HTC Desire HD: první pohled na krále Androidů

11

V redakci pro vás v současné chvíli intenzivně testujeme nejvybavenější telefon s operačním systémem Android na našem trhu. Než přineseme obsáhlou recenzi, seznámíme vás s prvními dojmy při používání HTC Desire HD. Jaký tedy je? Nechybí ani komentovaný videopohled! AKTUALIZACE: Fotoaparát

HTC Desire HD - oficiální fotografie

Seznámení s velikánem

První věc, kterou vás Desire HD osloví, je jeho velikost. Rozměry činí 123 x 68 x 11,8 milimetrů. V nadměrných hodnotách se tedy pohybuje jak výška, tak šířka telefonu. Uchopit jej do ruky tak může pro někoho být trošku problém. Krom větších rozměrů pocítíte i hmotnost 164 gramů. Velikost telefonu ovšem výrobce takřka beze zbytku využil pro obrovitý 4,3 palcový displej. O jeho výhodách bude ještě několikrát řeč. Co nás potěšilo, je umístění konektorů. Ty se totiž nachází logicky na dolní straně, což se cení zejména při poslechu hudby. Zajímavostí je opačná orientace microUSB konektoru. Oproti zvyku se ho HTC jednoduše otočilo.

Hliníková konstrukce telefonu působí bytelně. Výjimkou je spodní plastová část, pod kterou se vkládá paměťová karta a SIM karta. U ní je patrná jistá vůle, která by se časem mohla i zhoršovat. Zde mohl výrobce zvolit jiné řešení. Krkolomným způsobem je řešen i vstup k baterii. Plastový kryt na straně zadní plochy naštěstí na svém místě drží pevně.

Displej si vás svou velikostí jednoduše získá

Komentovaný videopohled na HTC Desire HD

Pracovní den jej vyčerpá

Funkcemi nabitý telefon snad ani nelze testovat jinak, než na plný plyn. Díky rychlému 1GHz procesoru a nevídané paměti RAM s velikostí768MB, si HTC Desire HD nechá líbit takřka vše. Na pohotovostní obrazovku si krom aktivní tapety umístíte výpisy ze sociálních sítí, e-mailových schránek a stále zbude místo například pro počasí, přehrávač či velké hodiny. Možnosti vlastního přizpůsobení jsou velmi široké. V prvních dnech testování jsme telefon opravdu zapřáhli a byl neustále připojen v sítích třetí generace. Spolu se všemi možnými aktualizacemi musel ovšem zvládat telefonovat, přehrávat hudbu či filmy.

Záměr našeho enormního využívání je zcela jasný. Ostře sledovaným kritériem při výběru telefonu je jeho výdrž. HTC svůj nejnovější model osadilo Li-Ion akumulátorem o kapacitě 1230 mAh. To bohužel není nijak oslnivé číslo a ani praktické výsledky mnohým velkou radost neudělají. Při výše zmíněném používání telefon vydrží zhruba 9 hodin. Po uplynutí této doby se definitivně vypne. S vypětím všech sil tedy vydrží náročný pracovní den. Pokud však hodláte po práci třeba zaskočit na večeři, nikdo se vám nedovolá. Je ovšem nutné připomenout, že jde o extrémní situaci. Při jen lehkém omezení aktualizací se výdrž protáhne na bezproblémový jeden den.

I přes velké rozměry je zachována minimální tloušťka

Fotoaparát – tentokrát 8 megapixelů

Nejnovější model Desire HD dostal do vínku fotoaparát s rozlišením 8 megapixelu. Nechybí mu samozřejmě automatické ostření a společnost obstarává i dvojice LED diod. Než se podíváme na samotné prostředí, musím výrobci vytknout velmi nevhodně vyvedený objektiv fotoaparátu. Z důvodu malé tloušťky telefonu totiž vystupuje na povrch a je velmi náchylný k odření. Ostatně to se nám prokázalo během několika málo dní. Z okrajů se již začala loupat barva. Podotýkáme, že s telefonem zacházíme šetrně a tento stav je výsledkem občasného položení na desku stolu.

Prostředí fotoaparátu

Možnosti nasatvení jsou bohaté a snadno přístupné

Samotné prostředí fotoaparátu plně využívá potenciál velkého displeje. S telefon lze fotografovat jak na výšku, tak klasičtěji na šířku. Orientace ikon se sama přizpůsobí. Při práci v horizontální poloze je na levé straně jen indikace digitálního zoomu. Vpravo se nachází nejčastěji používaná nastavení, jako blesk či přepnutí z režimu fotoaparátu na záznam videa. Přesně uprostřed této nabídky je spoušť. Pro hlubší nastavení je nutné stisknout senzorové tlačítko Menu. V nastavení, které se zprava vysune, můžete nastavovat vyvážení bílé, citlivost ISO ve čtyřech krocích nebo měnit rozlišení výsledné fotografie. Na výběr je 8Mpx, 5 Mpx, 3Mpx, 1Mpx a pro multimediální zprávy je připraveno i VGA rozlišení. Zvolit je možné i poměr stran a to buď 4:3 nebo 5:3. V druhém případě budete fotografie prohlížet na celém displeji.


Při zhoršených světelných podmínkách dochází k nárustu šumu

Fotografování je velmi intuitivní. Desire HD ostří sám a vy poté jen stisknete spoušť. Nechybí ani oblíbený touch-focus. Jednoduše prstem ukážete, kam chcete zaostřit a je to. Blesk je možné nechat vypnutý, vynutit jej a nebo vše nechat na automatice. Během testování jsme bohužel neměli štěstí na počasí. Temné podzimní dny opravdu nejsou ideálním prostředím pro fotografování čímkoli, natož pak mobilním telefonem. Při takto zhoršených podmínkách jsou snímky z HTC Desire HD plné šumu a poměrně často se povede scénu rozmazat. Diodový blesk najde uplatnění spíše v interiérech. Při fotografování bližších předmětů ovšem scénu nasvětlete spíše nějakou lampou. Silné LED diody napáchají mnohdy více škody, než užitku.


Interiér: Vlevo bez použití blesku, vpravo s bleskem

Technické parametry HTC Desire HD

Kompletní specifikace
Konstrukce123 × 68 × 11,8 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm 8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 786 MB, vnitřní paměť: 1,5 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 13 295 Kč
Diskuze ke článku
anonym
Mohu se zeptat jak se na tomto telefonu píší SMS??? (dobře špatně případně nějaké další poznatky) děkuji
roboeasy
sms sa na nom pisu uplne genialne...este som nezaznamenal preklep...super fon az na tu bateriu...
JohnyAsbest
HTC docela obdivuji, ale proč sakra po Diamondech I i II dělají takové nevzhledné placky ??? design je na nule...................
peter
Desire Z mi pride viac uzitkovejsi telefon ako desire HD.podla mna ide viac o pouzitelnos v kazdodenom "ruchu"v praci v meste vonku....v tomto pripade najvybavenejsi neni najlepsi.myslim ze o 2 tisicky lacnejsi desire Z skoro s totoznou vybavou 3,7" diplejom vacsiou vydrzou a vypadato tak zed aj s rychlejsim procesorom ma v z mojho pohladu do seba nieco viac ako HDcko..neni to vsetko o paramatrech aj ked to ludia "zeru"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze