Čtyři věci, které nejspíše nevíte o bateriích

14

Dnes (18. února) je mezinárodní den baterií. Tento kus výbavy obvykle nemáme na očích a všimneme si ho pouze v případě, kdy už je pozdě. Přesto na nich závisí mnoho našich činností. Proto není od věci se dnes na ně zaměřit trochu blíže a třeba se dozvědět i něco nového. Dozvíte se třeba, že historie baterií je mnohem delší, než byste si mysleli.

1. Nabíjelo se už před Kristem

Příběhy o cukajících žabích stehýnkách zná nejspíše každý. Málokdo už ale zná příběh o tom, jak v roce 1938 archeolog Wilhelm König objevil hliněné nádoby, které obsahovaly železné tyče napuštěné kyselým roztokem a obalené mědí. Zdá se, že na vínu či octu tak fungovaly baterie, které v oblasti okolo íráckého Bagdádu používali už dvě stě let před Kristem.

TIP! Techbox: Bez baterie se mobilní telefon neobejde

2. Vše nejlepší, Pane Volto

Proč se mezinárodní den baterií slaví právě osmnáctého února? Jsou to současně narozeniny Alessandra Volty (* 1745). Ten v roce 1800 vytvořil první baterii pomocí vrstvení zinku, savého papíru napuštěného kyselinou a solí a stříbra, což se stalo základem baterií, jak je známe dnes. Díky němu tak do mobilů nemusíme dolévat ocet nebo jinou kyselinu. O název svého vynálezu se ale dělí s Galvanim. Voltův sloupec či článek je totiž v češtině mnohem známější jako galvanický článek.

TIP! Akumulátory: současnost a nejistá budoucnost plná šíleností

baterie

3. Dobíjení začalo v Anglii

Jako první přišli s bateriemi k opakovanému použití Angličané. Už v roce 1836 se objevili olověné akumulátory, které se dodnes používají v automobilech. Znovu nabíjet lze i takzvané lithium-iontové baterie. Ačkoliv se často pletou s lithiovými bateriemi, na rozdíl od nich se nemusejí po jednom použití vyhodit. Obsahují totiž ionty, které se pohybují mezi anodou a katodou, což je umožňuje znovu nabíjet. I u nich ale dojde časem k opotřebení.

TIP! Tým Microsoftu vyvinul bezdrátové dobíjecí kalhoty

4. Staré baterie nepatří do koše

V České republice se údajně každý rok prodá okolo sto padesáti milionů kusů nových baterií. Díky cenové dostupnosti většiny běžných typů baterií je v domácnosti pravidelně pořizujeme a zároveň se zbavujeme již nepoužitelných kusů. Ačkoliv baterie obsahují řadu chemikálií a volně hozené na skládce mohou být velmi nebezpečné pro životní prostředí, řada lidí je stále vyhazuje do běžných odpadkových košů. Správný postup je baterie odevzdat v jednom z tisíců míst zpětného odběru, které nalezneme po celé republice. Díky tomu jsou bezpečně zajištěny, a buď jsou zrecyklovány, nebo ekologicky zlikvidovány.

TIP! Lidé údajně nechtějí vyměnitelné baterie, mění totiž celé přístroje

Zdroje: batteryshop.cz

Diskuze ke článku
Plejtvak
O bateriích moc nevím, ale jedno vím jistě. Hovno vydržej.
David
Dokáže mi někdo prosím odpovědět, jak je to s poškozováním dnešních Li on ve smartphonech? Zda opakované nenabíjení do 100% nebo naopak úplné vybití na 0 zkracuje účinnost a životnost?
A kolik taková baterka vydrží, mám dojem, že moje skoro 3 roky stará v nexusu dosluhuje, obvzláště když je venku pod nulou, telefon občas ztrati signal nebo umře.
Arnošt
Lumyje majý baterye nejlepsí
Miki
Poznámka k histórii - Bagdad nebol prvý. Ako myslite, že svietili v egyptských pyramídach?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze