ČTÚ schválil akreditaci tarifních kalkulaček

Chcete se ihned dozvědět, zda voláte levně či draze? Nebo si snadno zjistit, jestli by se nenašel u konkurence výhodnější tarifní program? Pokud ano, mohly by vás zaujmout tarifní kalkulačky jejichž akreditaci včera schválil ČTÚ.

ČTÚ

Úvodem je třeba říci, že cenová kalkulačka není ničím novým. Tato služba je v zahraničí zcela běžná a dokonce i u nás lze využívat hned několik různých tarifních kalkulaček. Co se tedy vlastně děje nového? Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se rozhodl, že pokud shledá danou kalkulačku spolehlivou a objektivní, udělí jí akreditaci. Podmínky pro získání takové akreditace jsou od včerejšího dne dostupné na stránkách ČTÚ. Akreditace se bude udělena vždy na jeden rok. Poté bude moci být samozřejmě prodloužena, budou-li znovu splněny podmínky pro udělení akreditace.

„Schválení akreditačních podmínek je jedním z řady kroků, kterými chceme posilovat ochranu a informovanost zákazníků využívajících služby elektronických komunikací, například mobilních operátorů a provozovatelů internetu,“ uvádí Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ. „Akreditace vybraných portálů s cenovými kalkulačkami bude zaručovat, že právě zde spotřebitel nalezne objektivní, transparentní a aktuální údaje,“ věří současně Pavel Dvořák.

Současná trojice tarifních kalkulaček

Prozatím totiž mnoho uživatelů ani neví, za kolik vlastně volá. Tarifní kalkulačka snadno ukáže, zda neexistuje výhodnější nabídka. Zákazník si jednoduše zadá, kolik protelefonuje minut, pošle SMS zpráv a případně volí rozšířené možnosti voleb. Částečně by tato skutečnost mohla tlačit operátory na snížení cen, neboť širší veřejnost získá přehled o cenových hladinách. Otázkou však zůstává, kolik lidí tarifní kalkulačky využije. Pravdou ovšem je, že ve většině zemí Evropy se tarifní kalkulačky těší velké oblibě. Obvykle jsou provozovány různými subjekty a příslušný regulátor jim může svou akreditací udělit visačku kvality a objektivity a odkázat na ně na svých internetových stránkách. Tak například činí britský regulátor Ofcom.

Myslíte si, že českému trhu pomůže akreditování cenových kalkulaček a dočkáme se třeba alespoň minimálního snížení cen? Nebo jde spíše jen o nevýznamný krok ze strany ČTÚ, který nic zásadního nepřinese a upadne v zapomnění? Podělte se o své názory v diskuzi.

Zdroj: TZ ČTÚ

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze