Xiaomi Redmi 4
recenze

Xiaomi Redmi 4

Problémové LTE posté
26

Hledáte luxusně vyhlížející smartphone s Full HD displejem, moderním procesorem a dobrou výdrží? Zaujmout může nové Xiaomi Redmi 4, které při ceně pod 6 tisíc korun nabídne zmíněné benefity, a to včetně čtečky otisků prstů. Zamrzí stále přetrvávající ignorace LTE 800 MHz a NFC. Dokáže vás i přesto novinka oslovit?

Pokud hledáte kovový smartphone ze střední třídy, nezřídka kdy padne volba na zařízení z dílen čínského Xiaomi. Tyto smartphony zaujmou perfektním konstrukčním zpracováním, dobrou výbavou a mnohdy i čtečkou otisků prstů. Cena přitom zůstává přijatelná. Všechny tyto benefity lze aplikovat i na dnes testovanou novinku, Xiaomi Redmi 4. To se oproti předchozí generaci opět vylepšilo, cenovka okolo 5 až 6 tisíc korun je pak více než příjemná. Našli jsme však i pár nedokonalostí. Ty a mnoho jiného vám odhalíme v našem dnešním testu.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi 4 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Redmi 4

Technické parametry Xiaomi Redmi 4 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce141,3 × 69,6 × 8,9 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 5 999 Kč

Obsah základního balení: nic navíc

  • mobilní telefon Xiaomi Redmi 4
  • microUSB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • uživatelská příručka

Design a konstrukce: kovový standard

Xiaomi se po stránce designu drží ověřené klasiky, což není na škodu, neb vzhled novinky vzbuzuje sympatie. Přední stranu vyplňuje 5palcový displej a zabírá z ní 71 %, což je velmi dobrá hodnota. Rámečky po bocích displeje jsou decentní, větší prostor pod displejem pak ospravedlňuje přítomnost senzorových tlačítek. Ty tak neubírají místo samotnému displeji, což mnozí uživatelé uvítají. Problém vidíme pouze v tom, že kapacitní tlačítka nejsou podsvětlená – jejich stisk doprovází jen vibrační odezva. Pro Xiaomi zde nalezneme klasické rozestavění, tedy (zprava) šipku zpět, domovské tlačítko a tlačítko kontextové nabídky.

Xiaomi Redmi 4

Nad displejem se nachází telefonní sluchátko, notifikační LED dioda a nezbytné senzory. Přední strana působí velmi celistvým dojmem a po pohasnutí displeje celá plocha displeje zčerná. Skryjí se tedy i černé rámečky po stranách displeje. Na levém boku nalezneme slot pro dvě microSIM karty. Slot lze vyjmout pouze po vložení tenkého předmětu, ideálně dodávaného klíče. Vrchní hrana překvapí okénkem, pod kterým se ukrývá infračervený port, hned vedle pak nalezneme 3,5milimetrový jack.

Xiaomi Redmi 4

Spodní hraně dominuje konektor microUSB, avšak zamrzí, že Xiaomi nezachovalo přednost lepších modelů a nenasadilo moderní USB-C konektor. Pravý bok hostí kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, hned pod ním se nachází tlačítko zámku obrazovky. Obě tlačítka dostatečně vystupují nad okolní povrch, vzhledem k silnější zpětné vazbě se však náhodného stisku obávat nemusíte.

Xiaomi Redmi 4

Zadní část rovněž tvoří kov. Ten zasahuje i do bočnic a vytváří tak vaničku, do které jsou vsazeny vnitřnosti. Vše zajímavé se nachází v levém horním rohu, kde si našla své místo čočka 13Mpx fotoaparátu a také dvojtónová přisvětlovací LED dioda. Níže se nachází i čtečka otisků prstů, která funguje perfektně. Uložení otisku do paměti zabere zhruba 15 vteřin, odemknutí pak trvá necelou vteřinu. Prst stačí na senzor pouze přiložit, probuzení displeje předem není zapotřebí.

Konstrukčně je Redmi 4 zpracováno ukázkově, kovová konstrukce dodává novince na exkluzivitě. To vše navíc ve střední třídě. Konkurence by se od přístupu Xiaomi mohla učit, a to již delší dobu nazpět.

Xiaomi Redmi 4

Zařízení se prodává ve zlaté, stříbrné a šedé barevné variantě. Většinu lze zakoupit i na tuzemském trhu. Doplníme, že rozměry 141,3 × 69,6 × 8,9 mm a hmotnost 156 gramů jsou na poměry 5palcového celokovového zařízení velmi příjemné. Po designové a konstrukční stránce tedy maximální spokojenost.

Líbilo se nám:

  • příjemný design
  • rozumná tloušťka (vzhledem ke kapacitě baterie)
  • malé rámečky displeje
  • přijatelná hmotnost
  • unibody zpracování

Displej: Full HD podívaná

Displej Xiaomi Redmi 4 nás opravdu potěšil. Na poměry střední třídy dostal nadstandardní rozlišení Full HD, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. To dává na zmíněné 5palcové úhlopříčce výslednou jemnost 411 pixelů na palec, kdy ani vytrénované oko toho nejnáročnějšího zákazníka nemá šanci rozeznat jednotlivé pixely. Sytost odpovídá Super AMOLED displejům od Samsungu, avšak zde se o ně stará technologie IPS. Svoji zásluhu na tom samozřejmě má také barvami hýřící prostředí MIUI 8. Pro utlumení barev není nezbytně zapotřebí alternativní launcher – v nastavení si můžete vybrat mezi studeným nebo teplým zobrazením. I když se Xiaomi nechlubí přítomností odolného skla, předpokládáme, že i přesto je displej chráněn. Za celou dobu testování se na něm totiž neobjevily žádné známky používání.

Xiaomi Redmi 4

Ve spojení s poměrně vysokým jasem a bezproblémovým fungováním senzoru okolního jasu se dočkáte nadprůměrného zobrazení i na přímém poledním slunci. Připomeneme, že Xiaomi Redmi 4 nepostrádá ani notifikační LED diodu. Ta svítí poměrně výrazně a informuje o všech zmeškaných událostech. Její svit však bohužel není konfigurovatelný. Zelená barva oznamuje příchozí notifikace, červená poté vybitou baterii, případně nabíjení.

I když 5palcový displej již dnes nepovažujeme za obrovský, Xiaomi dává možnost obraz dle potřeby zmenšit na 4, respektive 3,5 palce. Jednoduše stačí přejet prstem po senzorových klávesách zleva doprava, případně obráceně – to podle toho, na jakou stranu chcete zmenšený displej přiblížit.

Líbilo se nám:

  • výborná jemnost displeje
  • syté barevné podání
  • přítomnost notifikační LED diody
  • spolehlivý senzor okolního jasu
  • možnost upravit barevné podání

Nelíbilo se nám:

  • pro někoho zbytečně saturované barvy

Zvuk: žádná hitparáda

Pokud jste středně náročný posluchač, výstup hlasitého reproduktoru na spodní hraně vás vyloženě nezklame. Na zahradní party však Redmi 4 pro jistotu neberte. Zvuk hraje při vyšší hlasitosti dosti plechově a celkově obstojí jen při srovnání s konkurenty ze střední třídy.

Xiaomi Redmi 4

Výstup do sluchátek je už o něčem jiném. Zde je vše v pořádku a dostačovat by měl i středně náročným posluchačům. V případě, že navíc sáhnete po kvalitních sluchátkách, se můžete spolehnout na poměrně nadstandardní zážitek.

Líbilo se nám:

  • umístění reproduktoru
  • nadprůměrná maximální hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk

Baterie a výdrž: den a půl bez problémů

Už o trochu vyšší tloušťka 8,9 milimetrů dávala tak trochu tušit, že Xiaomi dosadilo velkou baterii. A je tomu přesně tak, jelikož se můžete těšit na kapacitu 4 100 mAh. Radost kazí snad jen fakt, že je vzhledem k unibody tělu uživatelsky nevyměnitelná.

Dále už však shledáte jen samá pozitiva. Výdrž baterie se hravě dostane na dva dny aktivního používání, a tím máme opravdu na mysli úplnou dvoudenní výdrž (zhruba od 7:30 do 21:00 následujícího dne). Vzhledem k výbavě se jedná o špičkový výkon. Pokud navíc omezíte některé funkce (například synchronizaci na pozadí), dostanete se vcelku pohodlně i na dva a půl dne. Za pomoci speciálních úsporných režimů dosáhnete i na tři dny, ovšem za cenu omezení výkonu a také synchronizace. I tak je ovšem výdrž skvělá – v dnešním světě jepičí výdrže vybavených smartphonů Xiaomi tleskáme.

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. I v tom Xiaomi zabodovalo. Při použití sluchátek a pouze jedné microSIM karty, kdy byl telefon přihlášen k LTE síti, hlasitost stejně jako jas displeje nastavena na 50 % a aktualizace potlačeny na pozadí, se streamované Full HD video přehrávalo přesně 8 hodin a 58 minut.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž baterie
  • přítomnost úsporného režimu

Nelíbilo se nám:

  • velmi pomalé nabíjení

Hardware: překvapivý Snapdragon 625

O výkonnostní stránku se u námi testované varianty stará poměrně překvapivě výkonný procesor od Qualcommu, konkrétně osmijádrový Snapdragon 625. Tomu sekundují 2/3 GB operační paměti, přičemž pro uživatele zůstává dostupná zhruba polovina. Interní paměť nabídne kapacitu 16/32 GB, z nichž je pro uživatele dostupných zhruba 11/26 GB.

Výsledky benchmark testů

Tato kapacita nemusí být konečná, neboť Redmi 4 disponuje slotem pro paměťové karty, respektive si musíte vybrat mezi microSD kartou a druhou SIM. Až paměť zahltíte aplikacemi a multimediálním obsahem, data přesunete na kartu. Na trhu existuje i slabší varianta s procesorem Snapdragon 425/430, 2 GB RAM a 16GB interní pamětí.

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor Snapdragon 625
  • dostatek paměti RAM

Prostředí: pod palcem MIUI 8

Xiaomi samozřejmě běží na operačním systému Android, konkrétně ve verzi 6.0.1 Marshmallow. Pokud ovšem čekáte klasické prostředí, budete zklamáni, neb Xiaomi dlouhou dobu vsází na svoji nadstavbu MIUI, zde ve verzi 8. Ta dovoluje změnit témata či zamykací obrazovku a vybírat můžete ze stovek různých motivů a tapet. Prostředí můžete během okamžiku změnit na takové, které se blíží iOS, případně si můžete vybrat i téma s různorodou nabídkou zajímavých ikon. MIUI je zkrátka pánem přizpůsobení, ve verzi 8 navíc vcelku prokouklo.

Ukázka prostředí

Typické pro MIUI jsou barvy. Ty spatříte všude, jsou výrazné a v některých případech dokonce až agresivní. Čínská klientela si na syté odstíny potrpí. V Xiaomi Redmi 4 bohužel zatím nenaleznete češtinu, která dorazí až později formou firmwaru od MIUI CZ. I když prozatím čeština dostupná není, o Obchod Play nepřijdete, avšak smířit se musíte s poměrně velkým kvantem čínského balastu. Další aplikace od Googlu (například Hangouts, Google Fotky nebo Hudba) si do zařízení musíte stáhnout dodatečně.

Líbilo se nám:

  • povedený vzhled aplikací
  • možnost změny tématu

Nelíbilo se nám:

  • pro někoho zbytečně barevné prostředí

Fotoaparát: záleží na podmínkách

Integrovaný fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a světelnost f/2.2, sekunduje mu dvojtónová přisvětlovací LED dioda. Na optickou stabilizaci se samozřejmě nedostalo, což lze vzhledem k ceně pochopit, i tak ovšem můžeme snímky ohodnotit jako nadprůměrné, tedy alespoň co se ideálních světelných podmínek týká. Fotografie nabídnou věrné barevné podání, jsou ostré po celé ploše a i makro snímky hodnotíme pozitivně. Při přiblížení je samozřejmě znatelné slévání detailů, opět se však nejedná o žádný výrazný problém.

Xiaomi Redmi 4

Fotografie za zhoršeného osvětlení už bohužel tolik chválit nemůžeme. Nastupuje totiž výrazný šum a snímky ztrácí detaily. Celkově je tak fotoaparát jen lehce nadprůměrný. Přední kamera s rozlišením 5 Mpx nabídne slušné výsledky, pro selfies je tedy jako stvořená. Kvalitním autoportrétům dopomáhá i režim krásy a vcelku obstojně si vede i funkce, která odhalí váš věk.

Ukázkové fotografie

Videoklipy zvládne telefon nahrávat ve Full HD při 30 snímcích za vteřinu. Záznam je kvalitní, přesto se občas setkáte s mírnými záseky. Barevné podání je však velmi kvalitní, stejně tak pozitivně hodnotíme rychlost přeostřování.

Xiaomi Redmi 4 – testovací video, exteriér, 1080p

Líbilo se nám:

  • kvalitní makro
  • rychlé ostření
  • kvalitní Full HD video

Nelíbilo se nám:

  • šum u večerních snímků
  • občasné přepaly snímků

Konektivita: omezené LTE zůstává

Po vcelku povedeném fotoaparátu se dostáváme k části, kde Xiaomi opět chybuje. Disponuje sice LTE, avšak absence frekvence 800 MHz radost kazí. Stejně tak zamrzí chybějící NFC, které je už běžnou součástí i modelů nižší střední třídy. Xiaomi Redmi 4 oproti konkurenci však přeci jen dva benefity nabídne. Prvním je infračervený port, kterým můžete ovládat domácí elektroniku. V předinstalované aplikaci snadno nastavíte hned několik zařízení, například televizi, klimatizaci a další. Druhý bonus představuje podpora Dual SIM.

Xiaomi Redmi 4

Z dalších technologií se můžete spolehnout na nízkoenergetické Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11b/g/n a základy v podobě GPRS a EDGE. Právě EDGE budete mimo velká města potkávat nejčastěji, a to právě kvůli absenci nejrozšířenějších LTE pásem. Snad brzy dorazí i globální varianta.

Líbilo se nám:

  • infračervený port
  • podpora Dual SIM

Nelíbilo se nám:

  • absence tuzemských LTE pásem
  • chybějící NFC

Konkurence: překvapení ze střední třídy

Při pořizování Xiaomi Redmi 4 se mějte na pozoru – zakoupit totiž můžete tři varianty. Základní varianta Xiaomi Redmi 4A nabídne HD displej, procesor Snapdragon 425, 2 GB RAM a 16 GB interní paměti, naopak ji chybí čtečka otisků prstů. Tomu odpovídá cena necelých 3 700 korun. Výkonnější varianta nabídne Snapdragon 430, 16 GB interní paměti, 2 GB paměti RAM a čtečku otisků prstů. Stále však disponuje pouze HD rozlišením displeje. Cena se zde ustálila na necelých 4 500 korunách. Námi testovaná varianta s Full HD displejem, 32 GB interní paměti, 3 GB paměti RAM a procesorem Snapdragon 625 vyjde na 6 tisíc korun. V této cenové hladině stále existuje velká konkurence, pojďme se na ni rovnou podívat.

Hlavní konkurence

Huawei P9 Lite nabídne za průměrnou cenu okolo 6 500 korun 5,2palcový Full HD displej, čtečku otisků prstů a vcelku výkonný procesor Kirin. Zamrzí snad jen to, že z kovu je pouze rámeček, nikoliv už záda. Přímou konkurencí je Honor 7 Lite, který za 6 tisíc korun nabídne 5,2palcový Full HD displej, 13Mpx fotoaparát, kovovou konstrukci a osmijádrový procesor. Konkurenčním smartphonem s Windows 10 Mobile může být Lumia 650, která za cenu necelých 4 tisíc nabídne 5palcový HD displej, 6,9 mm tenkou konstrukci a fotoaparát s rozlišením 8 Mpx. Zamrzí však pomalejší procesor a 1 GB operační paměti RAM.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi 4 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-redmi-4
Klady
  • poměr ceny a výkonu
  • Full HD IPS displej
  • vysoká kapacita baterie
  • odladěné prostředí MIUI 8
  • 13Mpx fotoaparát
  • infračervený port
  • moderní procesor Snapdragon 625, 3 GB RAM
Zápory
  • absence USB-C
  • absence LTE pásma 800 MHz
  • absence NFC
Diskuze ke článku
korektor
Redmi 4 PRO.
ANO
Idealni produkt .... kdyz nekoho neodradi android, tak ho musi odradit absence LTE .... a pokud ani to, tak si smartphone nezaslouzi a tim padem mu xiaomi udela dobrou sluzbu:o)
Radim
To testovaly ženský???
"Našly jsme....."
ve škole se moc pozor asi nedával.. furt si hráli s telefonama.
lilo
Video ma biedny zvuk. Rovnako ako Xiaomi Redmi 3s.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze