Geekbench AI prozradí, jak si vede váš telefon či počítač v úlohách AI

Geekbench AI prozradí, jak si vede váš telefon či počítač v úlohách AI
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Geekbench AI je dostupný pro iOS, Android, Windows, macOS a Linux
  • Nástroj podporuje srovnání výkonu mezi platformami

Společnost Primate Labs, jež stojí za známým benchmarkem Geekbench, formou blogového příspěvku oznámila oficiální vydání nástroje Geekbench AI 1.0, jenž je dostupný pro iOS, Android, Windows, macOS a Linux.


Cílem nástroje je přitom jasně demonstrovat, jak rychle zvládne vaše zařízení úlohy strojového učení v reálném světě. Jak dodává gsmarena.com, nástroj byl dříve ve fázi předběžného přístupu znám jako Geekbench ML, ovšem nyní je k dispozici široké veřejnosti pod názvem Geekbench AI. Hodnotí přitom výkon CPU, GPU a NPU v úlohách strojového učení a následně formou skóre ukazuje, jak efektivní vaše zařízení je.

Každý test přinese tři skóre – Full Precision Score, Half Precision Score a Quantized Score. Geekbench AI přitom podporuje velké množství modelů umělé inteligence včetně CoreML pro macOS a iOS, OpenVINO pro Windows a Linux, QNN pro počítače s procesory ARM a také specifické modely pro Android. „Uvědomujeme si, že je to složité a jednoho dne bude měření výkonnosti umělé inteligence pravděpodobně jednodušší. Ale místo, abychom předstírali, že je to jednodušší, než to je, zvolili jsme u Geekbench AI stejný přístup jako u původního Geekbenche,“ vysvětlují tvůrci nástroje.

Každý test přitom zahrnuje minimálně pět opakování a Geekbench AI také podporuje srovnání mezi zařízeními na různých systémech. „V Primate Labs navrhujeme naše testy tak, aby odrážely případy použití, pro které vývojáři vytvářejí své aplikace, a to na základě podrobných a průběžných rozhovorů se softwarovými a hardwarovými inženýry z celého odvětví, nikoliv jen na základě dlouhých hodin počítání základních matematických údajů,“ dodávají tvůrci Geekbench AI.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze