E-Ink displej namísto klávesnice? Nový Yoga Book C930 boří zažité konvence

E-Ink displej namísto klávesnice? Nový Yoga Book C930 boří zažité konvence
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Lenovo představilo jedinečný konvertibilní notebook s dvěma displeji
  • Sekundární E-ink displej zastupuje klávesnici i čtečku knih či dokumentů
  • Cena bude startovat na 999 dolarech za základní verzi ( zhruba 25 tisíc korun)

Lenovo na IFě představilo nástupce pár let starého Yoga Booku, speciálního zařízení se dvěma displeji. V původní generaci však nešlo tak úplně o displej, ale o senzorickou klávesnici, která prosvítala jen v případě nutnosti. Ve vypnutém stavu fungovala klávesnice jako náhrada za grafický tablet, přiloženým perem bylo možné tvořit ručně psané zápisky. I když celý koncept působil futuristicky, ovládání nebylo ideální, a tak se z Yoga Booku stala spíše jen ukázka technických dovedností společnosti Lenovo.

Lenovo Yoga Book C930 (IFA 2018)

Aktuálně představený konvertibilní Yoga Book C930 chce napravit chyby svého předchůdce a změn proběhlo více než dost. Namísto panelu se senzorovou klávesnicí nasadilo Lenovo E-Ink displej, který lze využít nejenom jako klávesnici, ale rovněž jako poznámkový blok či čtečku elektronických knih, případně dalších dokumentů. Při konzumaci obsahu na E-Ink displeji navíc vzroste výdrž, což potěší nejenom na dlouhých cestách.

Oba displeje nabídnou stejně velkou úhlopříčku 10,8 palce. Hlavní displej má rozlišení 2 560 × 1 600 pixelů, E-Ink displej klasické Full HD rozlišení a oba jsou samozřejmě dotykové.

Právě E-Ink displej přináší několik režimů. Tím hlavním je samozřejmě klávesnice, její používání je doprovázeno zajímavým efektem mačkání kláves jako na klasické klávesnici. Potěší i haptická odezva a celkově nás nový způsob zadávání textu právě skrze E-Ink displej poměrně zaujal, přesto se psaní na klasické klávesnici nevyrovná.

E-Ink samozřejmě může posloužit i jako zápisník, v takovém případě zmizí klávesnice a objeví se graficky věrný poznámkový blok. Na tom lze vytvářet vlastnoručně psané poznámky, což se hodí především na cestách. Veškeré výtvory lze následně sdílet, například jako přílohu dokumentu či e-mailové komunikace. Neméně zajímavý je režim čtečky knih, kdy stačí displej otočit a využívat Yoga Book C930 jako náhradu za Kindle. Díky variabilní konstrukci lze displej přetáčet dle libosti, v tomto je Yoga Book C930 klasickým zástupcem konvertibilní řady Yoga. A jak Yoga Book otevřete? Stačí dvakrát zaklepat a víko displeje odskočí od spodní části. Skvělé!

Lenovo Yoga Book C930

Yoga Booku C930 nechybí čtečka otisků prstů a dva USB-C porty. Baterie s kapacitou 35,8 Wh by měla notebook udržet při životě asi 9 hodin. K nám by se novinka mohla dostat ještě na podzim, základní varianta za částku zhruba 25 tisíc korun.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Hezké, ale na skutečné psaní to není. Takovéhle ťukání dvěma prsty umí dotekové displeje už roky, ale psát všemi deseti na tom stále nejde.
Grom51
Na iPadu píšu všemi 10 úplně v pohodě, Apple má skvělé virtuální klávesnice. Takže tohle řešení mi přijde. mi přijde naprosto v pohodě.. A ještě odezva? Super. Rozhodně ale spíše multimediální zařízení.
Hans
Pro opravdové psaní připojíš (bez)drátovou klávesnici…

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze