Jak fotí nové HTC 10? Seznámení s jeho fotoaparáty

34

Aktuální vlajková loď od HTC má být pro společnost spásou. Na první pohled má vše, aby „zatopila“ i té nejsilnější konkurenci. Známou Achillovou patou však u telefonů HTC bývají fotoaparáty. Avšak i na něm si tchajwanská společnost dala záležet a objevuje se zde nejen optická stabilizace, ale i laserové ostření. Bude to stačit na ty nejlepší?

HTC 10

Nepřehlédněte: HTC 10 poprvé v Česku: přinášíme první dojmy

Zdá se to možná jako obehraná písnička. S každou novou vlajkovou lodí se HTC snaží vymanit z nelichotivé situace. Každý pokus z posledních let však skončil větším či menším nezdarem. Letošní rok není výjimkou, ačkoliv je patrné, že snaha HTC graduje. Výrobce dal do modelu 10 všechno. Jinými slovy máme před sebou s největší pravděpodobností vrchol toho, čeho je HTC schopné.

V dnešní době se však rozdíly, a to především mezi vrcholnými modely předních výrobců, téměř smazávají a rozhodují často fotoaparáty, na které jsou kladeny extrémní nároky. Tato skutečnost HTC vůbec nenahrává, neboť jeho telefony mohly být sebelepší, avšak vždy je srážela v lepším případě průměrná kvalita výsledných fotografií. HTC 10 má ale potenciál vše změnit.

Hlavní fotoaparát

Již při samotném představení nového HTC 10 jsme se fotoaparátu věnovali poměrně obsáhle, neboť jde o zásadní funkci telefonu, na které si výrobce dal záležet. V aktuální vlajkové lodi HTC nasadilo 12megapixelový fotoaparát, který nazývá Ultrapixel 2.0. Velkost samotného čipu činí 1/2,3" a jednotlivé pixely na čipu mají 1,55 mikrometru. To je velmi solidní hodnota, díky které čip pojme více světla. Například Samsung Galaxy S7 má velikost pixelů 1,4 mikrometru a Huawei P9 „jen“ 1,25 mikrometru.

Velmi solidní je také světelnost fotoaparátu dosahující na hodnotu f/1,8. Nepatrně lepší je Samsung Galaxy S7 se světelností f/1,7. HTC také všem udělalo radost nasazením optické stabilizace obrazu a laserového ostření, které pomáhá s ostřením na kratší vzdálenosti při fotografování například rovných ploch. Bohužel patrně následkem přítomnosti optické stabilizace se výrobci nepovedlo fotoaparát ukrýt do těla telefonu.

HTC 10

Maximální rozlišení výsledné fotografie je 4 000 × 3 000 pixelů (12 megapixelů), a to při poměru stran 4:3. V dnešní době je však, zejména pro účely sdílení a prohlížení na displejích, vhodnější poměr 16:9, který je k dispozici v rozlišení 9 megapixelů. Ve stejném rozlišení máte možnost zvolit také poměr 1:1. Výčet možností pak zakončuje ještě 2megapixelové a 4megapixelové rozlišení s poměrem stran 16:9.

Fotoaparát se spouští velice svižně a vyrovnává se rozhodně těm nejrychlejším na trhu. Fotoaparát lze spustit zcela klasicky po odemknutí telefonu a nebo speciálním gestem. Ve chvíli, kdy je displej zhasnutý, přejedete po displeji prstem dvakrát za sebou odshora směrem dolů a dojde k aktivaci fotoaparátu. Velmi citlivý je pak snímač na zakrývání z vaší strany. Pokud prst položíte na místo laserové ostření, dostanete informaci o tom, abyste prst posunuli. Laserové ostření se nachází těsně vedle dvoutónového přisvětlení.

HTC 10

Samotná aplikace se výrobci podařila zpracovat. Po prvním spuštění vás totiž nevyděsí nezvyklým uspořádáním nebo snad mnoha neznámými prvky. Po prvním spuštění budete přesměrováni do automatického režimu, kde si můžete nastavit přisvětlení (zapnuto, vypnuto nebo automatika) a dále už jen režim HDR ve stejných možnostech jako přisvětlení.

Prostředí fotoaparátu

K dalšímu nastavení se dostanete stažením řádku z horního okraje displeje. Zde již můžete měnit rozlišení či si nastavit samospoušť. Dále máte možnost využít funkci Zoe, která po stisknutí spouště zaznamená třívteřinové video v HD kvalitě. Chybět nemůže ani režim panorama.

Pro pokročilejší uživatele je připraven také manuální režim označený jako Pro. Při prvním spuštění je nastaveno ukládání snímků do formátu RAW, avšak můžete to změnit na formát JPG. V manuálním režimu si můžete v několika krocích definovat vyvážení bílé, hodnotu ISO, čas uzávěrky, světelnost nebo režim ostření. V doplňkovém nastavení již jen vybíráte, kam se budou výsledné snímky ukládat, zda chcete snímek pořídit stiskem klávesy hlasitosti, nebo jestli si přejete využívat mřížku a hlasové potvrzení stisku spouště.

Prostředí fotoaparátu
HTC 10 Samsung Galaxy S7 Huawei P9 Microsoft Lumia 950 Apple iPhone 6s Plus
rozlišení hlavního fotoaparátu 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx 20 Mpx 12 Mpx
laserové ostření ano ano ano ne ne
optická stabilizace obrazu ano ano ne ano ano
velikost senzoru 1/2,3" 1/2,6" - 1/2,5" 1/3"
velikost pixelů 1,55 µm 1,44 µm 1,25 µm 1,12 µm 1,22 µm
světelnost objektivu f/1,8 f/1,7 f/2,2 f/1,9 f/2,2
hardwarová spoušť ne ne ne ano ne
rozlišení čelní kamerky 5 Mpx 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
optická stabilizace obrazu u čelní kamerky ano ne ne ne ne
rozlišení nahrávaného videa 4K 4K Full HD 4K 4K
plynulost videa 30 FPS 30 FPS 60 FPS 30 FPS 30 FPS

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání všech modelů v našem katalogu

Samotná kvalita fotografií je na poměry telefonů HTC nadprůměrná. Výrobce se snažil a ocenit musíme především velmi dobrou barevnou věrnost snímků. Ta se HTC 10 daří zachytit takřka během jakýchkoliv podmínek. Již nikoliv zcela ideální situace panuje kolem ostrosti. Úroveň detailů není vůbec špatná, ale vzdálenější objekty působí nejednotným dojmem. Nejvýrazněji se tento neduh projevuje na lidských tvářích. Problém se následně zhoršuje s ubývajícím světlem, kdy HTC patrně necitlivě pracuje s posprocesssingem. Sice se nedočkáme nepěkného šumu, ale vzdálenější objekty působí jako mazanice. HTC 10 se tak rozhodně řadí k velmi dobře fotícím telefonům, avšak pokud kladete na snímky z telefonu jen ty nejvyšší nároky, zřejmě vás vlajková loď od HTC neuspokojí.

Snímky z exteriérů
Snímky z interiérů
Noční snímky
Panorama

Čelní fotoaparát

HTC si dalo záležet také na čelní kamerce, která poskytuje 5megapixelové rozlišení, nechybí ji automatické ostření a dokonce se dostalo i na optickou stabilizaci obrazu. Jednotlivé pixely čelní kamerky mají velmi slušnou velikost 1,34 mikrometru. Stejně jako hlavní fotoaparát se může i čelní pochlubit výbornou světelností f/1,8.

Při fotografování máte na výběr na výběr 5megapixelové rozlišení s poměrem stran 4:3, 4megapixelové a 2megapixelové rozlišení v širokoúhlém formátu 16:9, kdy je záběr až 86°, a nakonec také formát 1:1 s rozlišením necelý 1 megapixel. Využít režim HDR, samospoušť nebo základní retuš. Ta je k dispozici jen v jednom kroku, ale působí překvapivě citlivě.

Výsledné snímky udělají radost všem, kteří rádi a často pořizují dnes oblíbené selfies. Snímky jsou barevně věrné, na poměry čelní kamerky i dostatečně ostré.

Snímky z čelního fotoaparátu

Záznam videa

S HTC 10 můžete zaznamenat video až ve 4K kvalitě, a to se 30 snímky za vteřinu. K dispozici jsou také snížené kvality a to sestupně Full HD, HD, QVGA a extra nízká kvalita pro potřeby MMS zpráv. Bohužel ani u jednoho režimu nedocílíte lepšího záznamu než se 30 snímky za vteřinu, což je velká škoda. U nahrávání videa si pak můžete připnout přisvětlení a také nastavit kvalitu zvukového záznamu. Při nastavení vyšší kvality je však video při přehrávání na počítači bez zvuku. U běžné kvality se tento probléme nevyskytuje.

Malou satisfakcí je, že HTC nevynechalo záznam zpomaleného videa. Bohužel se zde neudál žádný pokrok. Maximem je opět 120 snímků za vteřinu, a to pouze při HD rozlišení.

Kvalita nahraného videa je na velmi slušné úrovni, co se do barevného podání a ostrosti týče. Stejně tak se zvukem budete nanejvýš spokojeni. Pozor si dejte jen na prudší pohyby s telefonem, které se ve výsledku projeví menším trháním při přehrávání.

HTC 10 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

HTC 10 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Technické parametry HTC 10

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 71,9 × 9 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 5, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:18 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
OndraOny
"Kaňkou na kráse je ovšem fakt, že jej nespustíte žádným tlačítkem ve chvíli, kdy máte zamčený displej. Vždy musíte displej rozsvítit a teprve pak fotoaparát skrze zástupce na odemykací obrazovce spustit."

Pokud vím, tak jde nastavit gesto, kdy nemusíte rozsvítit displej, ale stačí 2x rychle přejet po displeji od zdola nahoru a kamera se spustí ;)

Jinak díky za článek opravdu ty fotky vypadají dobře, obzvlášť na HTC ;)

Bude nějaká větší recenze HTC 10 v dohledné době? :)
Hop
To spuštění bude muset jít, buď tlačítky hlasitosti, nebo pomocí Motion Launch.
Dále se mi nezdá, že by video neumělo více než 30 FPS, když to umí i One M8. Nemáte tam režím Rychlé Full HD?
Redmarx
Ty fotky jsou naprosto sileny, doufam, ze to fotilo nejaky kopyto, co neumi ovladat fotak, protoze jestli je tohle skutecna kvalita fotek, tak je to hrebicek do rakvicky. Uvidime jak to bude fotit u konkurence.
ICE
Barvy slušný, S7 ta občas umí z fotky udělat cirkus. Ale je na některých fotkách až moc dobře vidět kam telefon ostřil (rozmazanost na nějaké straně fotky). Řekl bych, že G5 to rozsekne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze