Fotoduel LG G3 vs. Samsung Galaxy S5: který fotí lépe?

39

V rychlém fototestu jsme proti sobě postavili Samsung Galaxy S5 a LG G3. Vyfotili jsme srovnávací fotografie v různých světelných podmínkách a zde je výsledek. Fotí v praxi lépe LG G3, které těží z laserového zaostřování a optické stabilizace, nebo hraje prim stálice v podobě Samsungu Galaxy S5?

Vlajkové lodě jejich uživatelé využívají často opravdu naplno a požadují od nich také výborné fotografické funkce, protože jim často zastupují kompaktní fotoaparát. My jsme v Karlových Varech a poté v Praze vyzkoušeli, jak fotí Galaxy S5 od Samsungu a nové G3 od LG. A otázka je jasná. Který z telefonů fotí lépe?

Samsung Galaxy S5 a LG G3

S5 vs. G3 – s jakými zbraněmi startují?

LG G3 nabízí rozlišení 13 Mpx a oproti Samsungu Galaxy S5 horší clonové číslo f/2.4 a také menší čip o velikosti 1/3,06 palce. Bojuje však optickou stabilizací a inovativním laserovým zaostřováním. Obojí jsme chválili v naší recenzi a stejně jako v případě Galaxy S5 i v případě LG G3 naleznete řadu testovacích fotografií telefonu v našem katalogu.

LG G3 - oficiální fotografie

Samsung Galaxy S5 je už pevně zabydlen na světovém i českém trhu. Už předchozí modely řady Galaxy S patřily k nejlepším fotomobilům vůbec a nejnovější iterace v tom pokračuje. Nabídne 16Mpx fotoaparát bez optické stabilizace a s clonovým číslem f/2.2 a velikostí čipu 1/2,6 palce. A fotí velmi dobře, fotoaparát jsme chválili už v recenzi, mnoho testovacích fotografií naleznete i v našem katalogu.

Samsung Galaxy S5 - oficiální fotografie

Jak se s telefony fotí?

Možnosti fotoaplikací a veškeré funkce jsme popsali v recenzích LG G3 i Samsungu Galaxy S5, nyní se pojďme zaměřit na čisté porovnání fotografií focených automatickým režimem ve výchozím rozlišení. LG G3 tedy snímalo fotografie v širokoúhlém režimu v rozlišení 10 megapixelů, Samsung Galaxy S5 pak v rozlišení 16 megapixelů.

Spouštění fotoaparátů trvá u obou telefonů srovnatelně dlouho, zhruba dvě vteřiny. Pokud ale porovnáme spouštění ze zamykací obrazovky, má navrch Samsung, i když pouze nepatrně. LG zase boduje možností rychlého spuštění fotoaparátu přidržením zadního tlačítka i při vypnutém displeji.

Fotoaplikace obou telefonů jsou intuitivní, rychlé, nabízí řadu režimů včetně HDR, panoramatu nebo selektivního zaostření a následnou možností úroveň zaostření měnit a umožňují jedním kliknutím snímek vyfotit i zahájit nahrávání videa, které oba telefony zvládnou zaznamenat až ve 4K rozlišení.

Telefony ostří neustále, vyfocení snímku je pak rychlejší. Zde se naplno ukazuje síla laserového měření vzdálenosti u LG G3, které oproti Samsungu přeostřuje výrazně rychleji. Vidět je to zejména při náhlých změnách vzdálenosti objektu nebo ve zhoršených světelných podmínkách. Tam, kde si musí Galaxy S5 pomocí LED diodou, poté zaostří a až poté snímek vyfotí, má LG G3 již zaostřeno a vyfoceno rovnou. Samotná odezva na spoušť je u obou telefonů velmi nízká a takřka neměřitelná, ani s jedním telefonem vám nic důležitého neuteče.

Kvalita fotografií

Nyní již ke kvalitě fotografií, o kterou jde především. Níže přinášíme série neupravených snímků z obou telefonů za různých podmínek.

Vlevo je vždy snímek z LG G3, vpravo ze Samsungu Galaxy S5

Dobré světelné podmínky

Za dobrých světelných podmínek jsou výkony obou fotomobilů velmi vyrovnané a každý produkuje špičkové, dobře prokreslené snímky s neznatelným šumem, dobrými detaily, neznatelnou mírou komprese a slušnými a věrnými barvami. Scény telefony hodnotí také takřka stejně, automatické vyvážení bílé funguje také shodně a spolehlivě. Pokud bychom přeci jen chtěli hnidopišsky hledat rozdíly, odhalíme, že fotografie z Galaxy S5 jsou trochu kontrastnější a černá je výraznější. Na pohled jsou tak fotografie líbivější, ale reálnější vykreslení poskytuje G3. Na druhou stranu LG má někdy tendenci posunout barvy (opravdu hodně) mírně směrem k fialové, což je dobře vidět například při porovnání modrého nebe. LG má také mírně horší výsledky v případě vykreslování složitých ploch, typicky listů, které se slévají více, než u Samsungu. Rozdíly to jsou ale malé, Galaxy S5 si ale ukusuje malé dílčí vítězství. Až na mírně nepřirozenou úroveň kontrastu fotografiím ve srovnání s G3 není co vytknout.











Protisvětlo a zatažená obloha

V případě zatažené oblohy jsou výsledky opět takřka totožné, rozdíly jsou ale u nepříznivého protisvětla, se kterým si vždy lépe poradil Samsung. Zatímco Galaxy S5 všechny plochy dobře prokreslil, LG G3 zahalilo snímek v protisvětle do mírně fialového závoje. Z několika snímků je rovněž patrné, že mírně lepší dynamický rozsah má opět Galaxy S5. Ve srovnání je ale vidět, že v těchto podmínkách volí Samsung někdy až nepřirozeně saturované barvy, kterými si pomáhá k líbivým snímkům, což by někomu nemuselo vyhovovat.









Protisvětlo

Zhoršené světelné podmínky

Situace se však ve prospěch LG G3 poměrně dramaticky obrací v případě večerních snímků a v noci, případně na obecně hůře osvětlených místech, zejména v interiéru. Zde je vidět síla optické stabilizace, díky které si může LG G3 dovolit používat delší časy a nižší ISO a snímky jsou stále ostré, zatímco Samsung Galaxy S5 musí výrazně zvýšit citlivost, aby vyprodukoval srovnatelně světlý snímek při kratším čase, který je potřebný, aby snímek nebyl rozmazaný, i když stejně se nerozmazaný snímek povede málokdy. Výsledkem je, že Galaxy S5 v noci výrazně více šumí a je potřeba mít také pevnou ruku, abyste pořídili nerozmazaný snímek. LG G3 je v tomto ohledu odolnější, snímky mají stále velmi dobrou úroveň detailů a nízký šum. V těchto podmínkách LG G3 také výrazně rychleji zaostřuje a fotí.











Bez blesku

S bleskem

Video

V případě nahrávání videí je kvalita výstupu z obou telefonů srovnatelná, oba jsou na tom navíc velmi dobře. To platí jak pro FullHD, tak pro 4K rozlišení. Opět je vidět, že výstup z Galaxy S5 je výrazně kontrastnější. U obou telefonů lze zapnout nahrávání bez nutnosti se někam přepínat a fotografovat v plném rozlišení můžete i v průběhu natáčení videa. Tato možnost je ale dostupná maximálně ve FullHD rozlišení, u 4K máte u obou telefonů smůlu a musíte se rozmyslet dopředu, zda chcete natočit video nebo fotit.

2160p

LG G3 (testovací video) – exteriér, 2160p

Samsung Galaxy S5 (testovací video) – exteriér, 2160p

1080p

LG G3 (testovací video) – exteriér, 1080p

Samsung Galaxy S5 (testovací video) – exteriér, 1080p

Fotografie pořízené v průběhu natáčení videa

Závěr a zhodnocení

Jaký je výsledek? Oba telefony produkují špičkové snímky a patří na samý vrchol dnešních fotomobilů. Malé rozdíly ale přeci jen najdeme. Galaxy S5 fotí celkově líbivější snímky, které jsou ale někdy přesaturované a mají vyšší kontrast, na druhou stranu kresbu má za dobrých podmínek mírně (ale opravdu velmi mírně) lepší, než LG G3. To má problém s protisvětlem a někdy mírným fialovým nádechem nebe, jinak jsou ale snímky za dobrých světelných podmínek v podstatě srovnatelné, stejně tak při zatažené obloze. V případě špatných světelných podmínek ale znatelně vede LG G3. Celkově vyváženější výsledky tedy díky výrazně lepším výkonům za zhoršených světelných podmínek poskytne LG G3, se kterým vždy pořídíte velmi kvalitní snímky, Galaxy S5 ale vede za dobrých podmínek.

Podrobné srovnání fotoschopností vlajkových lodí pro vás chystáme.

Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Mohu jedině souhlasit se závěrečným zhodnocením :)
BackPa
Mám G3, fotím na 13MPx s HDR a fotky jsou super (na poměry telefonu). Fialový nádech u mého kousku nepozoruju. Fotky jsou barevně podány věruhodně. Za mě vyhrává G3. Jinak S5 taky fotí skvěle, ale ty barvičky.... :) Video je také výtečné, i když větší bitový tok by to ještě sneslo.
Chlumik
Super test je vidět, že ani jeden není dokonalej což je škoda. Ale ty 4k videa nejsou nic moc vidím tam škubance občas některé auto jakoby poskočilo časem.
mk
Dle mého názoru LG G3 ve Vámi pořízených fotkách vede ve všech směrech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze