Alcatel OneTouch Pop Star
recenze

Alcatel OneTouch Pop Star

Jako chameleon
19

Alcatel náš trh doslova zahlcuje různými telefony, které se soustředí především na méně náročnou klientelu. Design se model od modelu příliš nemění a rozdíl je často jen v drobnostech. Nyní chce výrobce oslovit ty, kterým se zamlouvá vidina neustále se měnícího zevnějšku: dnes recenzovaný model Pop Star sice nepřekvapí funkční výbavou, zato ale ohromí množstvím nabízených krytů.

Alcatel OneTouch Pop Star na oficiálních snímcích

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“.

V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop Star 3G

Kompletní specifikace
Konstrukce142,5 × 71,5 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2015, 2 990 Kč

Obsah balení: každý den jinak

U bleskových recenzí se příliš nezabýváme obsahem základního balení, u Alcatelu OneTouch Pop Star však rádi uděláme výjimku. Na přístroj za 3 tisíce korun je totiž nadstandardně bohaté. Kromě nabíječky, adaptéru do elektrické sítě a základních peckových sluchátek nevalné kvality totiž v balení nalezneme dvojici výměnných krytů. Přímo od výrobce je na telefon nasazen bílý, zbylý zlatý a stříbrný dostanete navíc. Jak vidíte na naši souhrnné fotografii, další si můžete koupit dodatečně. Vedle různě zbarvených plastových krytů zaujmou kryty s imitací kůže.

Alcatel OneTouch Pop Star
V balení dostanete trojici krytů, další si lze dokoupit

Design a konstrukce: neurazí, nenadchne?

Alcatel není zrovna typickým příkladem výrobců, kteří se snaží tvořit nevšední a designově povedené smartphony – vsází spíše na klasiku. A to jde vidět i na modelu Pop Star, který je oproti klasické „dotykové placce“ ozvláštněn jen minimálně. Výsledkem je průměr, který by neměl urazit, což se víceméně povedlo. Velmi příjemná na pohled je přední strana, kde celistvost narušuje pouze mřížka sluchátka pro hovory a také prostřední domovské tlačítko, které je z trojice předních tlačítek jako jediné hardwarové. Jedná se tedy o stejný princip jako například u modelů Galaxy od Samsungu. Tlačítko nabídne ideální velikost i zkosení, na druhou stranu je možná až příliš tuhé a jeho zmáčknutí doprovází duté cvaknutí.

Ukázka některých krytů

Konstrukce Alcatelu je vyřešena vaničkovitou formou. Přední díl tvoří samostatnou část a na boky zasahuje jen lehce. Většinu bočnic tak tvoří zadní kryt. Na levém boku nalezneme vypínací tlačítko, kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti se naopak nachází na boku pravém. Obě tlačítka jsou dostatečně velká, nabídnou ideální tvar a také zdvih. Tlačítko pro regulaci hlasitosti se může pochlubit špičkovou zpětnou vazbou, kdežto odemykací tlačítko je trochu tužší. Na druhou stranu nehrozí samovolné odemykání displeje.

Alcatel OneTouch Pop Star

Pod krytem nalezneme překvapení v podobě vyměnitelné baterie, nechybí ani dvojice slotů pro microSIM a jeden slot pro microSD kartu. Když už jsme zmínili zadní kryt, na okamžik se u něj pozastavíme. Od výrobce dostanete kromě standardní bílé barvy také stříbrnou a zlatou („Champagne“), čili kryty můžete střídat dle příležitosti nebo nálady bez další investice. Spoustu dalších lze dokoupit. Z nabídky zaujme třeba kryt, který velmi věrohodně imituje kůži. Navíc se na takovém povrchu nezachytávají otisky vašich prstů a nevznikají škrábance.

Alcatel OneTouch Pop Star

Zařízení je samozřejmě vyrobeno z plastu, tedy až na displej, který chvályhodně kryje odolné sklo. Také chválíme dosazení notifikační LED diody, která je poměrně výrazná a své místo si našla typicky nad displejem. Hmotnost je pak vcelku průměrných 130 gramů a rozměry celkem typické: 142,5 × 71,5 × 8,6 mm. Za design, zpracování a nabídku doplňkových krytů tedy náleží Alcatelu pochvala.

  • možnost změny zadního krytu
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • nenápadnost možnosti sejmout kryt
  • podsvícení kapacitních tlačítek, LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • kapacitní tlačítka jsou možná až moc velká

Displej: průměrná podívaná

Displej založený na technologii IPS nabídne úhlopříčku 5 palců, na které se rozprostírá rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Jemnost displeje 294 PPI je naprosto dostačující. Pokud se však těšíte na živé a zářivé barvy, budete zklamáni, neboť displej Alcatelu je sice povedený, ale sytost by mohla být vyšší (minimálně by zařízení mohlo nabídnout regulaci odstínů, jak je dnes již zvykem). Bavíme se ale o zařízení za 3 tisíce, kde lze leccos prominout.

Alcatel OneTouch Pop Star

Jas displeje je na dostatečné úrovni a se čtením nebudete mít problém ani na přímém slunci. Kapacitní tlačítka jsou podsvícená, ale jejich svit bohužel nelze nijak regulovat a po chvilce nečinnosti sama pohasnou.

Líbilo se nám:

  • vcelku detailní zobrazení
  • příjemná velikost displeje
  • IPS technologie

Baterie a výdrž: den a půl jistotou

Uživatelsky vyměnitelná baterie nabídne kapacitu 2 000 mAh. Její výdrž neohromí, přesto se na dva dny dostanete vcelku bez problému, a to především díky velmi průměrnému výkonu, který uživatele nenabádá ke zbytečnému „hraní si“. V testu výdrže jsme za den vyřídili zhruba desítku hovorů, komunikovali skrze internetový messenger a pořídili několik snímků. Samozřejmě jsme také využívali internetový prohlížeč a velmi zřídka GPS. V takovém případě jsou dva dny reálné, ale běžně stejně budete pro jistotu nabíjet každý večer. Pokud totiž kupříkladu budete GPS využívat na delší cestu, večer vám zbude zhruba 35 až 40 % baterie, což je na další den již poměrně limitní hodnota. Co se týče výdrže streamování videa, dostali jsme se na hodnotu 7 hodin a 23 minut. Na 80 % se Alcatel dobije během 1 hodiny a 21 minut, na kompletní dobití si počkáte dalších 20 minut.

Alcatel OneTouch Pop Star

Líbilo se nám:

  • vcelku nadprůměrná výdrž
  • konstantní odběr energie

Nelíbilo se nám:

  • poměrně dlouhé nabíjení

Zvuk: raději ne

Alcatel OneTouch Pop Star nabídne pouze jeden hlasitý reproduktor, který je umístěn na zádech. Vzhledem k jejich poměrně plochému povrchu je reproduktor při položení na podložku odstíněn, což může způsobovat problémy například se zkreslením. Reproduktor je ale naštěstí poměrně hlasitý a výrazný, a tak příchozí notifikace s největší pravděpodobností nepřeslechnete. Kvalita výstupu pak působí poměrně syrovým dojmem. Pro běžné posluchače bude postačovat, avšak absence basů a „plechovost“ náročnější posluchače dozajista odradí. Výstup do sluchátek je kvalitnější, ale stále se bavíme jen o průměrných výsledcích.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • výstup do sluchátek neurazí

Nelíbilo se nám:

  • nevhodné umístění reproduktoru
  • „plechový“ zvuk

Hardware a nadstavba: dle očekávání

O výkon se stará čtyřjádrový procesor MediaTek MT6580 s taktem 1,3 GHz, sekunduje mu 1 GB operační paměti. Právě paměť RAM patří k největším strašákům, protože pro uživatele bývá běžně dostupná zhruba polovina. Interní paměť nabízí 8 GB (po spuštění k dispozici zhruba 4 GB) a rozšířit jde až o dalších 32 GB pomocí paměťové karty, na níž lze přesunovat také data aplikací.

Ukázka uživatelského prostředí

Celkově se stran výkonu setkáte se dvěma případy: telefon většinou reaguje svižně a občasně se jen „zaškobrtne“, ale občas se zpomalí a zdlouhavě načítá skoro vše. K lepším výkonům jsme telefon bohužel nepřiměli ani instalací alternativního launcheru.

Ukázka uživatelského prostředí

Je důležité především hlídat volnou paměť, protože to jako obvykle není procesor, který by telefon omezoval, ale paměť RAM. Stačí spustit pár aplikací a svižnost je ta tam. K Androidu 5.1 přidává Alcatel vcelku primitivní grafickou nadstavbu a víceméně se drží vzhledu čistého Androidu, když pouze trochu změnil vzhled ikon. Systémové nastavení je pak s čistým Lollipopem dokonce totožné.

Alcatel musíme nemilosrdně pokárat za absenci gest typu ztlumení zvuků otočením zařízení nebo odemknutí displeje dvojitým poklepáním. Škoda, tohle konkurence umí lépe.

Líbilo se nám:

  • vzhled grafické nadstavby
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • absence gest
  • malá kapacita RAM i úložiště

Fotoaparát: na momentky

Pokud se zaměříme na fotoaparát, ten je dle papírových specifikací poměrně schopný: rozlišení 8 Mpx, možnost autofokusu a přítomnost přisvětlovací LED diody. Kvalita snímků je však průměrná. Chválit můžeme poměrně věrné zachycení barev a rychlé ostření, čip má však problémy s protisvětlem. Pokud nepoužíváte stativ, nepotěší ani kvalita makro snímků. Co se týče ostrosti, snímky většinou vypadají dobře jen na malém displeji, a proto je i zde důležité zajistit ideální světelné podmínky. Pak jsou výsledky alespoň ucházející.

Ukázkové fotografie

Video lze nahrávat v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu a jeho kvalita je vcelku příjemná. Potěšilo nás, že se video nezasekává a poměrně věrně reprodukuje barvy. Přední kamera, která nabídne rozlišení 5 Mpx, je dostačující jak pro videohovory, tak i na fotografování vaší maličkosti. Hodně se pak povedlo prostředí aplikace. To se nese v duchu aplikace Fotoaparát od Googlu, avšak Alcatel vylepšil a zjednodušil nastavení.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • Full HD video
  • odpovídající barevné podání

Nelíbilo se nám:

  • problémy s protisvětlem
  • ztráta kvality při zhoršeném osvětlení

Konektivita a internet: snaha se cení

Zklamáním je konektivita, alespoň u námi testované varianty. Kromě základů v podobě GPRS a EDGE se můžete těšit už jen na podporu HSPA. LTE nabídne až varianta vyšší. Absence NFC nás v této cenově hladině nepřekvapila. Pro připojení k internetu nebo počítačové síti můžete využít poměrně citlivou Wi-Fi, pro spojení s dalším příslušenstvím se můžete spolehnout na podporu nízkoenergetického Bluetooth 4.0. Nechybí samozřejmě ani podpora GPS a GLONASSu. Z doplňkových funkcí ještě zmíníme možnost příjmu FM rádia, dokonce i s podporou RDS. Velmi potěšující je také podpora Dual SIM (obě ve velikosti microSIM). Zde tedy Alcatelu náleží pochvala.

Líbilo se nám:

  • poměrně citlivá Wi-Fi
  • FM rádio

Nelíbilo se nám:

  • chybělo nám LTE, NFC a infraport

Závěr: upoutá pozornost

Alcatel OneTouch Pop Star má potenciál stát se jedním z nejzajímavějších zařízení v segmentu nejnižší třídy, kam ho řadí jak funkční výbava, tak také cena okolo 3 tisíc korun. Velký benefit představuje kupříkladu přítomnost Dual SIM, poměrně kvalitní displej a fotoaparát a také vcelku plynulé prostředí. Co naopak zamrzí je absence LTE, kterou nabídne až dražší varianta. Ta navíc přidává i dvojnásobnou interní paměť, což je už přeci jenom příjemnějších 16 GB. Pokud ale LTE nevyužijete a žádné náročné aplikace se instalovat nechystáte, může být pro vás i základní varianta tou pravou volbou. Jako bonus Alcatel přidává možnost měnit vzhled zadní části zařízení dle libosti (a finančních prostředků).

Lumia a DOOGEE

Za stejnou cenu se nabízí alternativa v podobě DOOGEE X5 Pro s 5palcovým HD displejem, 2 GB paměti RAM a 16GB interní pamětí. Nevýhoda v podobě absence LTE zůstává. Mezi konkurenční modely můžeme zařadit i Lumii 550 za 3,5 tisíce korun. Za tuto cenu dostanete 5palcový HD displej a systém Windows 10 Mobile, ale hlavně podporu LTE.

alcatel-onetouch-pop-star
Klady
  • slušný fotoaparát
  • kvalitní displej
  • vyměnitelná baterie
  • podpora Dual SIM a microSD
  • nápadité kryty k dokoupení
Zápory
  • absence LTE a NFC
  • nedostatečná interní paměť RAM
  • občasné záseky prostředí
  • mdlé barevné podání
  • nepřirozený zvukový výstup
Diskuze ke článku
kleinak
Mě nevadí, když je z čeho vybírat, ale PROČ se zase dělá něco, co už tady je?????
5placů displej, kolik telefonů již se prodává s 5paci?????
Co je na něm jiného, než na dalších stovkách telefonů, které jsou mu podobné.do Q
Kryty?? To je pravda, ale to je ta nejmenší kravina, kterou bych u telefonu potřeboval, hlavně jak to bude za půl roku vrzat. V tomhle je odborník Samsung, od modelu A až k modelu Z (zatím zetko nemá) je to pořád stejné, ale rozdíl tam je a to v ceně.
Co pak někdo neumí udělat jiný telefon? Třeba menší, tak do 4,5palců s menším rámečkem,tlustší baterii s pořádnou výdrží, pořádným foťákem, jako Lumia 1020, s xenonem, s FM transmiterem,jako N8 a systém by byl třeba Android, nebo WP, nebo BB, stačilo by si jen nahrát.
Za mě, další kousek do tak přeplněného světa stejných věcí.
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
tak v tejto kategorii je najviac pouzitelna Lumia 550...
Uhrák
Který telefon s Androidem za 3000 tisíce korun má proboha LTE? :) Občas mi ty výtky přijdou mimo, když se podívám na cenu - v téhle kategorii je pětipalec HD IPS displej celkem výjimka. většinou jsou to hnusný TNka s mnohem horším rozlišením.
Jinak možná by chtělo, aby si autor ověřil i fakta - verze s LTE se u nás neprodává.
Jan Enter
Jan Enter
Pro redakci: V recenzi se píše, že telefon má uživatelsky vyměnitelnou baterii. V katalogu mobilů je u toho samého telefonu a baterie otazník. A tak je to i u mnoha dalších telefonů. V recenzi píšete u baterie (zda je uživatelsky vyměnitelná) něco jiného, než potom uvádíte v katalogu. Udělejte v tom prosím pořádek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze