Co nabízí 4. generace technologie NVIDIA Max-Q v říši herních notebooků?

Zaostřeno na výkon, spotřebu energie i hlučnost nejvýkonnějších GPU
Co nabízí 4. generace technologie NVIDIA Max-Q v říši herních notebooků?
Fotografie: MSI
  • NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti je aktuálně stále nejvýkonnější laptopová herní GPU
  • Technologie Max-Q umí snížit energetickou spotřebu až o 70 %
  • Pro kreativce je zde platforma NVIDIA Studio

Mezi neopomenutelnou výbavu špičkových herních notebooků patří kromě efektivního chlazení či pohodlné klávesnice také výkonný procesor a grafická karta, která zvládá pracovat chytře na základě potřeb uživatele. Skvělým příkladem jsou extrémně výkonné herní notebooky s grafickými kartami renomovaného výrobce NVIDIA, jež využívají nejnovější čtvrtou generaci technologie Max-Q.

Optimalizace výkonu, spotřeby energie i hlučnosti chlazení

Díky Max-Q jsou takto vybavené notebooky schopné vylepšit možnosti spolupráce mezi GPU a CPU na novou úroveň, například přinést energetickou úsporu až o 70 %, což může být v případě notebooků doslova „game-changer“. K dynamickému přesouvání výkonu mezi procesorem a grafickou jednotkou využívá technologie Max-Q dostupná u více než 160 nových notebooků s GeForce RTX 30 Series (samozřejmě včetně nových GeForce RTX 3080 Ti a 3070 Ti) umělou inteligenci. Dosažení co nejvyššího taktu zvolených jader, respektive optimalizace výkonu a teploty pak zajistí konkrétně technologie Rapid Core Scaling a CPU Optimizer.

Jinými slovy jsou moderní GPU od společnosti NVIDIA schopné do jisté míry kontrolovat procesor. Neméně praktický je pak WhisperMode, jenž s pomocí AI upraví hlasitost aktivního chlazení, které tak nebude zbytečně hlučné, přesto však notebooku zůstane co nejvíc výkonu k dispozici.

GeForce RTX 3080 Ti pro ty nejnáročnější

Ti nejnáročnější sáhnou po některém z laptopů s GPU GeForce RTX 3080 Ti (aktuálně nejvýkonnější laptopová herní GPU) využívající 16 GB GDDR6 paměti. Hravě si poradí s Ray Tracingem či hrami v rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů běžícími na maximální detaily s více než 60 FPS pro co nejplynulejší zážitek bez trhání obrazu. U podporovaných herních titulů je pak možné díky technologii NVIDIA DLSS dostatečně navýšit FPS například i pro 144Hz monitory, pokud si však hráč naopak vystačí se 60 FPS, lze počet snímků za sekundu zastropovat na danou úroveň a pomocí DLSS ušetřit výkon, čímž se sníží rovněž provozní hluk, teplota i spotřeba energie, což se projeví na delší výdrži.

Milovníci rychlých akčních her jistě ocení i podporu G-SYNC, kterou lze vylepšit ještě pomocí NVIDIA Reflex. Jednotlivé snímky jsou tak vykresleny přesně ve správný moment a není se potřeba obávat jakéhokoliv trhání obrazu.

Nejen pro hráče, ale i pro kreativce

Notebooky s výše zmíněnými GPU jsou skvělou volbou nejen pro hráče, ale také pro kreativce, kteří ke své práci potřebují vysoký výkon, ať už se jedná o renderování videa či využívání jiných náročných grafických programů apod. Ideální volbou je tak vybrat některý z notebooků kompatibilních s NVIDIA Studio, které těmito GPU disponují, a mohou tak nabídnout hardwarovou akceleraci Ray Tracingu, AI, ale také možnost se spolehnout na NVIDIA Omniverse či zásadně rychlejší renderování, viz přiložený graf.

NVIDIA Studio

Širokou nabídku špičkových notebooků s GeForce RTX naleznete u prodejce CZC.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze