Galaxy Nexus nemá Gorilla Glass, stejně jako Nexus S

10

V technických parametrech nedávno představeného komunikátoru Samsung Galaxy Nexus jsme marně hledali informaci o tom, z jakého materiálu je vyroben displej. Teď už je jasné, že Gorilla Glass to není. Jak na tom bude tedy jeho displej s odolností proti poškrábání?

Nově představený komunikátor Samsung Galaxy Nexus, první s novou verzí systému Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), bude mít prohnutý displej, stejně jako jeho předchůdce Nexus S. Samsung se ale nikde v oficiálních parametrech nezmínil, zdali bylo pro výrobu displeje použité trvzené sklo Gorilla Glass, takže začalo být jasné, že použito nebylo.

Samsung Galaxy Nexus

Výrobcem tvrzeného Gorilla Glass, který se na ochranu displejů v mnoha telefonech používá, je společnost Corning Incorporated. Ta na svém Twitter účtu udělala konec všem dohadům a prohlásila, že Samsung Galaxy Nexus nemá Gorilla Glass displej. Na to Samsung zareagovat krátkou větou na svém Facebooku, kde na dotaz jednoho uživatele odpověděl, že používají jiný druh tvrzeného skla.

Twitter vs. Facebook

Už v době uvedení Nexus S na trh se množily dotazy, proč tato bývalá vlajková loď Androidu Gorilla Glass nemá. Prý to bylo z technologických důvodů, Gorilla Glass není možné vyrobit jako prohnuté, musí být rovné. Zdá se, že se technologie jeho výroby doposud neposunula dále, a toto omezení platí i doposud.

Jaká je kvalita tvrzeného skla na Nexus S?

Bude toto tvrzené sklo lepší, než to, které bylo použito u Nexus S? Nexus S používám několik měsíců a škrábance se na displeji bohužel najdou. Nejsou neštěstí velké a moc viditelné (musíte se chvíli soustředit, než je najdete), ale jsou tam.

Je nutné ovšem rozlišit, co je škrábanec ve skle, a co ne. Displej na Nexus S má totiž na displeji nanesenu oleofobní vrstvu, díky které se tolik nešpiní. Tato tenká vrstva není nijak moc odolná, časem se v ní udělají desítky vlasových škrábanců, které ale nezasahují do displeje, jsou pouze v této vrstvě, na zobrazení nemají absolutně žádný vliv. Tyto vlasové škrábance jdou vidět pouze pod silným osvětlením.

Google Nexus S

Rozdíl mezi škrábancem ve skle displeje a v oleofobní vrstvě poznáte jednoduše, pokud přes škrábanec přejedete nehtem. Pokud ucítíte vryp, je v displeji.

Před Nexus S jsem přibližně rok používal jiný Android komunikátor, který Gorilla Glass měl. Když se na jeho displej teď po roce podívám, je absolutně čistý, bez jediného škrábance, a to jsem ho nijak nešetřil, nosil jsem ho v kapse s klíči a ostatními věcmi, několikrát mi spadl na beton. S Nexus S už bych si něco takového nedovolil, pouzdro na něj raději používám.

Podívejte se, co všechno Gorilla Glass vydrží:

A otázka do diskuse. Koupili byste si telefon, který nemá Gorilla Glass displej?

Zdroje: phandroid.com

Diskuze ke článku
michal
Je zajímavý,že sensation gorillu má a přitom je taky prohnuté, sice jinak, ale je vidět, že se tvarovat dá.
Hanuš
ano to sámé nokia n9 také ma gorilla glass a má ho prohnuté
Martin Šimon
Martin Šimon
V době uvedení Nexus S na trh se hodně spekulovalo, proč není tento prohnutý displej vyroben z Gorilla Glass, jako nejpravděpodobnější varianta zaznělo, že Gorilla Glass nelze vyrobit / použít jako prohnuté. Nikdo z Cornering / Samsung to nepotvrdil, ani nevyvrátil. Když nyní vidíme, že to u jiných modelů lze, pak těžko říct, proč nebylo použité. Že by ve snaze ušetřit, a použít levnější typ tvrzeného skla?
kuba
nechci vám do toho moc kecat ale takový detail škrábance na Displaji se dá uděat tak hřebíkem a kladivem to co myslíte jsou škrábance na dotykovém skle ( dotykovka a displey jsou dva komponenty)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze