Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 980: výkon desktopů pro notebooky

4

Mnoho hráčů o tom dlouho snilo. Plnohodnotná desktopová grafická karta v notebooku byla ještě před pár lety utopií, ale NVIDIA udělala krok v před a nyní si hráči mohou vychutnat skvělý grafický výkon v notebooku s grafickou kartou NVIDIA GeForce 980.

Obrovský krok kupředu udělala společnost NVIDIA s novou grafickou kartou GeForce GTX 980, která je určená pro notebooky. Pokud hledáte v názvu koncové „M“, pro mobilní grafiku, nenajdete ho. Jedná se o plnohodnotnou desktopovou grafickou kartu určenou pro notebooky.

Grafické karty určené pro notebooky byly spíše pomíjeným komponentem. Nikdo neočekával, že takový grafický výkon, který mu může nabídnout desktopová grafika, mu nabídne i notebook, a do jisté míry to byla pravda. Notebookové grafiky za těmi desktopovými zaostávaly, a hráči tak notebooky až do teď opomíjeli.

NVIDIA Ge Force 980 in a notebook

To se NVIDIA rozhodla změnit a přichází s grafickou kartou GeForce GTX 980, tedy tou desktopovou, nicméně tentokrát v noteboocích. NVIDIA se s tím skvěle poprala i přes to, že karta s TDP je o 65 W náročnější než její mobilní verze, tedy GeForce GTX 980M.

K taktu této grafické karty se NVIDIA nevyjádřila, avšak výkonnostně by měla být identická s desktopovou verzí, která nabízí výkonný čip GM204 s 2048 CUDA jádry, které pracují na 1126 až 1216 MHz. Také by měla poskytnout až o 35 % lepší výkon.

Inovované modely s touto grafickou kartou by měly představit společnosti ASUS, MSI nebo také Gigabite.

Zdroje: blogs.nvidia.com, blogs.nvidia.com

Diskuze ke článku
lendelos
konecne mozem svoj desktop predat!!!
Xwert Is
Xwert Is
No to asi nebude lacné... ale desktop je na hry lepší ako notebook vzhľadom na to ze s da customizovat jednoduchšie
Radim
Fandim. Přesto nevěřim, že v praxi bude dosahovat stejného výkonu, jako v desktopu. Čistě z toho důvodu, že chlazení je náročné na prostor. Dokud nebude existovat nějaký revoluční způsob chlazení pro notebooky anebo se nepodaří snížit elektrickou spotřebu, bude mít desktop vždy navrch. Na papíře to může být stejná karta ale praktický výpočetní výkon bude horší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze