Dlouhodobé zkušenosti Apple MacBook Pro 13 Retina Late 2013
recenze

Dlouhodobé zkušenosti Apple MacBook Pro 13 Retina Late 2013

27

Nejlevnější MacBook s Retina displejem je často žádaným Apple produktem. My se nyní podíváme, jak tento stroj pracuje po několika měsících používání. Zvládá lehčí grafickou práci? Jsou 4 GB RAM dostačující? Co baterie, běžné opotřebení a mnohé další? Začínáme test MacBooku, který prošel skutečnou zátěží.

Apple MacBook Pro 13 Retina není žádným nováčkem. I když se jedná o model late 2013, stále nemáme nástupce a na Apple prodejnách při žádosti o nejlevnější retinový MacBook dostanete právě tento stroj. Nabízí se tedy otázka, zda na současnou konkurenci stále stačí.

Příslušenství a obsah balení

Při nákupu dostanete to stejné, co u ostatních MacBooků. Standardem je MacBook, nabíječka (MegSafe 2 – 60 W), výměnná koncovka nabíječky, samolepky, stručné návody a samolepky nakousnutého jablka.

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 Retina late 2013

Konstrukce 314 × 219 × 18 mm, 1,57 kg, konstrukce: klasická
Displej Retina IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px), dotykový: ne
Operační systém OS X Mavericks
Chipset Intel Core i5-4258U*/ i5-4288U/i7- 4558U, CPU: 2 × 2,4*/2,6/2,8 GHz (Turbo Boost na 2,9 GHz*/2,9/3,3 GHz), GPU: Intel Iris Graphics
Paměť RAM: 4 */8/16 GB, vnitřní úložiště: 128*/256/512 GB SSD
Konektory 2 × USB 3.0, Jack 3,5mm, 2 × Thunderbolt 2, slot pro karty SDXC, HDMI, napájecí port MagSafe 2
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne
Akumulátor a výdrž 71,8 Wh, pohotovostní doba: 9 hodin
Dostupnost a cena listopad 2013, 33 490 Kč
Vysvětlivky * námi testovaná varianta

Design: nestárnoucí MacBook

Hliníkové unibody tělo je po designové stránce dokonalé. Vše je jednoduché, čisté a vzhled neomrzí po měsících ani po letech, respektive po celou dobu životnosti MacBooku. Jedinou výtku můžete mít pouze k samotnému hliníku, který stejně jako u ostatních hliníkových zařízení snadno váže teplo, na sluníčku se rozpálí, v zimě u otevřeného okna naopak studí. Teplota MacBooku je často odlišná od ostatních předmětů. Hliník také jednoduše obarvíte, stačí kontakt MacBooku s deskami, barevným sešitem nebo něčím podobným a na těle MacBooku uvidíte barevné fleky. Naštěstí je lze snadno smýt. Je to mírně nepříjemné, ale nic zásadního.

Rozměry 314 × 219 × 18 mm a hmotnost 1,57 kg dělají z MacBooku Pro 13 Retina mobilní ultrabook, který se dokonce může měřit i s menším Airem. Ten je ostatně jen o milimetr tenčí. Retinový model v 13 palcích tak není vhodný jen na práci, ale i na cesty. V obou případech využijete dvou USB 3.0, 2× portu Thunderbolt 2, slotu pro karty SDXC nebo HDMI výstupu, který má Pro 13 oproti Airu navíc a nejednou se může hodit. Všechny konektory fungují naprosto bezproblémově, pouze SD karta vyčnívá z těla MacBooku, což není příliš praktické.

Kritiku si zaslouží magnetický MagSafe 2. Koncovka nabíječky a nabíjecí konektor mají slabé magnetické síly a i při drobných pohybech dochází k odpojení. MagSafe vám sice nejednou, při nechtěném zakopnutí a podobně, zachrání konektor, u MacBooku ale koncovka vypadá až příliš často. Apple to měl lépe vyřešené u první generace MagSafe.

Klávesnice: vždy připravena

Klávesnice je ve všech MacBoocích stejná. Je jedno, zda se odhodláte pro nejmenší 11palcový model nebo pro 15 palců. V současné době má za sebou námi testovaný MacBook Pro 13 Retina pouze několik stovek napsaných normostran. Klávesnice je stále jako nová, podsvícení v 16 stupních je praktické a to především pro noční sovy. Ze zkušeností s předchozími MacBooky víme, že klávesnice je opravdu trvanlivá a nepotýká se se smýváním znaků.

Rozložení je standardně šestiřádkové, klávesy jsou oddělené a velmi pohodlně se na nich píše. Oproti Windows klávesnicím zde máme například Cmd místo Ctrl. Mnoho klávesových zkratek je podobných, respektive stejných a tak například typické Ctrl c a Ctrl v nahrazuje Cmd c a Cmd v. I na tento příkaz si musíte chvíli zvyknout, protože klávesa Cmd je nezvykle hned vedle mezerníku. Po pár dnech si zvyknete a nepřirozeně vám to bude připadat naopak u Windows.

Touchpad: jedna citlivá plocha

Poměrně velký touchpad pod klávesnicí je zhotoven z jedné plochy. Zmáčknout jej můžete kdekoliv, ale snáze to jde v dolní polovině. Touchpad je příjemně citlivý a rychle si ho oblíbíte. Gesta na rolování, přecházení mezi plochami, vrácení o krok zpět (klasicky při brouzdání internetem) a mnohé další si můžete nastavit. Vše funguje přesně tak, jak má. Gesta se vám povedou na první pokus a ze strany Applu je to drobná náhrada za chybějící dotykový displej.

Ani po měsících používání zde nejsou známky používání. Touchpad stále funguje dokonale, jako po prvním spuštění. V tichém prostředí by vás mohlo rušit jedině samotné cvaknutí při zmáčknutí touchpadu.

Displej: slast pohledět

Displej je příjemně jemný a velmi rychle si na něj zvyknete. Rozlišení 2 560 × 1 600 pixelů ve spojení s kvalitním IPS panelem nabízí jedinečný zážitek. Skvělé pozorovací úhly, vynikající podání barev a jemnost je hlavní zbraní MacBooku Pro 13 Retina. Právě Retina modely jsou kvůli této přednosti často v hledáčku grafiků nebo i novinářů.

Displej v MacBooku Pro 13 Retina, stejně tak v jeho 15palcové variantě, je vhodným společníkem pro každého, kdo před monitorem tráví dlouhé hodiny. Vysoká kvalita zobrazovače tolik neunavuje oči. Navíc jakmile si na takto kvalitní displej zvyknete, jen těžko si budete zvykat na horší. Na ostatních zařízení také začnete vidět i dosud nezpozorované pixely.

Konektivita: základ na cesty

Mnozí uživatelé MacBooku Pro jsou zvyklí na CD/DVD mechaniku, ta se již i v Pro řadě nenachází a získáte ji pouze v neretinovém MacBooku. Ovšem potřebujete ji v dnešní době? Spokojit se musíte s dvojicí USB 3.0, dvakrát Thunderbolt portem 2, slotem pro karty SDXC a HDMI výstupem. Výbava je zde širší než u Airu a oceňuji zde především HDMI. Po dobu používání jsem postrádal pouze Ethernet port, který by se na tělo určitě vešel, ale v případě zájmu lze i jej přes Thunderbolt, tedy přes přechodku, připojit.

Pokud potřebujete ještě více, uspokojí vás další přechodky na Thunderbolt. Originály však nejsou levnou záležitostí a pár přechodek vás může vyjít až na několik tisíc korun.

Komunikace: iMessages a FaceTime

Nejrychlejší Wi-Fi 802.11ac můžete využít nejen k návštěvě mobilenet.cz, ale také ke komunikaci. Apple nám zde předinstaloval FaceTime a iMessages. Obě aplikace jsou majitelům iPhonů a iPadů dobře známé, s MacBookem je jejich využívání ještě pohodlnější. S Wi-Fi připojením jsem spokojen a hodnotím jej v mírném nadprůměru.

Z konektivity lze využít už jen Bluetooth 4.0 a to například k připojení Magicmouse. Škoda, že nám zde chybí například NFC. Praktická je funkce AirDrop, pomocí které lze odesílat soubory na další MacBooky přes Wi-Fi.

Fotoaparát: FaceTime HD

MacBooky jsou v současné době vybaveny přední kamerou s rozlišením 720p. Aplikace Photo Booth vám může s užíváním kamery pomoci. Pomocí Photo Booth si lze měnit pozadí za vámi a udělat si fotku například před Eiffelovou věží. Kameru jinak použijete zřejmě k videohovorům, kde ji nemám co vytknout. Obraz je slušný i ve špatných světelných podmínkách a budete spokojeni.

Zvuk: hlasitost především

MacBook Pro 13 Retina Late 2013 nehraje špatně, ale vždy přesvědčí především hlasitostí. Problematické výšky a basy vyřeší externí reproduktory, případně sluchátka. Běžnou hudbu a film bezproblémově MacBook zvládá, a i tak je jeho výkon mírně nadprůměrný.

Výkon: želízko v ohni

Volba padla na nejzákladnější retinový model. Za 33 490 Kč, pro studenty za 31 481 Kč, získáte dvoujádrový procesor Intel Core i5-4258U o frekvenci 2,4 GHz s možností TurboBoost až na 2,9 GHz. K dispozici je také grafika Intel Iris Graphics a 4 GB RAM přímo na základní desce.

Nejdříve podrobíme více než půl roku používaný MacBook Pro 13 Retina Late 2013 obvyklým benchmarkům. V Geekbench 3 jsme dosáhli na 5 632 bodů a 2 703 bodů na jádro, v Cinebench R15 je výsledek 20,1 snímku za vteřinu a 260 cb.

MacBook Air 13 Early 2014 MacBook Pro 13 Retina Late 2013
GeekBench 4 579 (2 435 na jádro) 5 632 (2 703 na jádro)

MacBook Pro 13 Retina není herním strojem a za dané peníze rozhodně dostanete lepší hráčský stroj. 4 GB RAM na základové desce a Haswell procesor dělají, co mohou. Ve spojení s odladěným operačním systémem je ale výsledek více než překvapující. V MacBooku Pro 13 Retina Late 2013 se každodenně pracuje s Photoshopem, příležitostně se vyrenderuje video a občas se spustí i Windows přes Parallels Desktop. Photoshop je bezproblémový, samotné renderování videa a zároveň nenáročnou aplikaci MacBook Pro 13 také zvládne. Problémy nejsou ani s chodem Windows přes zmíněný Parallels Desktop. Obtíže nastanou v případě, kdy MacBook přetížíte například renderováním videa a současným spuštěním Windows. V takovém případě již MacBook Pro 13 Retina late 2013 nestíhá.

MacBook Air 13 Early 2014 MacBook Pro 13 Retina Late 2013
Cinebench R15 18,6 snímků za vteřinu 20,1 snímků za vteřinu

4 GB RAM jsou často kritizovány. Je to skutečně málo? Pro většinu uživatelů rozhodně ne. Čistě na práci v OS X je to dostačující. Práce s Photshopem, případně jiným grafickým programem, bude bezproblémová. MacBook Pro 13 Retina zvládne i práci se zvukem a obrazem. Jakmile po něm ale budete chtít více opravdu náročných věcí, zjistíte, že je toho již příliš. Většina uživatelů ale na limity nenarazí.

MacBook Pro 13 Retina Late 2013 také doporučuji připojovat pouze k jednomu monitoru. Dva monitory, jenž využívám s MacBookem Pro 15 Retina Late 2013, jsou již pro tento základní model mnoho. Ostatně velkou část výkonu ukrojí již samotné Retina rozlišení.

Výběru po stránce výkonu nelituji. MacBook Pro 13 Retina je stále dostatečně rychlý, na požadovanou novinářskou práci stačí a i občasné „zátěžové zkoušky“ s mírným zadýcháním zvládá.

Úložný prostor: SSD disk

Základem je SSD disk s rychlostí čtení 701 MB/s a zápisu 309 MB/s. V základu je pouze 128GB disk a pro mnohé to může být omezující, i když po prvním zapnutí zůstane slušných 110 GB. Osobně doma využívám velké externí disky, mnoho věcí mám v cloudu a malý disk v MacBooku Pro 13 Retina aspoň nutí k pořádku. V MacBooku se nacházejí pouze programy a dokumenty, se kterými pracuji, vše ostatní patří do cloudu nebo na externí disk. I se 128 GB se dá naučit žít.

Příplatek 5 000 Kč vyřeší hlavní problémy posledních dvou kapitol. RAM se zvedne na 8 GB a SSD disk ze 128 na 256 GB. Sami si musíte posoudit, zda to využijete, rozhodně to není špatný upgrade a z hlediska výhledu do budoucnosti i výhodný. Záleží pouze na tom, co od MacBooku očekáváte a také, jak dlouho s ním plánujete žít.

Hlasitost a teplota

Pokud jste milovníci filmů nebo seriálů a často si je pouštíte v posteli, MacBook budete zbožňovat. Chlazení je dobře vyřešené a hardware se zvládne uchladit i v nepříznivých podmínkách. Hlasitost a teplota stoupá pouze v případech, kdy MacBook opravdu jede naplno. Je to také signál, že se dostáváte na hardwarové hranice.

Výdrž: společník na celý den

Životnost baterie je udávána na 1 000 nabíjecích cyklů. Za více než půl roku jich mám 72 a na baterii to není znát. MacBook vydrží 9 hodin běžné práce. V případě potřeby, snížení jasu a vypnutí podsvícení se dostanete až na 16 hodin nenáročné kancelářské práce. U náročnějších úkonů dojde energie za 7 hodin.

Výdrž
Udáváno Applem 12 hodin
Kancelářská práce 9 hodin
Minimální spotřeba 16 hodin
Stream videa 1080p 8 hodin a 22 minut

V našem testu streamování videa na 50% zvuk do sluchátek a 50% jas displeje jsme se dostali až na 8 hodin a 22 minut.

Operační systém: vyladěný Mavericks

Více ploch, mnoho gest na touchpadu, rychlost, stabilita a hezký design – s tím vším se můžete potkat v celém OS X Mavericks. Práce s OS X je jednoduchá, zábavná, intuitivní a především mnohem efektivnější. 13,3 palcový zobrazovač nemá místa na rozdávání a v Applu to vědí. Ostatně i u velkých iMaců je škoda plýtvat místem. Podívejme se, jak lze s 13,3palcové obrazovky dostat maximum.

Obvyklá práce probíhá na dvou až třech plochách (k dispozici jich můžete mít i 17). Na jedné ploše si otevřu Word z kancelářského balíčku MS Office for Mac a na druhé internetový prohlížeč s danou tématikou. Obě aplikace mám v režimu celé obrazovky a mezi plochami se přesouvám tažením třemi prsty po touchpadu. Internetový prohlížeč navíc plně využívá každého místa, nebrání mu dolní nabídka, horní panel je minimalistický. Pokud však cokoliv potřebujete, stačí sjet kurzorem dolů a nabídka se zobrazí, případně přejít na další volnou plochu.

OS X je jasným důkazem, do jaké míry ovlivňuje software celkový pocit z používání. Odladěnost je přítomna všude, za více než půl roku se MacBook Pro 13 Retina zasekl pouze dvakrát. S MacBookem jsem dal sbohem časté ikonce hodin a chybovým hláškám, jenž byly na Windows na denním pořádku. Prostředí je navíc mnohem intuitivnější a snadno si na něj zvyknete.

K Macbookům dostanete zdarma balíček iWork a iLife. Pages, Numbers, Keynote (kompatibilní alternativa k MS Office), iPhoto (editace fotek), iMovie (editace videa) a Garageband (editace zvuku). Tyto aplikace připraví váš MacBook okamžitě k práci i zábavě.

Závěr

MacBook Pro 13 Retina Late 2013 nabídne elegantní design a vlastnosti, které si rychle oblíbíte. Špičkový displej, podsvícená klávesnice, práce s několika plochami a stabilní systém. Na tento luxus si rychle zvyknete a jen těžko budete chtít měnit.

Ani MacBook Pro 13 Retina není dokonalý. Zasloužil by si o trochu vyšší výkon, nevypadávající konektor nabíječky a třeba neuspávání po zavření víka displeje. Poslední nedostatek však dokáže napravit aplikace třetích stran.

Na novinářskou práci, pro studenty nebo pro uživatele na cestách můžeme MacBook Pro 13 Retina Late 2013 doporučit. Jedná se o spolehlivý stroj, který si zachová rychlost i měsíce po koupi. Hráčům bychom raději doporučili jiné notebooky, jenž více uspokojí jejich potřeby.

Základní verzi retinového MacBooku neodepisujte, celkově vás hodně překvapí. Její nákup zvažte pouze kvůli připravovaným novým modelům, které přijdou každým měsícem.

Klady
  • SSD disk
  • ovládání gesty
  • Retina displej
  • stabilita a rychlost OS X
  • výdrž baterie
  • nízká hmotnost
  • malé rozměry
Zápory
  • vypadávající MegSafe 2
  • rozšířenost OS X
  • výkon
  • cena
Diskuze ke článku
neilz
Fixnete si tu vydrz udavanou applem, neni to 12 ale 9 hodin, 12 ma air
nechápem
Nerozumiem jednej veci apple notebook je skor pracovný nátroj ako herná stanica ale preco do pekla to nema numerickú klávesnicu? mne osobne by to strasne chýbalo
Vendel
Pokud se nemýlím, tak Macbook Pro Late 2013 již nástupce má, momentálně se pár dnů prodává verze Mid 2014, kde je třeba v základu 13 palcového modelu již 8GB ram. Není-liž pravda?
Dominik
Nemyslím si, že magnetická koncovka nabíječky je negativum, jak píše autor článku. Mám maca 15" přes rok a právě naopak si myslím, že ta magnetická koncovka je super. Nikdy se mi při přenášení neodpojila a když jsem jednou o šňůru zakopl, tak díky bohu, že se díky magnetu jen odpojila nabíječka. Taky mohl letět celý mac a 50tis. víte kde... Macbooky od Applu jsou prostě nejlepší a tečka :o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze