Asus ZenBook UX305CA
recenze

Asus ZenBook UX305CA

Za design se platí
30

ZenBooky od Asusu jsou známé hlavně pro svůj elegantní design a precizní zpracování. Výjimkou není ani model s označením UX305CA, jehož srdce tvoří procesor Intel Core m7 společně s 8 GB RAM a 256GB úložištěm. Námi testovaná bílá barva zaručuje stylovost a jistě nezůstane bez povšimnutí okolí. Jak si ale stroj vedl v kompletních testech?

ZenBooky od Asusu byly vždy snadno rozpoznatelné díky vybroušeným zenovým kruhům na víku. ZenBook UX305CA však tento designový prvek neopakuje a chce zaujmout jednoduchým kovovým šasi s diamantem broušenými hranami. Jako zobrazovač pak slouží 13palcový Full HD displej, ale nejvyšší varianta se chlubí dokonce rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů. V námi testovaném bílém provedení padne do oka zejména ženám, ale k dispozici je i ve zlaté nebo černé. Konfigurace se však mění v závislosti s barvou. V neposlední řadě nutno podotknout, že jde o tradiční notebook bez možnosti konvertibility a ovládání dotykem.

ASUS Zenbook UX305CA

Technické parametry ASUS Zenbook UX305CA FC027R

Kompletní specifikace
Konstrukce324 × 226 × 12,3 mm, 1 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor56 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostříjen 2015, ?

Tato varianta obsahuje procesor Intel Core m7-6Y75 z rodiny Skylake. Základem je i 8GB operační paměť a 256GB úložiště SSD. K dispozici jsou i modely s 512 GB, nebo naopak s pouhými 128 GB. Operační paměť však zůstává vždy stejná, a sice 8 GB. V nabídce najdete i modely se slabšími procesory Intel Core m3 a m5. V balení vás pak vždy mimo nabíječky potěší i jednoduché koženkové pouzdro v barvě zařízení.

Design a konstrukce: v jednoduchosti je síla

ZenBooky byly vždy oblíbené zejména kvůli designu, který odkazoval na jednoduchost. Zvláštním prvkem pak byly zenové kruhy na víku displeje, které tentokrát Asus opustil. Zařízení je nenápadné, ovšem při bližším pohledu vás zaujme ona čistota designu, ve které vynikají diamantem broušené hrany. Tento prvek vynikne především v černé barevné variantě. I námi testovaná bílá, zaměřená především na ženy, má ale své kouzlo, a to nejen díky perleťovému odlesku.

ASUS Zenbook UX305CA

Celé tělo tvoří kov, což se značně podepsalo na celkové hmotnosti zařízení, která činí 1,2 kilogramu. Rozměry jsou pak tradičních 324 × 226 × 12,3 mm. V ruce ale notebook bohužel působí těžkopádně a po chvíli se pronese. Hanit budu také kloub držící displej. Ten není nijak tuhý, a tak sice otevřete víko jednou rukou, avšak ve své poloze je dosti nestabilní a po rychlejším zvednutí ze stolu přepadá dopředu. Problémem je také velmi malý úhel otevření, pouhých 140 stupňů, který brání pohodlné práci třeba na klíně.

Naopak dobrý dojem dělá chiclet klávesnice, která je dostatečně veliká a pohodlná. Nízký zdvih je dnes již téměř samozřejmostí. Ani při delším psaní nehrozí překlikávání. Na rozdíl od notebooků značky Lenovo, jako například i naposledy testovaná Yoga 900, má ZenBook UX305CA tradiční rozložení. Výtku mám k chybějícímu podsvícení klávesnice. V cenové kategorii okolo 30 tisíc korun se již podsvícená klávesnice považuje za samozřejmost. Naopak ale překvapil touchpad, který je na velikost notebooku ohromný. Ukryt je pod mléčným sklem a díky němu je skluz pohodlný a prsty nikde nezadrhávají. Přesnost je na dobré úrovni, přesto například na Lenovo Yogu 500 nestačí. Dvojice integrovaných tlačítek lze stisknout od dvou třetin a při stisku vydává nepříliš hlasité klapnutí. Nechybí ani podpora gest pro Windows 10.

Nesmím zapomenout na portovou výbavu. Asus v tomto případě USB porty nešetřil a na tělo umístil hned tři USB 3.0, jedno na pravém boku a dvě zbývající na tom levém. O to víc vás ale zklame pouze microHDMI, místo klasického, které by se do těla notebooku jistě vešlo. Umístěno je velmi nešikovně hned napravo u jednoho z USB portů. Využívat tak můžete pouze microHDMI nebo USB. Konektory obou kabelů se najednou vedle sebe nenapasují. Nechybí ani proprietární zdířka pro nabíjení nebo 3,5mm jack pro připojení reproduktorů či sluchátek. Jistě využijete i slot na SD karty. LAN port bohužel chybí, ale výrobce přidává do balení redukci, za což chválíme.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • broušené hrany
  • elegantní design

Nelíbilo se nám:

  • microHDMI a USB porty příliš blízko sebe
  • přílišná volnost kloubu
  • chybějící podsvícení klávesnice

Displej: pan nedotykový

Asus ZenBook UX305CA je v dnešní době jeden z mála notebooků , které nenabízí jak konvertibilitu, tak ani dotykový displej. Díky tomu mohl Asus osadit matný IPS panel, jehož rozlišení činí 1 920 × 1 080 pixelů. Na 13,3palcovém displeji to znamená výslednou jemnost 165 PPI, která rozhodně nezklame.

Horší je to s intenzitou barev a pozorovacími úhly. Barvy působí vybledle, a to především černá, která vypadá spíše jako tmavě šedá. Při jemném náklonu se dokonce mění do fialova a následně do modra. Podsvícení je až na pravý dolní roh rovnoměrné. Maximální i minimální hodnota jasu je na dobré úrovni a díky matnému povrchu displeje nebudete mít problém ani na intenzivnějším světle. Automatická regulace jasu přijde vhod a až na výjimky, kdy jsou výkyvy osvětlení značné, funguje dobře. Pokud ale přecházíte z úplné tmy do jasně osvětlené místnosti, displej se rozsvěcuje trhaně.

Líbilo se nám:

  • matný displej

Nelíbilo se nám:

  • horší pozorovací úhly a vybledlé barvy

Zvuk: v plechovém rytmu

Asus tradičně umisťuje reproduktory dospod základny. Díky lehce zvednutým okrajům není zvuk tlumený, jak by se dalo očekávat. I když ale před sebou nemáme multimediální zařízení, základní kvalita zvuku očekávána byla. Bohužel v tomto ohledu Asus neuspěl i přes technologii Bang & Olufsen. Hlasitost je dosti nízká a zvuk značně plechový. S výškami i hloubkami si notebook nedokáže poradit a i při přehrávání filmu doporučuji zapojit jiné reproduktory či rovnou sluchátka.

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk reproduktorů
  • nízká hlasitost

Webkamera: 720p vládne

I u ZenBooku tomu není jinak a nad displejem nalezneme HD kameru. Vlastnosti jsou v tomto segmentu vždy identické. Tedy za dobrého osvětlení není obraz nijak zlý a na běžné videohovory stačit bude. Při poklesu denního světla nebo za světla umělého kvalita klesá a objevuje se značný šum.

Líbilo se nám:

  • dobrá kvalita za denního světla

Nelíbilo se nám:

  • značný šum za zhoršených světelných podmínek

Hardware a výkon: klenot do kanceláře

Není překvapením, že v útrobách ZenBooku nalezneme procesory z rodiny Skylake. Konkrétně se jedná o pasivně chlazený dvoujádrový Intel Core m7-6Y75 taktovaný na 1,2 GHz s integrovaným grafickým čipem Intel HD 515. Procesor podporuje HyperThreading a jeho maximální takt je 3,1 GHz. Vše završuje 8GB operační paměť typu DDR3 a 256GB SSD úložiště, z nějž je dostupných 206 GB.

Na běžnou kancelářskou práci, popřípadě oddechové hry jako Mahjong či Solitaire, vám výkon chybět nebude, výhodou je navíc i tichý chod notebooku. Ani zahřívání není nijak masivní a na šasi téměř nic neucítíte. Jiné je to ovšem pokud chcete hrát hry novější. Na to integrovaný grafický čip nestačí, což potvrzují i benchmarky. Asus je zkrátka klenot, který na náročnější hry či programy nestačí.

Operační systém: Windows 10 Pro

Operační systém Windows 10 Pro netřeba představovat. Zmíníme pouze aplikace, které výrobce předinstaloval. Doby typického bloatwaru jsou pryč a Asus si připravil celkem devět programů. Nejpoužitelnější je bezpochyby WebStorage, tedy cloudové úložiště. K zahození není ale ani Asus Live Update, který napomáhá s aktualizacemi. Zaujme i GiftBox, který nabídne hry a aplikace zdarma nebo za zvýhodněnou cenu.

Výdrž baterie: úsporná m7

Asus u uživatelsky nevyměnitelného Li-Pol akumulátoru s kapacitou 45 Wh udává až 12hodinovou výdrž. Při striktně kancelářské práce bez Wi-Fi bez problému dosáhnete až 10 hodin. Společně se surfováním a zapnutou Wi-Fi se dostanete na 8 a půl hodiny. K dispozici bohužel není žádný sofistikovanější program na úsporu baterie, a tak nezbyde nic jiného než využít ten ve Windows 10. Výdrž se prodlouží až o hodinu a půl. Takto dobrou výdrž má na svědomí především úsporný procesor Intel Core m7. Nabíjení trvá něco okolo 2 hodin.

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž při kancelářské práci

Komunikace: nevídané Wi-Di

Již klasikou je v této cenové kategorii Wi-Fi ve standardu 802.11ac a Bluetooth 4.0. Wi-Fi se jeví stabilně a notebook neměl s připojením sebemenší problém. Zajímavostí je ale Wi-Di, které se až tak často nevidí. Využít ho můžete k bezdrátovému přenosu obrazu. Postrádat tak budete jedině slot na SIM kartu pro připojení k mobilním sítím.

ASUS Zenbook UX305CA

Líbilo se nám:

  • přítomnost Wi-Di

Závěr: za design se platí

Za cenu 30 tisíc korun nabízí Asus ryze designové zařízení. Zpracování rozhodně hodnotím na jedničku a jakéhokoli skřípání se nedočkáte. Vzhled je velmi elegantní a na pracovním stole se bude Asus vyjímat jak vzhledem, tak i výkonem. Bohužel za tuto cenu jsou k dispozici i mnohem výkonnější zařízení, jaká si níže ukážeme. Cena je tedy nadsazená a ZenBooku by více slušela cenovka okolo 25 tisíc. Výhrady mám k displeji, kterému by prospěla dotyková vrstva a také možnost většího odklopení od základny než pouhých 140 stupňů. U klávesnice bych uvítala podsvícení, které se také v této cenové kategorii stalo standardem. Zato je ale dosti velká a pohodlná. Větších námitek nemám ani k touchpadu.

Pokud byste toužili po vybavenějším modelu, můžete sáhnout pro variantu s lepším rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů a SSD diskem o kapacitě 512 GB. Procesor a operační paměť jsou identické. Tato varianta vás ale přijde na bezmála 33 tisíc. K dispozici jsou ale i levnější varianty s procesory Intel Core m3 nebo m5 Skylake a s menším úložištěm 128 GB. Cenové rozpětí je tedy od 22 tisíc do již zmíněných 33 tisíc.

Konkurence

Konkurence je velká, a to i v řadách samotného Asusu. Cena testovaného zařízení je značně nadhodnocena a za tuto sumu nalezneme mnohem výkonnější notebooky. Jedním z nich je například i Asus ZenBook UX303UB-R4016R. Ten za velmi rozumnou cenu 32 tisíc korun nabídne výkonný Intel Core i7-6500U společně s 12 GB RAM a dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce 940M. Úložiště, velikost displeje i jeho rozlišení jsou stejné. Zpracování je také precizní.

ASUS Zenbook UX303UB

V řadách Asusu budeme i nadále pokračovat, tentokráte s konvertibilním zařízením Asus Transformer Book Flip TP300UA-C4011T. Ten nabídne také Full HD displej, ale díky své konvertibilitě navíc umí zpracovat i dotyky. Výkon zajišťuje Intel Core i7-6500U společně s 8 GB RAM. SSD má menší kapacitu 128 GB. Cena ale činí přijatelnějších 27 tisíc.

Asus Transformer Book Flip

Posledním sokem je HP Envy 13–d006nc. Poměr cena/výkon je velmi dobře nastaven a za 24 tisíc nabízí 13,3palcový displej s rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů a procesor Intel Core i5-6200U. Operační paměť i úložiště jsou pak identické. Potěší podsvícená klávesnice a čtečka otisků prstů.

HP Envy 13
asus-zenbook-ux305ca
Klady
  • elegantní design
  • dobré zpracování
  • kvalitní materiály
  • automatická regulace jasu
Zápory
  • vysoká cena
  • příliš volný kloub displeje
  • malý úhel otevření
  • nepodsvícená klávesnice
Diskuze ke článku
Jakub
Hmm stejná cena jako macbook? Pak u mě jasně vyhrává macbook. Nevidím důvod jako běžný uživatel který jde na net, skype, office, filmy abych si koupil toto. Špionážní W10 k tomu extra office, extra antivirus ...?
co na MacBooku nepotřebuji. a již je.
Který běžný uživatel dá přednost tomuto notebooku co o rok po něm neštěkne ani pe,s před MacBookem za stejnou cenu? Upřímně, jenom úplný idiot.
Nyní se ozvou teoretický hateri co si ho také nekoupí ale budou se tak tvářit, žesi ho jakože koupí.
Pro běžnýho uživatele na poli kovových ultrabooků jasně dominuje macbook, ať už zpracováním, udržování cenou, kvalitou.

Jasně že běžně si každý koupí notebook s windows když se jedna o notebooky za 1/3.
1/2 cenu oproti MacBooku ... Ale u utrabookov jsou ceny stejné.
Zaklinac
U ZenBookov je vždy nejaké "ale", vidno to aj z recenzie. Navyše Core M? Ale no tak.
Z tejto kategórie jednoznačne HP Spectre alebo Dell XPS.
Jokeer
Bílý notebook a černý adaptér :D to je mi inovace :D
PDD
Mam jinou konfiguraci tohoto Ultrabooku s dotyk.lesklym QHD+ displejem a ten displej je super..Coz je ale bohužel asi jedina věc na tomto zenbooku.4GB RAM je malo,Windows 10 ji zere jako blazen a touchpad je vylozene otresny!Zpracovani ok,design je fajn a barva taky(obsidian stone).Ještě to ticho je fajn..zadny hucici ventilator..Koupit ho znovu no nevim nevim..Asi bych sel radeji do HP.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze