Google Keep: vyzkoušeli jsme novou službu na evidenci poznámek

15

Portfolio služeb společnosti Google se v průběhu času mění. Některé služby zanikají, jiné se naopak objevují. Nyní se Google rozhodl, že umožní uživatelům evidovat i běžné každodenní poznámky a konkurovat tak známým službám jako je Evernote. Tuto novou službu pojmenoval jako Google Keep. Vyzkoušeli jsme ji a docela se nám zalíbila. Jen by možná chtěla několik vylepšení.

Zhruba před týdnem oznámila společnost Google zrušení několika svých služeb, z nichž vlnu nevole vyvolal fakt, že je mezi nimi i Google Reader. To ale dnes řešit nebudeme, představíme si naopak zcela novou službu, kterou je Google Keep. Jde o vizuálně jednoduchou webovou i mobilní aplikaci pro ukládání a evidenci běžných poznámek. Něco takového Googlu doposud chybělo, nejblíže se této nové službě blíží Google Tasks, které jsou ale určeny primárně jen k evidenci úkolů. Je otázka, jestli se v budoucnu Google Keep a Tasks neprolnou v jedno.

Google Keep můžete obsluhovat buď klasicky přes webový prohlížeč, stejně jako ostatní služby od Google. Mimo webové verze existuje ještě aplikace mobilní, momentálně je k dispozici pouze pro Android.

Do Google Keep můžete uložit čtyři druhy poznámek:

  1. Klasická textová poznámka, kdy text zadáte prostřednictvím softwarové klávesnice.
  2. Klasická textová poznámka, kdy text namluvíte přes mikrofon a aplikace ho převede na text. Jakmile tuto funkci vyzkoušíte, tak už nebudete chtít zadávat poznámky jinak, převod hlasu na text je takřka stoprocentní. Pamatujte ale na to, že pro tuto funkci potřebujete aktivní datové připojení. Není možné vyrobit audio poznámku, kterou si poté jen poslechnete, což je naopak možná trochu škoda.
  3. Obrazová poznámka, ke které můžete dopsat text. Fotku vyrobíte prostřednictvím fotoaparátu, těchto fotografií můžete mít u jedné poznámky několik.
  4. Poznámka ve formě zaškrtávacího seznamu, ideální například jako nákupní seznam, seznam věcí na sbalení před dovolenou a podobně. Bod seznamu, který chcete označit jako splněný jednoduše "odfajfkujete", zobrazí se posléze šedým přeškrtnutým písmem.

Mimo obsahu poznámky se u ní zobrazuje ještě datum a čas posledního upravení. Abyste poznámku vizuálně na první pohled odlišili, můžete si u ní zvolit barvu pozadí.

Těžko říct, jestli je už Google Keep ve finální verzi nebo jen v betaverzi, jak u Googlu bývá u podobných služeb obvyklé. Mnoho služeb totiž Google spouští tak napůl, v na první pohled ne zcela hotovém stavu a Keep je jedním z mnoha příkladů. Slušela by mu řada vylepšení, například třídění poznámek do složek, nastavení upozornění a podobně a jistě vás napadne něco dalšího, co by tato služba mohla ještě mít.

Poznámky se v mobilní i webové verzi zobrazují buď ve sloupcovém nebo seznamovém zobrazení. Ve sloupcovém zobrazení mají poznámky podobu dlaždic. Čím kratší poznámka, tím větší je použitý font. U obrazových poznámek je rovnou zobrazen náhled fotografie.

Poznámku, kterou už nechcete, můžete buď smazat nebo archivovat. Archivované poznámky si lze dále prohlížet, u smazaných toto nejde. Aplikace nabízí i widget na plochu pro rychlé prohlížení a zadávání poznámek.

Mobilní aplikace je dostupná pouze pro Android, stáhnete ji zdarma na Google Play. Připravte se ale na to, že požaduje Android 4 a vyšší. Majitelé starších telefonů bez aktualizace mají bohužel smůlu. Stejně tak si Google Keep neužijí ani majitelé iOS či Windows Phone, doufáme že je to jen otázka času, kdy se alespoň na iOS stejnojmenná aplikace objeví. Na Windows Phone ji však vzhledem k politice Googlu neočekáváme.

Závěr

Pokud budeme brát Google Keep jako jednoduchou službu pro rychlé poznámky, pak nebudete vůči ní mít žádné výhrady. Její minimalismus vypadá na displeji telefonu velmi hezky a přehledně, zadání poznámky je dílem několika vteřin, hlavně díky možnosti převodu hlasu na text. Hodí se i okamžité sdílení mezi webovou verzí Google Keep, poznámky máte vždy po ruce, jak na telefonu, tak i na počítači. Mnoho uživatelů ale volá po rozšíření funkcí, tak se necháme překvapit, jak na to Google bude reagovat.

Budete pro evidenci svých poznámek používat Google Keep nebo zvolíte nějakou zavedenou aplikaci třetích stran. Co jiného můžete čtenářům v diskuzi doporučit?

Stáhnout Google Keep

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Klady
  • Hezké, jednoduché a intuitivní rozhraní
  • Převod hlasové poznámky na text
Zápory
  • Chybí pokročilejší funkce
  • Zatím pouze jen pro Android
Diskuze ke článku
JaroB
Ako si nainštalujem webovú verziu Google keep na chrome??? Nikde som to nenašiel,ani v chrome markete ani google...
loty
drive.google.com/keep
kubla111
Do PC a tabletu jsem si to nainstaloval, ale do mobilu to nějak nejde - vůbec se v Play neukazuje tato aplikace. v.kubica@tiscali.cz
Redmarx
Teda nechapu k cemu ten Keep je, kdyz se k tomu neda jinak nez pres vypisovani do adresniho radku dostat. Rychly poznamky by mely byt predevsim videt a ne ze bez zpravy na mobilenet vubec nevite, ze to existuje. Google dostava za 5.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze