Budou rolovat i notebooky? Lenovo předvedlo koncept se zvětšujícím se displejem

Budou rolovat i notebooky? Lenovo předvedlo koncept se zvětšujícím se displejem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Ve standardním stavu jde o běžný menší notebook
  • Displej uvede do pohybu klávesa na boku zařízení
  • Po zvětšení má panel poměr stran 8:9

Barcelonskou účast na veletrhu MWC 2023 vzalo vážně Lenovo a na předváděcí akci prezentovalo hned několik zajímavých ThinkPadů. Mezi řadou notebooků se však nacházel také jeden koncept, který se nenápadně hlásil o svou pozornost. Jedná se o zařízení s rolovacím displejem. Lenovo jej tak zkouší nejen na telefonu, ale i v případě notebooku.

V běžném stavu se jedná o notebook s 12,7" displejem o poměru stran 4:3. Pomocí bočního tlačítka displej vyroluje směrem nahoru a dojde ke zvětšení úhlopříčky na 15,3" při poměru stran 8:9. Jedná se tak o nezvyklý poměr, kdy je displej vysoký a samo Lenovo jej předurčuje například pro programování. Rozlišení se zvětšuje z 2 024 × 1 604 pixelů na 2 024 × 2 368 pixelů, přičemž samotný rolovací a ohebný panel Lenovu dodává japonský Sharp.

Lenovo ThinkPad rolovací displej

Rolování displeje probíhá směrem pod klávesnici, takže se elegantně schová. V současné chvíli jde však o prototyp, který nedokáže využít možností displeje a například plynule přecházet z menšího na větší zobrazení. Displej rovněž svítí i v místech, kdy je schován pod klávesnicí. To by se dle Lenova v další vývojové fázi mělo změnit a zajistit úsporu baterie. Vylepšovat se má také odolnost celého mechanismu, aktuálně má vydržet zhruba 20 tisíc vyrolování a srolování.

Rizr je rolovací budoucnost od Motoroly, nechybí ani rolovací ThinkPad

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze