Tým Microsoftu vyvinul bezdrátové dobíjecí kalhoty

9

S nabíjením telefonu je ta potíž, že na něj musíte neustále myslet. A i když je bezdrátové, nesmíte zapomenout položit telefon na to správné místo. Jak by se vám ale líbilo, kdyby přísun energie začal vždy, když telefon strčíte do kapsy?

Mohlo by se to zdát jako další z řady netradičních studentských projektů, ale u tohoto konkrétního participují významná jména. Na jedné straně to jsou vývojáři Microsoftu, na straně druhé pak Adrien Sauvage, významný britský designér.

Výsledkem jejich půlroční spolupráce jsou kalhoty, podle svých majitelů první svého druhu na světě. Jejich specialitou je fakt, že pokud strčíte do přední kapsy patřičně vybavený telefon, začne se bezdrátově dobíjet. Energii získává z baterie v druhé kapse, pro její přenos slouží vnitřnosti z indukční nabíječky Nokia DC-50.

Vývoj nebyl jednoduchý, podle Adriena Sauvage bylo nejtěžší „zajistit rovnoměrné odvádění tepla, abyste se v kalhotách necítili jako v sauně“. Jak se s tímto problémem vývojáři popasovali, si ostatně můžete vyzkoušet sami. Kalhoty budou prodávány v omezené edici prostřednictvím Amazonu za přibližně 340 $ (necelých 7 000 Kč).

Bezdrátové nabíjecí kalhoty vypadají jako běžné.

Jedna nevýhoda však zůstává, takto vybavený kus garderoby se nehodí do pračky. Jak o něj pečovat není prozatím jasné. Celý projekt se tak nese spíše v nadšeneckém duchu, ostatně sami zástupci Microsoftu přiznávají, že „cílem bylo vytvořit první zařízení svého druhu na světě, a prolomit tak technologické limity“.

Idea to však není nikterak převratná, na trhu jsou k dostání nabíjecí bundy vybavené solárními panely. V případě kalhot ale silně vyvstává otázka, zda elektromagnetické pole nemůže mít v dlouhodobějším horizontu nějaké negativní zdravotní následky.

Zdroje: conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
pedro
Tak zrovna zdroj elektromagnetickeho pole, bych vedle kouli asi nechtel mit :D
Citelis
Hmmm a problém to vyřešilo jak? Místo přemýšlením nad tím, kdy a kde nabít telefon s problém přejmenoval na, kdy a kde nabít kalhoty :D Neřeknu kdyby do kalhot zabudovali generátor vyrábějící s pohybu nohou při chůzi elektřinu, ale zašít do kalhot bezdrátovou nabíječku a baterku mi nepřijde jako příliš světaborný nápad :-)
Jakub
Konečně to někdo zrealizoval.
Standa
Až se ty drátky proklubají ven a pošimrají majitele na pytlíku, to bude švanda!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze