Google Drive oficiálně: 5 GB cloudové úložiště pro každého

6

Americký softwarový gigant Google konečně po dlouholetých spekulacích, které přibývaly na intenzitě zejména v posledních dnech, konečně oficiálně přináší své vlastní cloudové úložiště. Jmenuje se Google Drive a jeho funkce si dnes podrobně představíme.

Tip: přečtěte si také článek - Vyzkoušeli jsme Google Currents: telefon či tablet jako časopis

Ještě několik dní před oficiálním představením "Google Disk", jak výrobce službu pro český trh z hlediska názvu lokalizoval, se spekulovalo o tom, v jaké vlastně bude podobě. Někteří fanoušci doufali v představení zbrusu nové samostatné služby. Většina zejména odborných médií ale spíše střízlivěji odhadovala, že půjde pouze o staré dobré Google Dokumenty/Docs, jen s novým názvem a několika drobnými vylepšeními. Jak ostatně po přečtení řádků a zhlédnutí obrázků a videa níže uvidíte, vývojáři z Mountain View nakonec dali za pravdu druhé jmenované skupině.

Google Drive

Co tedy Google Drive vlastně dokáže a k čemu je tato služba určena? Jedná se v podstatě o váš soukromý virtuální disk umístění v Cloudu (na internetu), takže pro přístup k němu musíte být aktivně připojeni k síti. Jak už jsme naznačili v úvodu článku, služba vychází z Google Dokumentů, a tím pádem si zachovává jejich oblíbené funkce. Můžete tedy vytvářet dokumenty, tabulky a nebo prezentace v mnoha různých formátech.

Takto vypadá Google Drive na vašem PC

GDrive je ale odteď také plnohodnotné úložiště. Můžete si do něj tedy nahrávat soubory prakticky jakéhokoliv typu od fotografií, přes hudbu až po videa. Pro tyto soubory Google od základu stanovil limit 5 GB zdarma pro každého. Pokud by vám tato kapacita nestačila, můžete si další gigabajty dokoupit. Nabídka startuje na 25 GB za 2,49 dolarů (asi 50 korun) měsíčně. Pokud máte již nyní přikoupen diskový prostor na službách Google, měl by být automaticky k dispozici i pro službu Google Drive. Mezi ostatními uživateli můžete kdykoliv cokoliv jedním kliknutím sdílet, což se může hodit v mnoha případech. K dispozici jsou klienti pro PC, Mac i Android, stejně tak ke Google Drive můžete přistupovat přes webový prohlížeč. Celý princip fungování je tedy prakticky shodný s populárním Dropboxem nebo SkyDrive od Microsoftu.

Mobilní verze Google Drive

Google je už prakticky od svého počátku, a zejména pak v posledních letech, synonymem pro vyhledávač. Své know how v tomto oboru drží samozřejmě i v případě GDrive, takže v rámci této služby můžete vyhledávat podle vlastníka, klíčových slov a podobných kritérií. Google šel v tomto směru ještě dál a integroval i relevanci výsledků z fotografií. Pokud tedy vyfotíte fotku jablka a pak do vyhledávání napíšete "jablko", tak vám služba nabídne právě onu fotku. Jak chytré, že?

Oficiální video

Google Drive je k dispozici jak skrze klient a klasicky v internetovém prohlížeči na počítači, tak i skrze mobilní aplikaci. Stačí pouze aktualizovat aplikaci Google Dokumenty. Výrobce aplikaci vtipně tuto aplikaci při aktualizaci přejmenoval na Disk Google a změnil ikonku. Nepřekvapte se tedy, když vám z telefonu zmizí Google Dokumenty. Jsou tam, jen se jmenují jinak, Aplikace je zatím dostupná pouze pro majitele telefonů s operačním systémem Android. V blízké době se ale očekává uvedení i mutace minimálně ještě pro platformu Apple iOS.

Co myslíte? Jak si Google Drive povede v konkurenci etablovaných a úspěšných služeb typu DropBoxu či SkyDrive? Má vůbec šanci dohnat jejich náskok? Pro vaše názory je otevřena diskuze pod článkem.

Zdroje: googleblog.blogspot.in

Diskuze ke článku
Martin
Jediné co mě bude brzdit v přechodu na Google Drive je skutečnost, že se nedá synchronizovat libovolná složka z pc, stejně jako u Dropboxu. A dále navýšení free místa taky nelze. Momentálně používám SugarSync, kde si mohu synchronizovat libovolnou složku a navýšit free místo až na 32GB.
Petr
Dobrý den, má někdo problém s programem na Win XP? Nainstaluju a napíše mi to, že nemám připojení na internet ať ho zkontroluj. Neví někdo co s tím? Bez toho to nejde...
Ivo Vorek
U google drive se dá místo navýšit až na 1024 Gb!!!
slaaweck
Našel jsem lepší alternativu. Kdyby měl někdo zájem o novou cloudovou službu "Copy", která nabízí oproti dropboxu v základu 15GB zdarma a za každého referála dalších +5GB, tak tady je pozvánka (se kterou oba získáme +5GB): https://copy.com?r=XAlHY9

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze