Hra Pokémon Go letí vzhůru, akcie Nintenda také

8

Právě se možná nacházíme u zrodu nového kultu, kterým se již podruhé v tomto století stanou Pokémoni. Tentokrát se však pevně spojí s mobilními telefony. Ačkoliv se v minulém týdnu vydaná hra prozatím nedá na většině trzích oficiálně stáhnout, její popularita raketově stoupá. Mnout ruce si pak také může společnost Nintendo, jejíž akcie míří nahoru.

Pokémon GO

O Pokémonech slyšel patrně každý. Někdo sbíral jejich kartičky či samolepky, jiní se stávali jejich trenéry ve světě kapesních konzolí od Nintenda. Každá sláva však jednou pomine a zdálo se, že i Pokémoni budou navždy minulostí. Vydáním mobilní hry Pokémon Go se však vše zásadně mění. Ztracenou popularitu si totiž Pokémoni získávají zpět, a to dechberoucím tempem. Krásně to dokazují statistiky společnosti SimiliarWeb. V úvodu si řekněme, že hru si lze oficiálně přímo z obchodů Google Play a AppStore stáhnout pouze v USA, Austrálii a na Novém Zélandu. Hráči z ostatních regionů jsou odkázáni na čekání, případně neoficiální možnosti instalací.

Například v USA byla aplikace Pokémon Go po dvou dnech od vydání (tedy 8. července) nainstalována na 5,16 % zařízení s Androidem. Neuvěřitelná rychlost šíření je pak podložena prvním grafem, který porovnává počet celkových instalací aplikací Pokémon Go a Tinder. Stačily pouhé dva dny a Pokémon Go Tinder překonal.

Pokémon GO
Počet instalací – Pokémon Go a aplikace Tinder

Druhá statistika se věnuje aktivitě využívání a Pokémon Go staví do srovnání s populární sociální sítí Twitter. Celých 60 % uživatelů, kteří si Pokémon Go v USA stáhli, jej využívá aktivně každý den. Ve výsledku jde o téměř 3 % ze všech uživatelů, kteří v USA používají telefon s Androidem. Jak můžete na grafu vidět, v nejbližších dnech počet aktivních uživatelů Pokém Go překoná aktivní uživatele Twitteru.

Pokémon GO
Počet aktivních uživatelů – Pokémon Go vs. Twitter

Pokémon Go je hlavně o hledání nových pokémonů. Musíte s telefonem chodit po vašem okolí a pokémony chytat. Případně alespoň hledat Pokéstopy, kde na vás čekají pokébaly, vajíčka a další užitečné věci. Co z toho vyplývá? U hry aktivní uživatel musí trávit poměrně hodně času. To ostatně potvrzuje další graf. Průměrně strávená doba v aplikaci činila 8. července 43 minut a 23 vteřin. Je to mnohem více než například u WhatsAppu nebo Snapchatu.

Pokémon GO
Doba využívání Pokémon Go vs. sociální sítě

Již zmíněná omezená dostupnost aplikace Pokémon Go způsobila enormní nárůst stahování programu skrze server apkmirror.com. Skrze ruční instalaci se ke hře dostanou i hráči z ostatních regionů, vlastnící zařízení s Androidem či iOS, kde je však ještě nutný jailbreak. Apkmiror.com mívá běžnou denní návštěvnost kolem 0,5 miliónů uživatelů, což bylo například i 5. července. O den později byly nicméně vydáni pokémoni a návštěvnost vzrostla o 597 % na téměř 4,5 miliónů uživatelů denně.

Pokémon GO
Nárůst návštěvnosti serveru apkmirror.com po vydání Pokémon Go

Největší radost z tohoto raketového úspěchu má samozřejmě Nintendo. Společnosti totiž velmi rychle stoupá cena akcií. K dnešnímu dni jde o nárůst o 24,52 % a cena za jednu akcii poskočila na 199,7 dolarů. Vydělává také samotná hra, ve které je možnost si nakupovat prémiové předměty za reálné peníze. Odhaduje se, že jen během prvního dne Pokémon Go utržily zhruba 4,5 miliónů dolarů.

Pokémon Go

Kdy konečně dorazí k nám?

Pokémon Go pravděpodobně mnozí z vás již hrají. Jistě se však najde početná skupinka zájemců, kteří čekají na oficiální uvolnění do obchodů s aplikacemi. Stále je nutné ještě čekat. Vývojáři totiž tak velký zájem neočekávali a aktuálně dostupné servery nestíhají poptávku po hře pokrýt. V minulém týdnu tak byly na denním pořádku výpadky hry a hráči se nemohli přihlásit. Vývojáři tomu chtějí do budoucna zcela zamezit, a proto nyní pracují na optimalizaci serverů. Na Twitter však byla umístěna informace, že se vydání dočkáme již brzy.

Zdroje: similarweb.com, androidcentral.com, pocketnow.com

Diskuze ke článku
kubik393
Ach vy nevědomí, copak nevíte, že právě Pokémon prodává Nintendu nejvíce konzolí v historii? Jaképak upadaní do zapomnění, kdepak, Pokémon jede pořád na plné pecky, jenom protože nemáte ve svém okolí nikoho, kdo Nintendo 3DS má neznamená, že je neoblíbená nebo dokonce zapomenutá. Od Nintenda se každopádně jedná o chytrý tah co se týče marketingu, všechna čest, jak jinak lidi přitáhnout ke svojí značce. Osobně, po letech na GB, GBC, GBA a 3DS mě už pokémoni omrzeli a znechutili, takže se budu držet svojí PS Vity, děkuji zdvořile. O té mimochodem s klidem říkejte, že to byl finanční neúspěch, nebudete první a šťastným majitelům to je tak nějak už fuk.
Jura
Takže až uvidíte nějakého člověka, který skáče nesmyslně po parku s mobilem a dělá ze sebe šaška, tak se jedná o lovce pokémonů.
FooG
v této chvíli je to neuvěřitelný boom. hraju od dnešního odpoledne a je to opravdu chytlavý. uvidíme, jak dlouho to vydrží, ale skvělý nápad. škoda, že to nepřišlo dřív, ale efekt to rozhodně má :) hra je ovšem závislá na internetu (profil apd.) a pokud se vám hra sekne/vypne. tak znovunačtení někde v přírodě, kde je kolikrát pouze Edge, je trochu náročnější. in-app nákupy se nedají vyčítat, naopak, vydělají neskutečné peníze... uvidíme za několik týdnů, jak se o tom bude mluvit. hodnotím 7/10. asi první hra za 3 roky, co na mě udělala vážně dojem na mobilní platformě
Strášce Galaxyje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze