Exkluzivně: první dojmy z nového BlackBerry KEY2

49
Exkluzivně: první dojmy z nového BlackBerry KEY2
  • Vyzkoušeli jsme si nové BlackBerry KEY2
  • Po designové stránce se velmi podobá modelu Passport Silver Edition
  • Poprvé se u BlackBerry setkáváme s duálním fotoaparátem
  • Kvalita zpracování i výbava je skvělá, cenou si však BlackBerry opravdu věří

Již na MWC 2018 v Barceloně jsme se mohli jako jedni z mála podívat na připravované BlackBerry s kódovým označením Athena. Ačkoliv se jednalo zatím jen o prototyp, dnes představená novinka BlackBerry KEY2 vychází právě z něj a my jsme si ji mohli krátce vyzkoušet.

Mnoho uživatelů bude jistě zajímat, v čem se liší od jeho předchůdce KEYone. Rozměry se nepatrně změnily, protože KEY2 je trochu vyšší – může za to hlavně klávesnice, protože je údajně o 20 % větší než u modelu KEYone a musíme uznat, že její rozměry nás příjemně překvapily. Také tvar kláves je trochu jiný a opět jsme si vzpomněli na Passport. Na klávesnici se opravdu píše velmi pohodlně a nezapomnělo se ani na dotykovou funkci touchpadu nebo čtečku otisků prstů v mezerníku.

Na českém trhu v obchodě CELKOM.cz startují předobjednávky BlackBerry KEY2 za 16 990 Kč, což je velice sebevědomá cenovka.

Proti předchůdci má KEY2 také mnohem ostřejší hrany, paradoxně se však drží o něco lépe. Odtučňovací kůra totiž ubrala KEY2 v pase téměř 1 mm a se svou tloušťkou 8,5 mm velmi dobře padne do ruky. Celkově se po konstrukční stránce nový KEY2 opravdu povedl a pochválit určitě musíme pogumovaný zadní kryt, se kterým telefon v ruce vůbec neklouže.

I přes tenčí konstrukci se BlackBerry podařilo zachovat solidní baterii s kapacitou 3 500 mAh. Výdrž by tedy měla být podobná jako u modelu KEYone, který vydržel na příjmu bez potíží dva dny. Displej se nijak nezměnil a jedná se prakticky o stejný 4,5" LCD zobrazovač s rozlišením 1620 × 1080 px (434 PPI). Obecně mu není co vytknout, svou práci odvádí skvěle, takže lze jen doufat, že KEY2 nepotká stejná chyba s vypadáváním displejů jako minulý rok.

Zcela nový je naopak fotoaparát – BlackBerry poprvé zvolilo duální snímač se dvěma 12Mpx čipy a různými ohniskovými vzdálenostmi. Podle několika fotek, které jsme si vyzkoušeli udělat, byly výsledky velice dobré. Obstojně fungoval také portrétní režim, ale na přesnější hodnocení si budete muset počkat až do naší recenze.

BlackBerry KEY2

Velké změny se odehrály uvnitř telefonu. Hnací sílu má na starosti solidní čipset Qualcomm Snapdragon 660 s osmi jádry a GPU Adreno 512. Výtek na nedostatečnou paměť RAM se letos nejspíš nedočkáme, protože BlackBerry nenechalo nic náhodě a osadilo KEY2 celkem 6 GB paměti! Vnitřní úložiště má kapacitu 64 GB a lze jej rozšířit až o dalších 256 GB pomocí paměťové karty microSDXC.

Co do operačního systému se moc věcí nezměnilo. Stále zde máme Android, změnila se však verze na aktuální Android 8.1 Oreo. Telefon během mého seznámení fungoval velice svižně a bez sebemenších záseků – čipset Snapdragon 660 má síly docela dost. Otázkou je samozřejmě fungování po delší době, ale v tomto ohledu s BlackBerry nikdy nebyly velké potíže. Samozřejmě pak nesmí chybět ani typické BlackBerry aplikace jako je Hub, Kalendář, DTEK nebo důraz na bezpečnost.

Zdá se, že BlackBerry si s novým modelem KEY2 dalo opravdu dost práce a je to na něm vidět. Je to samozřejmě velmi specifické zařízení, protože ne každý je fanouškem hardwarové QWERTY klávesnice, ale i tak se mi výtky hledají jen těžko. Nezbývá tak než zmínit částku, na kterou si výrobce novinku cení.

BlackBerry KEY2 Single SIM

Rozměry151,4 × 71,8 × 8,5 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Na českém trhu startují předobjednávky BlackBerry KEY2 za 16 990 Kč, což je velice sebevědomá cenovka. Loňský model KEYone však začínal na podobné ceně a byl o něj poměrně slušný zájem, tak snad potká KEY2 stejný úspěch.

Za zapůjčení BlackBerry KEY2 děkujeme obchodu CELKOM

Diskuze ke článku
JK
Mám Keyone black edition a sem velice spokojen. Nicméně tenčí, lehčí, subjektivně hezčí, s lepším fotoaparátem, s větší ram, lepším procesorem, s matnou klávesnicí (sláva), se speedkey,... a za stejné peníze jako mě stála jednička? No prostě chvíli počkám, jestli tomu zase něco na začátku neupadne a pod stromek asi znova pro černou. ;)
Franta
Má dvojitou diodu jako měl předchůdce
Martin Staněk
Martin Staněk
Vypadá to, že je jen stříbrná verze a černá přijde časem zase jako něco extra a opět dražší.
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
To je pořád dokola - jak je možné, že něco, co se tváří jako redakční obsah, píše někdo, kdo pak popisovanou věc podává? To celé bezostyšně včetně linku na jeho obchod, což pochopitelně není zmíněno?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze