BlackBerry Z3 v redakci: první dojmy z východní novinky

54

Jak jsme vás informovali v minulých dnech, tak BlackBerry Z3 se pomalu chystá na český trh a to hned ve dvou variantách – jedna bude slabší a levnější, druhá naopak silnější, ale zase dražší. Levnější variantu BlackBerry Z3 Jakarta máme nyní v redakci. Jaký v nás zanechala první dojem?

BlackBerry Z3 se nebude rvát o příčky nejvyšší a nesnaží se to nijak skrývat. Není to nejvýkonnější zařízení, možná není úplně z nejhezčích, ale rozhodně stojí za povšimnutí. Tato novinka byla ve verzi bez podpory LTE, kódové označení Jakarta, původně určena pouze pro rozvojové trhy v jihovýchodní a jižní Asii, BlackBerry se však nakonec rozhodlo tento model distribuovat i u nás. Vylepšený model s podporou LTE (označení Manitoba) se k nám dostane během listopadu, námi testované BlackBerry Z3 Jakarta však již v září.

BlackBerry se v případě modelu Z3 spoléhá na nízkou cenu a několik klíčových vlastností, které si za chvíli zmíníme. Nejdříve se ale pojďme podívat na design telefonu a na jeho zpracování. BlackBerry Z3 nabízí 5" TFT LCD displej s rozlišením 960 × 540 pixelů a nutno říct, že v tomto parametru se jedná rozhodně o podprůměrný zobrazovač. Konkurence ve srovnatelné cenové relaci nabízí o poznání kvalitnější displeje a především jemnější. S jemností 220 ppi na BlackBerry Z3 není problém sledovat veškerý obsah naprosto bez problémů, hrubší rastr je však znát. Oproti IPS displejům pokulhává také čitelnost na slunci, podání barev je ale naopak velmi dobré.

BlackBerry Z3

Vzhledem k 5" displeji není divu, že BlackBerry Z3 patří spíše k větším zařízení. Ty jsou však dnes velmi v kurzu, a tak není divu, že BlackBerry se rozhodlo právě pro tuto velikost. Konkrétní rozměry jsou 140 × 72,8 × 9,3 mm a hmotnost je poctivých 164 gramů. Samotná konstrukce je sice kompletně plastová, nemáme ji však prakticky co vytknout. Telefon je zpracován velmi kvalitně, je pevný, nikde nic nevrže ani se nehýbe a i přes hranatější profil dobře padne do ruky. Potěší povrchová úprava zadního krytu, díky které se zet trojka lépe drží. Jediná výtka směřuje k vypínacímu tlačítku, které bychom mnohem radši viděli na pravém boku, než na levém.

Uvnitř BlackBerry Z3 najdeme nejnovější verzi operačního systému BlackBerry 10 (toho času BlackBerry 10.2.1, na konci roku se pak dočká updatu na OS BlackBerry 10.3.1), který pohání procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem až 1,2 GHz, jenž doplňují 1,5 GB RAM a 8 GB vnitřní paměti. Díky kvalitní optimalizaci systému je však celý OS velmi rychlý a svižný a ani při náročnějších operacích se telefon nijak nezpomaluje – například při streamování HD videa na pozadí skrze technologii Miracast, stahování aplikací a chatování skrze BBM zároveň. Když jsme vyzkoušeli náročnější hry z obchodu BlackBerry World, tak až na delší úvodní načítání běhají také velmi dobře, takže v tomto ohledu nás BlackBerry Z3 mile překvapilo.

BlackBerry Z3 – videopohled

Samotný operační systém BlackBerry je stejný, jako například u BlackBerry Z30 – funkce, uživatelské prostředí, práce s emaily a zprávami skrze BlackBerry Hub nebo ovládání pomocí gest. Nechybí ani podpora Android aplikací, které na BlackBerry Z3 fungují velmi dobře. V tuto chvíli je BlackBerry schopno spustit přibližně 90 % všech Android aplikací, takže veškeré lokální aplikace, jako jsou například banky a podobně, které v BlackBerry World nativně chybí, si můžete nahradit Android verzemi.

Pod krytkou na pravé straně se skrývají sloty pro SIM kartu a paměťovou kartu, nalevo pak klávesy pro zapnutí zařízení a klávesy pro ovládání hlasitosti, případně hudby

Největší překvapení se však skrývá pod zadním krytem, který bohužel nelze uživatelsky sejmout. Jedná se o baterii s kapacitou 2 500 mAh, díky které se BlackBerry Z3 může pyšnit opravdu skvělou výdrží. Telefon testujeme zatím krátce, takže na konkrétní závěry si ještě musíte počkat, přesto vám však mnoho napoví fakt, že BlackBerry Z3 se řadí k telefonům s vůbec nejvyšší výdrží v našem katalogu. Během streamování HD videa přes Wi-Fi mu o pouhých 5 minut unikla desetihodinová hranice, což je opravdu skvělý výsledek. Abychom byli přesní, BlackBerry Z3 vydrželo 595 minut.

Ukázkové fotografie z BlackBerry Z3

Výše si můžete prohlédnout také pár testovacích fotografií, které jsme zatím pořídili pomocí 5Mpx fotoaparátu, kterým je nové BlackBerry Z3 vybaveno. Jak si můžete všimnout, tak fotoaparát spadá ve své kategorii do průměru, svou úlohu však zastane dobře a například focení dokumentů je díky automatickému ostření a speciálnímu režimu pro focení podobných scén naprosto bezproblémové. Jak si BlackBerry Z3 poradilo s natáčením FullHD videa se dozvíte v samotné recenzi již zanedlouho.

To jsou tedy první dojmy ze zařízení, které se u nás začne prodávat během září s cenovkou blížící se hranici 5 000 Kč. Až na displej, který je asi největší slabinou BlackBerry Z3, i když jeho velikost je naopak pro mnohé výhodou, se jedná o velmi zajímavé zařízení, na jehož testování již pilně pracujeme. Pokud máte k BlackBerry Z3 jakékoliv dotazy, neváhejte se nás zeptat v diskuzi pod článkem. Odpovíme na ně buď rovnou, nebo odpovědi zahrneme do naší recenze, která se na mobilenet.cz objeví již zanedlouho.

Technické parametry BlackBerry Z3

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 72,8 × 9,3 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8230, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:10 hodin
Dostupnostzáří 2014, 5 000 Kč
Diskuze ke článku
Marek
Za ty peníze se mi to zdá velice slušný.
Smarter
Skoda te nejemnosti 220ppi, mit to tak 250ppi, to by bylo.
Vase clanky se mi libi pane Dalekoreji, jenom v nich zapominate uvadet ne/podporu DLNA, Wifi Direct, USB host, TV out a podobnych funkci, nezapominejte prosim.
ZULC
Ten displej vypadá opravdu dost hnusně...
JM
Z3 vypadá dobře. Jen mám obavy ohledně cenovky - v rozmezí 5 až 6 tisíc je možné sehnat i Z10, která ve všem Z3 poráží; resp. hlavní parametry, kde Z3 vede, jsou: větší displej (i když ten může být pro někoho nevýhodou), vetší baterie a lepší GPU.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze