Google Nexus Player: přehraje nejen média, ale je i konzolí

8

Google dnes nepředstavil pouze oficiální název nové verze systému Android 5.0 Lollipop a referenční smartphone Nexus 6 a tablet Nexus 9, ale i až dosud utajené multimediální centrum Nexus Player. Centrum pro Google vyrobil Asus a kromě přehrávání multimédií nabídne i řadu dalších funkcí.

Google Nexus Player je svým způsobem nepřímý pokračovatel futuristického multimediálního přehrávače Nexus Q, který Google představil v červnu 2012, aby ho o půl roku později v tichosti odpískal, aniž by jej začal vůbec prodávat. V případě Nexus Playeru se zdá se poučil. Místo přehnaných 299 dolarů, které požadoval za Nexus Q, nasadil mnohem příznivější cenovku.

Google Nexus Player

Nexus Player má podobu tenkého černého puku, který má v průměru 12 centimetrů. Jedná se o první oficiální zařízení z řady Android TV. Spojuje v sobě funkci set-top boxu, multimediálního přehrávače s podporou chromecastu a hrací konzole. Stejně jako Nexus 6 a Nexus 9 i Nexus Player běží na novém Androidu 5.0 a umožňuje instalovat aplikace pro Android a speciální aplikace přímo pro Nexus Player, kterých je však zatím pouze hrstka.

Uvnitř naleznete čtyřjádrový procesor Intel Atom s taktovací frekvenci 1,8 GHz a interní úložiště s kapacitou 8 GB. Konektivitu zajišťuje kromě Wi-Fi 802.11ac 2×2 (MIMO), také HDMI výstup. Spolu s Nexus Playerem dostanete i dálkový ovladač, který má mimo jiné integrovaný mikrofon pro ovládání hlasem.

Samotný Nexus Player bude možné předobjednat z obchodu Google Play od 17. října za cenu 99 dolarů (2 153 Kč bez DPH). Herní ovladač je však nutné si přikoupit zvlášť a vyjde na 39 dolarů (840 Kč bez DPH). Kdy bude Nexus Play dostupný i pro české zákazníky a zda vůbec, je však v tuto chvíli nejasné.

Zdroje: google.com, fonearena.com, theverge.com, engadget.com, cnet.com

Diskuze ke článku
Pavel
kdyby v horní straně byla anténa na Qi nabíjení mobilu bylo by to fajn.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Hracia konzola? A čo sa na hracej konzole s Androidom máme hrať? Angry Birds? :D
Trey Sand
Hlavně s 8gb paměti ... ve finále bude tak 6 volných ... to nebude na moc náročný hry ... který mají kolem 1,5gb .. i podle screenu kde je to mimions run to podle mě na hry typu HalfLife nebude :-D
Martin
Osobne si pockam na set top box s Android TV od ineho vyrobcu. Nexus zariadenia mam sice moc rad (vlastnim mobil aj tablet, plus Chromecast), ale tento puk len s HDMI vystupom ma nezaujal. Chce to este nejaky audio vystup, a ocenol by som aj vymenu Intel procaku za nejaky poriadny Snapdragon pre co najvacsiu kompatibilitu s aplikaciami.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze