HTC 10 představeno: vykřesaná naděje s nekompromisní výbavou

74

Všechno nebo nic, řekli si možná v HTC dnes, když světu oficiálně představili svou vlajkovou loď a klíčový model roku 2016, který nese jednoduché označení 10. Novinka se bude snažit zaujmout doslova na všech frontách. Nepostrádá stereo reproduktory, vysoký výkon, dva špičkové fotoaparáty, moderní USB-C konektor nebo rychlonabíjení. Dočká se HTC konečně zásahu do černého?

HTC 10

Po dlouhá léta platilo, že vlajkové modely spadají do řady One M. Jenže stejně jako čas vzal originální design tohoto výrobce, minulostí je patrně i řada One, a to minimálně u vlajkových modelů. Dnes představená novinka si totiž vystačí pouze s číslem, které pokračuje v nastolené řadě. Po loňském HTC One M9 tak letos přichází HTC 10. Řekněme si hned na úvod, že HTC už potřebuje skutečně uspět a do tohoto modelu mělo vložit maximum, co aktuálně dokáže. Dnešní preview poodhalí, zda je alespoň zaděláno na případný úspěch.

Vzhled - se smyslem pro detail

Pakliže sledujete mobilní dění pravidelně, není pro vás podoba HTC 10 žádným překvapením, neboť úniky jeho vzhledu byly takřka na denním pořádku. Rovnou si řekněme, že HTC vstupuje do neprobádaných vod, kdy opustilo svůj originální a léta používaný vzhled. Ačkoliv patřil mezi zdařilé, patrně v HTC cítili, že to chce nějakou změnu, kterou již částečně odhalily staršími modely One A9 a One X9. Nový top model však přeci jen vypadá trochu jinak.

Čelní strana je nicméně spíše jen velmi obyčejná a nějaká závratné originalitě nemůže být řeč. Oblé tvary a černá plocha, do které je zasazen displej a ovládací prvky. V tento moment je potřeba vypíchnout fakt, že HTC přestalo nesmyslně plýtvat místem a pod displejem se nachází nejen hardwarová klávesa se čtečkou otisků prstů, ale také dvě podsvětlená senzorová tlačítka. Samotná čtečka otisků prstů má být dle HTC zcela přepracována a váš unikátní otisk prstu bude umět rozpoznat z jakéhokoliv úhlu. Mohla by tak odpadnout nutnost přikládat prst pod přesně daným úhlem. Navíc se výrobce pochlubil, že odemknutí zabere pouze 0,2 vteřiny.

HTC 10

Mnohem povedeněji již působí boky a záda telefonu, kde se projevuje preciznost od HTC. Hliníková konstrukce je zajímavě zkosená a postupně přechází od boků k zadní straně. Výrobce si dal záležet i na takových detailech, kterými jsou tlačítka na pravém boku a za povšimnutí stojí zajímavě vyvedené odemykací tlačítko. Zadní část telefonu je mírně zaoblená a směrem k boků se zužuje. Z tohoto důvodu se tloušťka zařízení pohybuje od 3 milimetrů do 9 milimetrů v nejtlustším místě. Bohužel i přesto z telefonu nepatrně vyčnívá čočka zadního fotoaparátu, což je rozhodně škoda. Pochvalu si HTC zaslouží za relativně nízkou hmotnost 161 gramů.

Mnozí z vás si jistě všimnou horní hrany, kde je přesně uprostřed umístěn 3,5mm jack konektor. Umístění to není úplně ideální, ale až praktická zkušenost ukáže, jak je to doopravdy. Více však zaujme patrně plastová ploška na horní hraně. Po vzoru modelu One M9+ bychom zde očekávali minimálně infraport, ale tím se HTC nechlubí. Mohly by zde být skryté antény, jenže tenké plastové předěly se nachází i na zadní straně. Zůstává tudíž otázkou, co k této úpravě výrobce vedlo.

Na opačné straně se nachází druhý nezbytný konektor a HTC opět chválíme, že se nedrží zpátky a nasazuje moderní USB-C konektor.

HTC 10
HTC 10 HTC One M9 HTC One M9+
rozměry 145,9 × 71,9 × 9,0 mm 144,6 × 69,7 × 9,6 mm 151 × 72 × 9,6 mm
hmotnost 161 gramů 157 gramů 167 gramů
displej Super LCD 5; 5,2palcový s Quad HD rozlišením (565 ppi) Super LCD 3; 5,2palcový s Full HD rozlišením (441ppi) Super LCD 3; 5,2palcový s Quad HD rozlišením (565 ppi)
procesor Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996; 4×2,2 GHz, 14 nm Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994; 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, 20 nm Mediatek 6795; 8×2,2 GHz, 28 nm
operační paměť 4 GB 3 GB 3 GB
interní paměť 32 GB / 64 GB 32 GB 32 GB
paměťové karty ano - 2 TB ano - 128 GB ano - 128 GB
hlavní fotoaparát 12 Mpx, laserový AF + OIS (f/1.8) 20 Mpx (f/2,2) 20 Mpx (f/2,2)
čelní fotoaparát 5 Mpx + OIS 4 Mpx 4 Mpx
operační systém Android 6.0 Android 6.0 Android 5.0
typ konektoru USB-C micro USB micro USB
čtečka otisků prstů ano ne ano
baterie 3 000 mAh 2 840 mAh 2 840 mAh
cena ? Kč 16 000 Kč 18 500 Kč

TIP! Podívejte se na podrobné srovnání v našem katalogu


Displej – zařadí se ke špičce

HTC nasazuje svůj nejmodernější panel Super LCD 5 s úhlopříčkou 5,2 palce a očekávaným Quad HD rozlišením, které poskytuje výslednou jemnost 565 pixelů na palec. O kvalitách displeje tedy takřka není pochyb. Výrobce se dále chlubí nasazením mírně zakřiveného sklíčka Corning Goilla Glass, které se ve svých krajích zaobluje směrem k bokům. Což přispívá k menším rámečkům i lepší ovladatelnost při dotyku displeje.

HTC 10

Zvuk – znovu stereo

Pokud jsme na telefonech HTC něco skutečně a vždy obdivovali, byl to zvuk, který mohla veškerá konkurence jen závidět. Jak si ale můžete povšimnout z přiložených fotografií, čelní stereo reproduktory chybí. Přesto HTC 10 nabízí dva hlasité a rovnou dvoupásmové reproduktory. Jeden je umístěn nad displejem, druhý na spodní hraně. Je nasnadě, že toto umístění nebude tak vhodné, jako dříve, avšak stereo zážitek by při běžném poslechu utrpět neměl. Horší by to však mohlo být při sledování například videa, kdy telefon budete držet v rukách. Reproduktory HTC BoomSound jsou vybaveny oddělenou složkou pro hloubky a výšky a výrobce slibuje nevídaně čistý a hutný zvuk, který mezi smartphony nebude mít žádnou konkurenci.

HTC 10
Stereo reproduktory nechybí, jen řešení je jiné

Špičkový zážitek má HTC 10 poskytnout také skrze sluchátkový výstup, který se pyšní certifikací Hi-Res Audio, která zaručuje, že hudba vašich oblíbených umělců bude znít tak, jak ji tvůrci zamýšleli. Samotný zesilovač má mít dvakrát vyšší výkon než je obvyklé, a schopnost upscalovat z 16bitů na 24.

HTC 10

Baterie – rychle, ale drátově

Konstrukce HTC 10 není uživatelsky rozebíratelná, a tak se k baterii nijak nedostanete. Její kapacita nijak neoslní a nabízí kapacitu 3 000 mAh. Chybět nebude úsporný režim a HTC se také chlubí podporou rychlého nabíjení se standardem Quick Charge 3.0. Během pouhých 30 minut bude baterie z úplného vybití nabitá na 50 %. Nicméně ve výsledku nás mrzí, že HTC stále nenasadilo bezdrátové nabíjení. Výsledná výdrž se má podle HTC pohybovat kolem 2 dnů, a to díky novým šetřícím mechanismům. Ty se například budou starat o to, že automaticky vypnou aplikace, které na pozadí odčerpávají nezvykle velké množství energie.

Hardware – co víc si přát?

Výrobce neponechává nic náhodě a pod kapotu svého špičkového modelu usazuje co možná nejsilnější hardware. O pohon se tak postará procesor Qualcomm Snapdragon 820 s taktem 2,2 GHz, kterému bude napomáhat 4GB operační paměť. Pro vaše data bude připraveno 32 GB nebo 64 GB interního prostoru, který bude možné rozšířit teoreticky až o 2 TB pomocí paměťové karty.

Prostředí – bude to jen na vás

Svým způsobem unikátní bude také prostředí, které zajišťuje operační systém Android 6.0 Marshmallow společně s novou nadstavbou Sense 8.0. Výrobce totiž představuje tzv. Frestyle Layout, který vám umožní si zástupce, nálepky či widgety umístit jednoduše tam, kam zrovna chcete a nikoliv do předem připravené mřížky. Budete chtít ikonku jen trochu posunout doprava? Žádný problém. Napadlo vás dát na widget ještě nějakého zástupce? Jak je libo. HTC vám v tomto směru nechá volnou ruku a bude jen na vás, jak si obrazovku upravíte. Klidně může být zcela holá a pouze s tapetou v pozadí.

HTC 10

U systému ještě zůstaneme. Jistě si vybavíte telefony s Androidem a jejich prostředí. Mnohé aplikace jsou zbytečně zdvojené, neboť se v nich nachází aplikace od Googlu a následně další řešení od daného výrobce. HTC se rozhodlo, že ve svém prostředí uklidí a zdvojené aplikace ruší. Pokusilo se pro uživatele namíchat koktejl vlastních aplikací společně s aplikacemi od Googlu. Nejlépe to bude demonstrovat níže přiložený obrázek. Jako příklad uveďme, že se v HTC 10 nebudou nativně nacházet dva webové prohlížeče, ale HTC se rozhodlo prosadit Google Chrome. Naopak přednost vlastním aplikacím dalo například u novinek s počasím či aplikace pro vytáčení čísel.

HTC 10
HTC se rozhodlo nenabízet zbytečně některé aplikace dvakrát

Fotoaparáty – se stabilizací na obou frontách

Velký a vleklý problém telefonů HTC byly a stále ještě jsou fotoaparáty, které za absolutní špičkou vždy zaostávaly. Nové HTC 10 by to rádo změnilo a úsilí vložené výrobcem do obou fotoaparátů, je patrné. Výrobce nasazuje senzor s 12 milióny UltraPixelů, přičemž velikost jednoho pixelu je 1,55 mikrometrů. Světelnost dosahuje vynikající hodnoty f/1,8 a dostalo se nejen na laserové ostření či dvojitý LED diodový blesk, ale nechybí ani optická stabilizace obrazu. Již jen tento výčet je minimálně příslibem, že fotoaparát by mohl být kvalitní. Výrobce proklamuje velmi svižné spouštění fotoaparátu za 0,6 vteřiny. Fotografování bere HTC vážně a kromě automatického režimu nabídne i plně manuální režim Pro Mode, kde si uživatel cokoliv nastaví a snímky bude moci ukládat do formátu RAW.

HTC 10

Jistým způsobem unikátní bude také čelní kamerka. Ta nabízí opět UltraPixely s 5megapixelovým rozlišením, světelností f/1,8 a velikostí jednoho pixelu 1,34 mikrometrů. HTC však jde mnohem dále a i čelní kamerka je vybavena automatickým ostřením a dokonce nepostrádá ani optickou stabilizaci. Zdá se, že i z čelní kamerky tak získáme velmi kvalitní snímky.

Konektivita – všestrannost

U špičkového modelu si výrobce nemůže dovolit žádné přešlapy a vysoká laťka je nasazena také v oblasti konektivity. Na internet se připojíte skrze LTE Cat 9, které zaručuje rychlost stahování až 450 Mb/s. Podporovány jsou samozřejmě veškeré u nás využívané frekvence. Nechybí Wi-Fi s protokoly ac a také Bluetooth 4.2 či přítomnost NFC. Problém nebudete mít ani s nalezením polohy. Podporováno je americké GPS, ruské GLONASS i čínské Beidou.

Cena a dostupnost

Nové HTC 10 je špičkovým telefonem, kde si výrobce dal záležet na každém detailu a ve výbavě chybí skutečně máloco. Po právu se zařadí mezi smetánku a výrobce bude netrpělivě čekat, co na novinku řeknou zákazníci. Novinka v každém případě dorazí v šedé a stříbrné variantě. Dostupnost prozatím nebyla oznámena, avšak nejdříve se na českém trhu HTC 10 objeví v průběhu května. Českou cenu pro vás nadále zjišťujeme. Na americkém trhu by se měla pohybovat kolem 17 000 Kč bez daně, tedy zhruba 20 000 Kč s daní.


Technické parametry HTC 10

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 71,9 × 9 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 5, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:18 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
Grom51
Vzhled celkem nuda. Hlavně zepředu. Ty senzorové tlačítka vypadají jak levná Čína. Záda bez velkých výrazných prvků. No nevím.
Filip
Myslím si, že zkopírovat Samsung a dát dolů tlačítko + 2 senzorická po stranách byl špatný krok. Je to naprosto neoriginální a HTC se v tomhle mohl pustit nějakou vlastní cestou.

Třeba mohl celý spodní rámeček sloužit jako senzor otisku prstu a tlačítka by byla dál softwarová. Alespoň by se odlišili a byli by sví.
Marek
Tak pokud to bude stát 15k tak by to mohlo HTC zachránit z těch sraček ve kterých je... Je ale jisté že to bude stát více, odhaduji tak 19k, takže to HTC moc nezachrani. #sbohemHTC
Roman
Já velice oceňuji HTC za to, že v mobilu nebudou zdvojené aplikace, ikdyž se vlastně jedná jen o ten prohlížeč, je to celkem sympatický krok :) Výbava výborná, fotoaparát se super světelnosti, cena bude hádám nastavená tak na 18 990,-- za 32GB, mohlo by si to najít spoustu zákazníků, fandím jim :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze