíbené činnosti mohlo zajímat, že ano? :)

Provedli jsme také standardizované testy výdrže, kdy telefon vydržel streamovat 720p HD video z webu s displejem nastaveným na poloviční jas a zapojenými sluchátky s hlasitostí 50% přesně 370 minut, což je jedna z nejlepších naměřených hodnot ze všech telefonů, které jsme pomocí této nové metodiky testovali. Nabití do 80% procent kapacity akumulátoru proběhne za 80 minut, do plna pak za 151 minut.

Uživatelské prostředí: už trošku ohraný sendvič

Bohužel i přes to, že je HTC One SV prakticky pořád novinka, obsahuje už dosti starou verzi operačního systému. Konkrétně se jedná o Android 4.0.4 se jménem Ice Cream Sandwich s klasickou tchajwanskou nadstavbou Sense UI (verze 4.1). Stejný operační systém nabízí třeba stájový kolega Desire X. Jenže tomu se dá starší verze s přihlédnutím k jeho nižší cenně odpustit. V případě One SV už měl ale výrobce bez přemýšlení nasadit Android 4.1 Jelly Bean, který jak už jsme se mohli několikrát přesvědčit v jeho podání, rozhodně není špatný.

Prostředí HTC Sense UI nabízí spousty možností úprav na zamykací obrazovce

Práci s telefonem začnete odemčením. To se provádí posunutím stříbrného kroužku, umístěného ve spodní části displeje, směrem nahoru. Tento kroužek ale neslouží jen pro samotné odemykání. S jeho pomocí můžete spouštět i čtyři vybrané aplikace tím, že jejich ikonky přemístíte přímo do něj. Sestavu ikonek můžete libovolně změnit. V podstatě se jedná o čtyřku ikonek, které jsou po dvou z každé strany umístěny vedle tlačítka pro vstup do menu na základní obrazovce. Na zamykací obrazovce lze zobrazit také spousty dalších věcí jako třeba různé druhy hodin, nadcházející události z kalendáře, a také třeba aktuální stav akcií na burze. Velmi praktická věc.

Základní obrazovka s widgety

Samotná základní obrazovka je rozdělena celkem do pěti ploch. Na ty si jako obvykle můžete umisťovat spoustu widgetů od ikonek aplikací, přes hodiny, ovládání hudebního přehrávače, streamu novinek ze sociálních sítí až třeba po přehled aktuálního počasí. Jsme navíc v Androidu Ice Cream Sandwich, což znamená, že si widgety můžete libovolně zvětšovat či zmenšovat tak, aby vám nezabíraly moc místa, či naopak nebyly příliš malé. Pokud se vám nebude líbit tradiční, žlutozelený vzhled prostředí Sense, můžete si jej v nastavení změnit pomocí velkého množství tapet a schémat. Málokteré prostředí vám dá takovou variabilitu a zde je opravdu síla Sense.

Notifikační lišta a menu aplikací

Ještě se zastavme u notifikační lišty, která se vysouvá tažením prstu od horní strany displeje směrem dolů. Ta samozřejmě umí zobrazovat spoustu událostí, jako například příchozí SMS zprávu, zmeškaný hovor, změnu na Facebooku a podobně. Výrobce se z ní ale po vzoru japonského Sony rozhodl odebrat tlačítka pro přepínání bezdrátových sítí, rychlý přechod do tichého režimu a další, která tu ve starších verzích výborně fungovala. Budete tak odkázáni na příslušné widgety na základní obrazovce, či na přechod do nastavení, který umožní tlačítko, integrované přímo v liště. Za tuto změnu si tedy naopak HTC pochvalu nezaslouží a je to krok zpět.

Nastavení

Nyní se ještě pojďme mrknout na menu. To tvoří aplikace seřazené vždy po čtyřech řádcích a ve stejném počtu sloupců. Pokud ucítíte potřebu mít jich nainstalováno větší množství, určitě se vám bude hodit jejich třídění. To je provedeno velmi jednoduše. Jedním způsobem je nechat si zobrazit pouze dodatečně stažené aplikace, druhým pak nechat si seřadit všechny aplikace podle abecedy nebo data (od nejnovějších nebo od nejstarších přidaných). Kliknutí na symbol hvězdičky ve spodní části displeje v menu se vám pak zobrazí karta s nejpoužívanějšími aplikacemi.

Celkově se mi uživatelské prostředí od HTC velice zalíbilo. Jedná se o povedený a svižný celek s množstvím různých grafických animací a vychytávek, který působí velmi dobrým dojmem. Špičková je například i provázanost se sociálními sítěmi, ke kterému se se dnes ještě také dostaneme. Jediným nedostatkem je tedy absence novější verze Androidu, což se doufejme díky aktualizaci už brzy změní. Někteří namítají i nabubřelost nebo přesycenost prostředí Sense různými „hejblátky“ a posouvátky, což z něj činí ne příliš přehlednou nadstavbu. Já jsem to však takto osobně necítil a byl jsem rád za širší možnosti oproti jiným výrobcům.

Fotoaparát a videokamera: chybí další megapixely?

HTC One SV disponuje fotoaparátem schopným fotit v maximálním rozlišení 5 megapixelů. Toto číslo na dnešní dobu nevypadá nijak honosně. Víme ale, že kvalitu fotografie neurčuje počet megapixelů, ale spíše kvalita optiky a velikost snímacího čipu, samozřejmě podpořená šetrným softwarovým zpracováním snímku a tak dále.

Fotoaparát na zadní straně není příliš nápadný

Nejprve si něco řekněme o samotném ovládacím rozhraní fotoaparátu. Prostředí obsahuje několik prvků. Napravo najdete softwarovou spoušť. Zaostřování samozřejmě probíhá automaticky nebo ťuknutím prstu na libovolné místo ve snímané scéně. Pod spouští fotoaparátu se nachází tlačítko pro nahrávání videa, po jehož stisknutí se ihned spustí nahrávání, což vás možné napoprvé trošku překvapí. Zajímavé je ještě modré tlačítko úplně nahoře. Pokud na ně kliknete, objeví se vám seznam několika různých filtrů, které fotku "zmrví" podobně, jako třeba známá aplikace Instagram a další.

Uživatelské prostředí fotoaparátu

V prostředí je dále důležitá levá strana se třemi tlačítky. Horním tlačítkem upravujete použití přisvětlovací LED diody, spodním režim scény (nechybí ani HDR) a prostředním tlačítkem nastavujete veškeré parametry fotografie. Možnosti jsou opravdu široké, a jmenovitě mohu vypíchnout třeba nastavení rozlišení fotografie, ISO, vyvážení bílé barvy, detekce úsměvu či geotaggingu (k fotografiím přidává zeměpisnou polohu).

Samotná kvalita fotografií je celkem dobrá. Samozřejmě hodně záleží na tom, jaké jsou zrovna venku podmínky, či jestli fotíte v místnosti osvětlené umělým světlem. Ještě uplyne hodně vody, než budou všechny telefony umět dobře fotit například v šeru či pod zataženou oblohou stejně dobře, jako za plného slunce. Co se týče detailních fotografií, One SV také nevychází jako špatná volba. Nejvíce nás mrzelo občasné slévání detailů a celková snížená ostrost. Kvalita je tak subjektivně o něco horší, než v případě One S nebo One X. Samozřejmě platí, že telefon dostane několik aktualizací, které ještě kvalitu fotografií mohou posunout o něco dále. Je ale jasné, že už teď se jedná o dobrý základ. Vlastní názor si na to ostatně můžete podle několika testovacích snímků níže.

Videokamera

HTC One SV má papírově skvělé parametry co se týče nahrávání videa. To nejlepší představuje klip s rozlišením Full HD (1920×1080 pixelů) při snímkovací frekvencí 30 snímků za vteřinu. Nechybí ani stabilizace obrazu a kontinuální zaostřování. Ukázkový snímek najdete opět níže.

HTC One SV (testovací video) – 1080p, exteriér

Multimédia: chybí lepší ekvalizér

Základem multimédií je hudební přehrávač. Ten je stejně, jako v celé předchozí kapitole popisované uživatelské prostředí, chytře vyveden s černým pozadím, na kterém tím pádem krásně vyniknou všechny ostatní barevné prvky. Hlavní menu přehrávače sestává ze čtyř ikon. Nejdůležitější je ta s názvem „Můj telefon“, která vás přesměruje přímo do knihovny skladeb. Ty ostatní od základu zahrnují služby SoundHound pro zjišťování názvů skladeb, TuneIn Radio, což je vlastně databáze webových rádií, a 7digital, tedy obchod s hudbou. Tyto ikonky lze libovolně odebírat, a dokonce můžete přidávat i nové a mít tak přístup ke všem multimédiím po ruce na jednom místě.

Hudební přehrávač se graficky rozhodně povedl

Třídění skladeb v knihovně probíhá klasicky. Lze si zobrazit třídění podle jednotlivých interpretů, alb, žánrů nebo playlistů. Nejjednodušší cestou ale je nechat si zobrazit všechny skladby najednou v jednom sloupci, seřazené podle abecedy.

Samotný přehrávač je schopný zobrazovat obrázky alb (pokud je skladba neobsahuje, lze jej přímo v přehrávači stáhnout dodatečně). S tím souvisí i jednoduché přepínání skladeb, které můžete používat. Stačí jednoduše prstem potáhnout směrem doprava či doleva, a spustí se vám další, respektive předchozí skladba. Tento způsob je určitě elegantnější, než využívání příslušných funkčních tlačítek. Další způsoby přehrávání zahrnují opakování jediné skladby, či náhodný výběr, který před lety proslavil známý přehrávač iPod.

Bonusové hudební služby: SoundHound pro zjištění názvů hudby, Tunein webová rádia, a obchod s hudbou 7digital

Za povedený lze považovat přehrávač videa. Ten si umí poradit s videi ve vysokém rozlišení, stejně tak zvládne i pokročilejší video formáty .avi, .mkv apod. včetně vysokého Full HD rozlišení. Dále si bez potíží můžete ovládat titulky, nastavovat jas, zvuk apod. Za toto tedy výrobce rozhodně chválíme. Můžete tedy pohodlně používat nativní přehrávač, a nemusíte hledat alternativy na Google Play obchodě.

Přehrávači videa nechybí podpora vyššího rozlišení a pokročilejších formátů

Album obrázků, nebo-li galerie, zobrazuje od základu fotografie pořízené fotoaparátem obrázky stažené z internetu, popř. vložené z PC. Tím to ale zdaleka nekončí. Galerii totiž lze sesynchronizovat i s vašimi alby na Facebooku, Flickru, Dropboxu, Picase a Skydrive. Slušná nabídka, která opět ukazuje sílu prostředí Sense.

Galerie umí načíst i obrázky z různých externích webových služeb

Sociální sítě jsou v telefonu zastoupeny oficiálními klienty pro Facebook a Google +, a také IM kecálky Gtalk a Pokec. Přítomna je i aplikace Friend Stream, která zobrazuje aktualizace na Facebooku a Flickru. Dovoluje sdílet nové statusy nebo „lajkovat“ ty již zobrazené.

Oficiální klienti pro sítě Facebook, Google+ a Gtalk

Telefonní seznam: říkejte mu lidé

Ve většině dnešních telefonů je seznam kontaktů nazván jednoduše „Kontakty“. HTC je ale originální a u svých telefonů jej označuje jako „Lidé“. Tím podstatným, tedy funkcemi, už se ale od ostatních příliš neliší. Kontakty jsou řazeny abecedně, a kromě toho, že se vám k většině z nich stáhnou i statusy ze sociálních sítí, si u nich můžete nastavit i spoustu různých „blbůstek“ od přezdívky, přes poštovní adresu, web, až třeba po vysokoškolský titul před a za jménem.

Kontakty HTC pojmenovalo názvem "Lidé"

Rozhodně kladně hodnotíme možnost nastavit si, aby se v seznamu zobrazovaly kontakty z Facebooku a Googlu, ale ovšem pouze ty, u kterých je uvedené telefonní číslo. Tímto lze snadno zabránit situaci, kdy chcete někomu zavolat, s radostí ho najdete mezi kontakty, ale pak zjistíte, že mu vlastně zavolat nemůžete, protože si na svém Facebooku, popř. Google účtu nevyplnil telefonní číslo. Samotnou kvalitu hovoru bych označil za dobrou. Druhá strana si nikdy nestěžovala na to, že by mi snad někdy bylo špatně rozumět. Jinak pokud někdo z vás rád provozuje videohovory, například přes Skype, potěším ho. One SV totiž disponuje přední kamerkou s poměrně vysokým rozlišením 1,6 Mpx, takže ani fotky a videa lezoucí z ní nejsou úplně strašná.

Zprávy a email

U textových zpráv nehledejte žádná nečekaná překvapení. Přijaté SMSky jsou zobrazovány v konverzacích. Při psaní na výšku je od výroby nastavena QWERTY klávesnice, která se logicky při otočení na šířku roztáhne a zvětší. Ta ale může být pro větší prsty celkem problémem. Naštěstí lze klávesnici v režimu na výšku změnit na klasické, alfanumerické sestavení. V tomto režimu potěšíme i milovníky predikce, HTC totiž nezapomnělo ani na starou dobrou „té devítku“.

Pro psaní SMS zprávy a e-mailů můžete použít několik druhů klávesnice

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem s inovovaným designem ve stylu Androidu Ice Cream Sandwich a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Organizační funkce a GPS

Základní organizační funkcí je kalendář. Zvolit si můžete mezi měsíčním a denním zobrazením. Kalendář samozřejmě tak jako u většiny telefonů s Androidem umí synchronizovat data z Facebooku a Google účtu. Malým bonusem od HTC je to, že u každého dne zobrazuje i předpověď počasí. Opět milý doplněk díky prostředí Sense. Další organizační funkce jsou poměrně bohaté. Nechybí vestavěný úkolovník, časovač, aplikace pro záznam hlasu, přehled světového času nebo kalkulačka. Postrádáme snad jen jednoduchý editor pro vytváření poznámek.

Organizační funkce jsou v HTC One SV zastoupeny poměrně široce

V nabídce aplikací objevíte také aplikaci Polaris Office. Díky ní můžete prohlížet kancelářské dokumenty typu Word, Excel, Powerpoint či PDF. Dokumenty můžete už ve výchozím stavu dokonce i vytvářet, což je oproti některým konkurentům určitě bonus. Někoho jistě potěší i to, že aplikace zvládne synchronizaci s webovými disky Skydrive a Dropbox.

Navigovat se hned od základu můžete dvojicí aplikací

HTC One SV se umí proměnit i v docela pohotovou navigaci Od základu pro tuto činnost nabízí dvě aplikace, a to Google Mapy, a potom aplikaci přímo od HTC nazvanou HTC Locations (nefunguje bez vložené paměťové karty). Obě fungují spolehlivě, a splní svůj účel k vaší spokojenosti. V případě map od Googlu je třeba používat připojení k internetu. Lze však i stahovat výřezy konkrétních malých území, a poté je načíst z paměti i bez připojení k internetu. Pro navigaci ale musíte být on-line vždy a v zahraničí tak často One SV s Google mapami neposlouží. Řešení od HTC lze využít buď on-line zdarma nebo off-line s tím, že licence bude zdarma platit po dobu omezenou 30 dny. Poté si budete muset licenci zakoupit.

Datové funkce a internet

Pro prohlížení internetu má HTC One SV k dispozici dvě aplikace. Kromě standardního androidího prohlížeče je to i mobilní verze Chrome. Ta je prozatím oproti klasickému Android browseru o něco pomalejší, na druhou stranu má šikovné funkce jako synchronizaci s počítačovým, popř. tabletovým Chromem, a také povedenou grafiku s několika líbivými efekty. Vhod přijde jistě i podpora zobrazení Flashových videí, to však už nikoliv v Chrome, ale v Androidím prohlížeči.

Prohlížet internet si po zapnutí telefonu můžete pomocí vestavěného Android browseru nebo pomocí mobilní verze Google Chrome

O přenos dat se kromě technologií GPRS a EDGE stará i vysokorychlostní 3G HSDPA (42 Mb/s) s HSUPA (5,76 Mb/s). Využít můžete také bezdrátové Wi-Fi s protokoly b/g/n. O rychlá data vám tedy rozhodně nouze nebude. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi Hotspot a Wi-Fi Direct. Spojení s počítačem zajistí USB kabel. Spárování příslušenství, popř. přenos souborů pak Bluetooth ve verzi 4.0.

Nakonec výrobce přidal i podporu LTE. Je to ale tak trošku danajský dar. Tato nová generace mobilních datových přenosů totiž v Česku zatím funguje jen v několika málo vybraných lokalitách a razantnější rozšiřování pokrytí je spíše hudbou budoucnosti. Navíc například LTE síť T-Mobile v Mladé Boleslavi je postavena jako čistě datová, takže se k ní telefon po vložení SIM karty s případným aktivovaným LTE, ani nepřihlásí. V České republice je tak v podstatě LTE v telefonu zcela k ničemu, HTC ale přesto bezesporu na LTE v tomto telefonu naláká hodně uživatelů neznalých situace, a nechává si to také patřičně zaplatit.

V zadním krytu je také umístěn čip NFC. Ten poslouží pro spárování s příslušenstvím, rychlému posílání souborů, čtení tagů nebo pro bezkontaktní placení ve vybraných obchodech.

Závěrečné hodnocení: až sleví, bude to král

Jaký je tedy náš závěrečný verdikt? HTC One SV sice není nejlepším mobilem na trhu, mnohem důležitější však ale je, že v žádné z dnes sledovaných disciplín, mimo fotoaparátu, nepropadá. Naopak, při testování se nám opravdu velice líbil. Telefon je precizně konstrukčně i hezky designově zpracován a všechny jeho funkce jsou vyvážené a na dobré úrovni, a to ať už mluvíme o displeji s rozumnými rozměry a velmi dobrým zobrazením, velmi svižném procesoru nebo slušném fotoaparátu. Pozitivně určitě hodnotíme i odladěný a funkčně bohatý software, kterému k dokonalosti chybí jen modernější verze Androidu, které se však v aktualizaci v blízké době uživatelé jistě dočkají. Jako jediný větší nedostatek vidíme špatnou kvalitu fotografií z vestavěného fotoaparátu a možná malou vnitřní paměť. Výrobce však naštěstí nezapomněl na podporu rozšiřujících karet, takže tento problém vyřešíte investicí v řádu pár stokorun.

HTC One SV se do historie zapíše jako všestranně povedený smartphone

Za zapůjčení telefonu na testování děkujeme e-shopu www.smarty.cz a oficiální českému značkovému e-shopu HTC. Více informací najdete také na oficiálním Facebookovém profilu HTC Brand Store.

Přehled konkurence

Nakonec se ale ukázalo, že největší slabinou HTC One SV není žádná část jeho výbavy, ale vysoká oficiální cena 11 a půl tisíc korun, za kterou se prodává, a která je naprosto zdrcující, protože konkurence, jak ostatně uvidíte v přehledu níže, totiž nabízí modely se srovnatelnou výbavou s cenou o několik tisícovek níže. V cenové hladině kolem 11 tisíc lze už dnes běžně zakoupit telefony s HD displeji a celkově kvalitnější výbavou. Zatím tedy tento povedený telefon doplácí na svou vysokou cenu, která by měla být zhruba o 2 tisíce nižší, aby bylo One SV konkourenceschopné. Pokud ale výrobce časem svoji novinku razantněji zlevní, stane se z ní velmi zajímavá koupě.

Sony Xperia P

Sony Xperia P

Konkurence útočí hodně zostra. ProSony Xperii P hraje kovové tělo, WhiteMagic displej s lepším rozlišením i podáním barev, a také citelně lepší 8 Mpx fotoaparát. Japonec se chlubí i dvojnásobnou hodnotou vnitřní paměti. Ale pozor, zde je nutno zmínit, že jeho 16 GB je konečná hodnota, jelikož nedisponuje slotem pro paměťové karty. Jediné, čím může HTC kontrovat je výkonnější procesor a také lepší výdrž baterie. Bude to ale stačit, když se Xperia P dá sehnat v průměru za 8 100 korun?

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II

Jsou hvězdy, které nehasnou. To je i případ legendárního Samsungu Galaxy S II. Za cenu v průměru 9 500 korun přináší oproti One SV bonusy v podobě citelně lepšího fotoaparátu, dvakrát vyšší vestavěné paměti a modernějšího operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. HTC naopak boduje vyšším výkonem, lepší výdrží baterie a možná i o něco příjemnějším designem, tedy lépe se drží v ruce. Opět je to ale za cenu příplatku téměř dva tisíce korun.

HTC One S

HTC One S

A nakonec již několikrát zmiňovaný stájový konkurent HTC One S. Telefon, který nad One SV vítězí jen díky o něco lepšímu fotoaparátu, stojí průměrně 10 a půl tisíce korun. Bude to ovšem těžké rozhodování. One SV totiž podporuje paměťové karty a NFC, a díky výkonnému procesoru se tedy bude na hry hodit mnohem lépe. Na druhou stranu One S nabídne 16 GB úložiště, se kterým se dá s občasným promazáním nepoužívaných dat celkem dobře hospodařit. Doporučujeme ale spíše si nějaký ten měsíc počkat na pokles ceny One SV.

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820

Pokud se nebráníte ani jiným operačním systémům, mohla by pro vás být vítanou alternativou Nokia Lumia 820. Za prakticky stejnou cenu jako v případě HTC One SV dostanete rychlý operační systém Widnows Phone 8, doživotní navigaci zdarma, 8 Mpx fotoaparát a 4,3 palcový Super AMOLED displej. Oproti HTC je Nokia výrazně těžší (160 gramů), což ale pro někoho může znamenat větší jistotu solidní konstrukce.

Přehled cen HTC One SV u českých operátorů

Operátor Cena
Telefónica O2 10 395 Kč
T-Mobile Operátor nemá v nabídce
Vodafone Operátor nemá v nabídce

*Pozn. Uváděné ceny jsou základní ceny včetně DPH při koupi telefonu bez úvazku.

htc-one-sv
Klady
  • povedený design
  • dobrá práce se sociálními sítěmi a multimédii
  • poměrně kvalitní přední fotoaparát
  • podpora LTE
  • podpora NFC
  • propracované prostředí Sense
  • slušná výdrž baterie na jedno nabití
  • dobrý výkon - vhodný i na hry a multimédia
  • displej s dobrými pozorovacími úhly a barvami
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • starší verze Androidu
  • vysoká cena
  • špatná kvalita fotografií z fotoaparátu
  • displej mohl mít vyšší rozlišení
Diskuze ke článku
Tomáš
medzni minusami LEN starší verze Androidu ? TO fakt to je asi dosť dobrý model, no začinam uvažovať.
Lukáš
Mohl bych vědět, kde seženu ten wallpaper z první stránky recenze?
Mirek
Můžu se zeptat? Neměli jste nějaký vadný kus? Protože když porovnám ty otřesné fotky s fotkama na engadgetu, tak je to opravdu veliký rozdíl. http://www.engadget.com/2013/02/06/htc-one-sv-review/ → když pojedete trochu níž, tak tam jsou fotky pořízené tímto mobilem.
renton
Dobry den, chcem sa spytat ci nedoslo k chybe, pri porovnani HTC one S a HTC one SV, citujem "Výkonově díky modernějšímu čipsetu vítězí One SV, One S to ale zase dohání jemnějším displejem..." To je porovnanie s HTC one S s procesorom S3 alebo S4? Nakolko podla mojich informacii je procesor v HTC one SV menej vykonny MSM8930(Adreno 305) ako S4 (APQ8060A, adreno 225). Vyssie cislovanie (adreno 305 vs adreno 225) podla toho co som sa docital neznamena vyssi vykon (len novsi GPU ale s nizsim vykonom). Benchmarky by som bral iba ako orientacnu hodnotu nakolko treba zohladnit rozlisenie display-ov, optimalizaciu FW, ver. FW a pod.) ale papierovo je MSM8930(Adreno 305) podla mojich informacii papierovo nizsie. Vdaka za objasnenie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze