Finální Firefox oficiálně dostupný pro Android: vyzkoušeli jsme ho

2

Počínaje včerejškem si mohou majitelé mobilních telefonů s operačním systémem Android po nekonečném množství beta verzí stáhnout finální verzi mobilní varianty oblíbeného internetového prohlížeče Firefox.

Podle Mozzila Foundation, společnosti která stojí za vývojem mobilního Firefoxu pro Android, (zatím) by měla konečně finální verze (Firefox 14.0) disponovat spoustou vylepšení jako je integrace moderních webových technologií HTML5, CSS, Java Script apod, vyšší rychlost vykreslování stránek a pohybu na stránce včetně zoomování skrze multi-touch, práce se záložkami a mnoho dalšího. Finální verze by ale hlavně měla být měla být doladěná do finálního stavu bez jakýchkoliv bugů, chybných reakcí a podobných neduhů.

Tip: Opera Mini 7.0 je venku: nově i pro smarpthony s Androidem

PR tvrzení výrobců je jedna věc, realita je však obvykle zcela někde jinde. My jsme proto samozřejmě nový finální Firefox stáhli do jednoho z našich redakčních přístrojů, konkrétně Sony Ericssonu Xperia mini (nedávno aktualizovaný na Android verze 4.0.4) a řádně jsme je vyzkoušeli.

Prohlížeč je opravdu celkem rychlý a většinu stránek, včetně třeba nové mobilní verze našeho webu mobilenet.cz, až na několik občasných výjimek, vykresluje rychle a naprosto bez nejmenších problémů za což si od nás vývojáři zaslouží pochvalu. Docela se nám líbí styl grafického rozhraní, to samé ale neplatí o rozmístění ovládacích prvků, kdy například pro obnovení stránky nebo vyvolání seznamu záložek musíte použít tlačítko pro kontextové menu. Velmi praktická je i kompletní synchronizace historie prohlížení, záložek, hesel i otevřených panelů s ostatními zařízeními.

Firefox pro Android konečně ve finální verzi (screenshoty ze Sony Ericssonu Xperia mini)

V nastavení najdete vše od tradičních funkcí jako je povolení/zakázání zásuvných modelů (například Adobe Flash Player pro videa, reklamy apod.), změna velikosti textu, správce hesel a mnohé další. Chybí nám ale například možnost permanentně si nastavit načítání stránek v desktopové verzi, jelikož je od základu od Mozilly přednastaveno načítání v mobilní variantě, což pro většinu lidí znamená docela velkou nepříjemnost v tom, že u každého cca. pátého webu musí ručně mezi těmito dvěma verzemi přepnout.

Nastavení a další funkce nové finální verze Firefoxu pro Android

Celkové dojmy z finálního Firefoxu jsou ale pozitivní. Pokud vývojáři v budoucnu zapracují na několika drobnostech, bude moct Firefox oproti minulosti ve srovnání s konkurencí jako Chrome, Opera Mobile či Dolphin Browser vyjít jako docela schopný prohlížeč. Jeho snadnému rozšíření určitě významně napomůže i fakt, že Firefox je bezesporu opravdu několik let populární mezi uživateli PC. Pokud jste si ho již nainstalovali, dejte nám do diskuze pod článkem vědět, jak se vám nový mobilní Firefox líbí a popřípadě i co by jste rádi v některé z příštích verzí vylepšili.

Firefox pro Android (podporován od verze 2.2 Froyo) si můžete zdarma stáhnout na Google Play Store

Zdroje: phonescoop.com

Diskuze ke článku
kubajz
Chtělo by to zapracovat na meego verzi, ta současná je oproti opeře nebo vestavěnému prohlížeči šnek.
sovereign
Možnost permanentně si nastavit načítání stránek v desktopové verzi řeší doplněk Phony. Osobně vyzkoušeno.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze