Google Asistent se chystá do světa, naučí se 30 dalších jazyků

7
Google Asistent se chystá do světa, naučí se 30 dalších jazyků
  • Čeština zatím nebyla potvrzena, dostane se však i na méně zastoupené jazyky
  • Rozšíření proběhne během tohoto roku
  • Asistent se naučí další nové věci

Rok a půl od svého představení se Google Asistent rozrostl od svého původního zaměření coby hlasového ovládání telefonu až po nástroj pro mnoho přístrojů: reproduktory, auta, televize nebo hodinky. Zkrátka vše, co běží na Androidu. Stejně tak narůstají působivým způsobem i jeho schopnosti, kdy se například naučil rezervovat stůl v restauraci. Všechno ale dokáže pouze v osmi jazycích.

Letošní MWC by se mělo stát okamžikem, kdy se tato změní takovým způsobem, že Asistent bude dostupný pro 95 % světové populace. V praxi to znamená rozšíření na tři desítky různých jazyků, a to do konce roku. Na finální seznam si budeme počkat, ale první vlna zahrnuje jazyky jako dánština, holandština, hindština, indonéština, norština, švédština a thajština.

Čeština tedy vyloženě zmíněna nebyla, ale zahrnutí relativně málo frekventovaných severských jazyků dává naději, že se na ni nakonec dostane, byť s větším zpožděním.

Další chytré věci

Nové jazyky nejsou jedinou věcí, které se digitální společník od Googlu v blízké budoucnosti naučí. Nově má být také vícejazyčný, což znamená, že nebudete omezeni jazykem, který používáte. Tato možnost začne prozatím omezena na angličtinu, němčinu a francouzštinu, další jazyky budou přibývat.

Plody by měla také přinést bližší spolupráce s výrobci telefonů. Použití speciálního čipu zajistí, že telefon bude rozumět příkazu „OK Google“ i při vypnuté obrazovce bez zvláštních energetických nároků. Asistent má rovněž získat přístup k ovládání hardwaru telefonu, které by jinak nedostal. Mezi spolupracující firmy paří LG, Sony nebo Xiaomi, tak uvidíme, s čím se jejich telefony vytasí.

Další drobnosti potěší, avšak budou navázány na další podporu, takže si jich příliš neužijeme. Google se chystá do jisté míry nahradit infolinky operátorů a poskytne vám údaje o vašem tarifu, útratách nebo nastavení účtu. Spolupráci zatím přislíbili američtí operátoři, jako je Sprint nebo Koodo, ale nechybí ani Vodafone.

Zdroj: blog.googl

Diskuze ke článku
Carda
Dánština? Vždyť ani nikdo neví kde Dánsko leží :D
Adam
Jak šel hloupý asistent do světa.
Umí latinu?
TURY
Proč by dávali češtinu, když Česko tuplem nikdo nezná :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze