Dělníci Foxconnu stávkují, důvodem je nový iPhone 5

Nový iPhone 5 pro Apple vyrábí továrna Foxconn, která je známá tvrdými pracovními podmínkami a mnohými skandály v souvislosti se zacházením s dělníky. Další událost nastala před dvěma dny, kdy zaměstnanci zahájili stávku. Vyhrocení situace způsobily požadavky Applu na výrobu nového iPhonu 5.

Jistě jste již zaslechli o tom, že iPhone 5 je občas už v prodejní krabici poškrábaný, a to zejména náchylná a málo odolná hliníková záda. To se samozřejmě zákazníkům nelíbí a Apple byl nucen reagovat. Jasným krokem v té souvislosti bylo zvýšení nároků na kvalitu iPhonu 5. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by zároveň neměl být zachován výrobní plán, který byl nastaven ještě před samotným zvýšením nároků. Dělníci tudíž nestíhají vyrábět, z čehož pro ně pochopitelně plynou poměrně velké sankce a začali se bouřit. O stávce, do které se údajně zapojily téměř čtyři tisíce zaměstnanců, informovala nevládní organizace China Labor Watch.

Stávka v továrně Foxconnu

O den později, tedy včera, ale Foxconn stávku popírá a informuje pouze o dvou menších incidentech z počátku týdne. Ty byly ale údajně rychle vyřešeny a nic již nebrání plnění plánu. Výroba iPhonu 5 by tak neměla být zdržena a nedostatek rozhodně nehrozí. Během dvou dnů se tak objevily dvě zcela různé zprávy z jednoho místa. Jedna poukazuje na masivní stávku, druhá naopak vše popírá. Jako vždy v Číně, těžko říci, jaká situace ve skutečnosti nastala. Jedno je ale jisté - pracovní podmínky ve Foxconnu, který vyrábí mimo jiné i právě iPhone 5, jsou dlouhodobě špatné a nic nenasvědčuje tomu, že by se měly v nejbližší době změnit. Vzhledem k obrovské zásobě pracovní síly v Číně není problém nepohodlné dělníky vyměnit, případně situaci řešit většími represemi.

Zdroje: slashgear.com

Diskuze ke článku
Dát pořádně do držky
otrokářům z Apple.
n7610
tady je alespoň vidět že apple je jen o penězích a na lidí serou hlavně že se kasa plni hlavně že výroba stojí čtvrtinu ceny telefonu
Kneblis
Řekněte mi který z modelů od červavého jablka byl bezporuchový nebo neměl chybu. Doufám že samsung vyhraje patentovou war. :-)
Kovaa
Já mám apple mám rad a některých keci mne fakt serou jako například červavé Jablko atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze