Červnová aktualizace Galaxy S23 Ultra omezila záznam 8K videa

7
Červnová aktualizace Galaxy S23 Ultra omezila záznam 8K videa
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Změna se dotkla 8K videa s vysokým datovým tokem
  • O této skutečnosti Samsung však nijak neinformoval

Samsung je znám svou velice dobrou softwarovou podporou, která platí takřka napříč celým portfoliem. Nijak proto nepřekvapí u jednoho z nejlépe vybavených kousků aktuální nabídky, Galaxy S23 Ultra, který lze považovat za regulérní vlajkovou loď se vším všudy. Majitelé mohou počítat s tím, že výrobce posílá každý měsíc aktualizaci, která přináší nejen nové bezpečnostní záplaty, ale dolaďuje systém, odstraňuje drobné nedostatky, případně přidává nové funkce.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Červnová aktualizace je však výjimkou potvrzující pravidlo, protože jedna funkce z telefonu potichu zmizela. Uživatelé na komunitním foru Reddit upozorňují, že Samsung po aktualizace deaktivoval možnost záznamu 8K videa s vysokým datovým tokem. V nastavení je tato možnost stále přítomná, ale je šedivá, což znamená, že ji nelze nijak aktivovat v automatickém ani profesionálním režimu.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Chybějící možnost aktivace režimu s vysokým datovým tokem

Aby bylo vše zřejmé, Samsung neodstranil možnost záznamu 8K videa, to je nadále možné, pouze vylepšení kvality s vyšším datovým tokem. Dle uživatelů nepomáhá ani snížení snímkovací frekvence z 30 FPS na 24 FPS. I v tomto případě je možnost zvýšit datový tok deaktivována. Spekuluje se, proč tak Samsung učinil, především z jakého důvodu o této skutečnosti nijak neinformoval. Možností je vyladění tohoto režimu, neboť některým uživatelům se výsledná videa s vyšším datovým tokem paradoxně sekala.

Lze jen doufat, že tato změna bude jen dočasná a například už formou příští aktualizace dojde k obnově zvýšeného datového toku při 8K rozlišení. Například starší Galaxy S22 Ultra totiž tuto možnost má i s červnovou aktualizací.

Samsung Galaxy S23 Ultra 1024+12 GB

Rozměry163,4 × 78,1 × 8,9 mm, 234 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 088 × 1 440 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 1×3,2 GHz + 4×2,8 GHz + 3×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 1 024 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
24/30fps... pche, az bude umet 50/60, dejte vedet :o)
Michal Lipert
Michal Lipert
Mám červencovou aktualizaci a normálně mi jde 8k 30fps. I když tedy fakt nevím k čemu by takové rozlišení bylo dobré.
Ben Ben
Ben Ben
Tak tak. Nahrávání v 8K zůstalo ale nejde zapnout ten vyšší datovej tok. Je tam natvrdo nastavený "vysoká kvalita videa".
Pravda. Ani nevím jestli to předtím do toho HEVC v 8K šlo ukládat. Nepoužívám. Ale pokud ano, tak by to mělo fungovat i když je to třeba k ničemu.
Damara226
Damara226
Jestli jsou ohlasy od uživatelů že se jim při nastavení vysokého datového toku 8k video sekalo tak je asi jasné proč tu možnost odstranili.
Přece nebudou nechávat v nastavení možnost která se ukázala problémová.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze