Fire Phone oficiálně: přivítejte první smartphone od Amazonu

27

Je to tak, Amazon dnes oficiálně představil svůj první smartphone s označením Fire Phone. Ten nabídne například 4,7palcový 3D displej s HD rozlišením, čtyřjádrový procesor Snapdragon 800, šestici kamer nebo například 2 GB paměti RAM. Jeho cenovka je však bohužel vyšší, než se dalo očekávat.

Nepřehlédněte:

Amazon Fire Phone je oficiální

První od Amazonu

Je to tak, Amazon dnes konečně představil svůj první smartphone, který nese příznačné označení Fire Phone. Telefon se nesnaží konkurovat nejvýkonnějším smartphonům „zavedených“ značek. Místo nekompromisních vnitřností se zaměřil na zajímavé, nevšední detaily a také na celý ekosystém a propojení s dalšími službami, které používání telefonu v mnohém zpříjemňují. Celkově (tedy i cenově) se má Fire Phone od Amazonu postavit přímo proti iPhonu, který je v USA suveréně nejoblíbenější. Dost už bylo teorie, pojďme se společně podívat, co všechno první smartphone od Amazonu vlastně umí a ovládá.

Amazon Fire Phone

Design a konstrukce

Ještě než si podrobně ukážeme vnitřnosti telefonu, zastavíme se krátce také u designu Fire Phonu. Ten není na první pohled ničím výjimečný, vzhledem k 4,7palcové úhlopříčce nabídne kompaktní rozměry, zaujmou pak především detaily. Displej kryje odolné sklo Gorilla Glass 3, proti poškrábání navíc dopomůžou také jeho gumové okraje. Všechna tlačítka, kterými Fire Phone disponuje jsou hliníková, zadní strana je pak, stejně jako displej, skleněná. Plast tedy nalezneme jen po bocích telefonu. Rozměry telefonu jsou následující: 139,2 mm × 66,5 mm × 8,9 milimetru, hmotnost se zastavila na poměrně vysokých 160 gramech.

Amazon Fire Phone

Hardware a výkon

Začneme displejem. Amazon Fire Phone nabídne 4,7palcový LCD displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 720 pixelů. To by nebylo tak zajímavé, ovšem Amazon šel mnohem dále. Přední stranu telefonu „okupuje“ hned pětice kamer, z čehož pouze jedna slouží jako sekundární kamera pro videohovory. Zbylé z nich během používání telefonu uživatelem snímají jeho pohled a dotvářejí 3D efekt. A jak tento princip bude fungovat ve tmě? I na to Amazon myslel, každá kamera totiž disponuje také infračerveným světlem. Zatím není zcela jasné, jakým stylem Amazon využije potencionálu 3D technologie, prozatím se 3D efektu dočkáme v galerii, webovém prohlížeči nebo například v mapách.

Hardware

O výkonnostní složku se stará čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz od Qualcommu, tomu budou sekundovat 2 GB paměti RAM. Grafický čip je v tomto případě Adreno 330. A operační systém? Android (tedy stejně jako u tabletů), Amazonem je ovšem natolik dobře zahalen, že ho rozhodně ničím nepřipomíná. Slot pro paměťovou kartu bohužel chybí, k dispozici bude 32 a 64GB paměťová verze. Z konektivity můžeme vyzdvihnout podporu LTE, baterie nabídne kapacitu 2 400 mAh. Hudební nadšence potěší také dvojice stereoreproduktorů Dolby Digital Plus.

Fotoaparát

Fire Phone se chlubí fotoaparátem s rozlišením 13 Mpx (f/2.0), sekundovat mu bude přisvětlovací LED dioda a nezapomnělo se ani na optickou stabilizaci obrazu. Amazon fotoaparát v průběhu představování neustále vyzdvihoval, podle něj totiž dosahuje lepších výsledků než například Apple iPhone 5s nebo Samsung Galaxy S5, což se může zdát jako poměrně odvážné tvrzení. Na boku přístroje navíc nalezneme tlačítko, které slouží pro rychlé spuštění aplikace fotoaparátu, tak aby bylo jeho ovládání co možná nejpohodlnější. Další plus je neomezené cloudové úložiště (Amazon Cloud Drive) pro vaše fotografie, a to zcela zdarma.

Fotoaparát

Spojení

Čím se ale hlavně bude Fire Phone snažit vzdálit od konkurence? Samozřejmě provázaností s různými službami, například Hulu Plus, ESPN, Netflix, HBO Go, zajímavostí je pak služba Mayday, která vás do pár vteřin spojí s operátorem a pomůže vám s vašimi problémy. Amazon Prime (nadstandardní služby zahrnující možnost sledovat různé filmy a seriály, přístup ke knihám atd.) je pak pro uživatele Fire Phonu na rok zdarma. Zajímavá funkce je také Firefly (světluška), ta po zaměření předmětu fotoaparátem zobrazí základní informace, včetně možnosti nákupu daného předmětu (samozřejmě pokud Amazon daný předmět nabízí). Pro rychlý přístup k funkci Firefly nalezneme na boku přístroje speciální tlačítko. Pro tuzemské zákazníky je však problém v tom, že mnoho ze zmíněných služeb u nás nefunguje (nebo v dohledné době fungovat nebude), proto je potenciál Fire Phonu značně ohrožen, alespoň tedy u nás.

Amazon Fire Phone je jednoznačně zajímavým telefonem, nesoustředí se ale na maximální výbavu, celkově se snaží zaujmout spíše provázaností a také zajímavostmi, například v podobě 3D displeje. Fire Phone se začne prodávat exkluzivně u operátora AT&T, a to 25. července s úpisem za 200 dolarů, a to se bavíme o verzi s 32 GB uživatelské paměti, 16GB verzi Amazon vypustil úplně.

64GB paměťová verze vyjde na 299 dolarů, opět se bavíme o ceně s úpisem ke službám operátora AT&T. Ceny bez úpisu jsou následující: 649 dolarů za 32GB verzi (cca 16 000 Kč včetně DPH) a 749 dolarů za 64GB verzi (cca 18 350 Kč včetně DPH). Dostupnost na dalších trzích prozatím není jasná. Pro kompletnost dodáme, že Amazon přibalí také luxusnější sluchátka s plochým kabelem. Cena je tedy opravdu velmi vysoká.

Technické parametry Amazon Fire Phone

Kompletní specifikace
Konstrukce139,2 × 66,5 × 8,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systém
Akumulátor2 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2014, 16 000 Kč

Zdroje: theverge.com, liliputing.com, phandroid.com

Diskuze ke článku
MrKominek
Nechapu posedlost výrobců konkurovat Iphonum..Když někdo chce IPhone,tak si ho koupi at je na trhu 20 konkurence schopných zařízení nebo ani jedno:-D Podle me si lidi kupují Iphony hlavně kvůli Ios a ne hardwaru..
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Pořád ještě někdo věří ve 3D ?
Ondřej.
Ty ceny jsou, jako např. u Iphonů, v pořádku, pokud člověk využije nabídky operátora a upíše se. Bez úpisu už se opravdu jedná o drahé zboží. Provázanost služeb musí být velmi pohodlná a užitečná. Je zde vidět, pro jaký trh je zařízení určeno.
lendelos
Akurat idem do USA na 3 mesiace a neviem sa dockat kedy si ho vyskusam ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze