ESET odhalil malware měnící PIN na telefonech s Androidem a šifrující data

2
ESET odhalil malware měnící PIN na telefonech s Androidem a šifrující data
Fotografie: eset.com
  • Trojský kůň DoubleLocker zašifruje obsah zařízení a chová se jako klasický ransomware
  • Po obětech posléze žádá výkupné

Analytici společnosti ESET objevili DoubleLocker, nový typ malware pro Android, který kombinuje dva různé nástroje pro získávání peněz od svých obětí. Jedná se o kombinaci trojanu a ransomwaru. Malware se šíří především v Evropě a Turecku. DoubleLocker zneužívá služby Android Accessibility, což je oblíbený trik mezi kybernetickými zločinci. Jakmile je podvodná aplikace spuštěna, zažádá si o aktivaci služby zpřístupnění, která se v tomto případě vydává za aplikaci Google Play Service.

Pokud aktivaci této služby uživatel na svém zařízení potvrdí, ta toto potvrzení využije k získání administrátorských práv k zařízení, čímž se jí otevírá cesta ke změně výchozí domovské aplikace a zámku obrazovky. Oboje bez uživatelova vědomí a souhlasu. Kromě toho, že DoubleLocker je ransomware, vychází ze základu konkrétního, již zdokumentovaného bankovního trojanu. Podle Štefanka dokáže snadněji přidávat funkce pro získávání pověření uživatelů a zneužívání jejich účtů.

„Dodatečné funkce povyšují tento malware na něco, co lze nazvat vyděračským bankovním trojanem,“ říká Lukáš Štefanko, který podle svých slov v květnu letošního roku zaznamenal testovací verzi tohoto bankovního trojanu. DoubleLocker se podle něj zatím vyskytuje pouze v Evropě, zejména v Polsku, Turecku a Německu. Ojedinělé případy jsou v Bělorusku a Estonsku. Uživatele v České republice zatím nenapadl.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
At počítač,tak chytrý telefon,Viry a Infikované aplikace k nabourání zařízení-tady byly a budou-záleží na Kvalitní ochranně a v tomto mám Nejlepší zkušenosti z Avastem-i když Eset taky není vůbec špatný-jenže Jediný Avast nabízí verzi Free a ta na to,že je zdarma nabízí spolehlivou základní ochranu-pokud nepoužíváte bankovnictví
Petr Bašta
Petr Bašta
Na Androidu je už dneska antivirus nutnost. Je prostě jednoduše napadnutelný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze