BlackBerry Q5 v redakci: dojmy z první levnější nové ostružiny

18

BlackBerry Q5 je v pořadí třetím smartphonem s novým operačním systémem BlackBerry 10 a zároveň také druhým, který je vybaven hardwarovou QWERTY klávesnicí. Zatímco u modelu Q10 šly kompromisy stranou, u modelu Q5 jich několik najdeme. Důvod je však jednoduchý - model Q5 se pokusil stlačit cenovku co nejníže. Ta však stále není nijak nízká. Jak se nám Q5ka líbí po týdnu používání?

Velká část z vás ještě ani nemá dočtenou novou recenzi špičkového BlackBerry Q10 a do redakce nám dorazil mladší sourozenec - model BlackBerry Q5. BlackBerry Q5 má za úkol rozšířit nový operační systém BlackBerry 10 v kategorii smartphonů střední a vyšší střední třídy a abychom mohli zhodnotit jeho šance na úspěch, pozvali jsme si ho k nám do redakce.

BlackBerry Q5 bude v ČR dostupné v barevných variantách černá, bílá a červená

BlackBerry Q5 je po designové stránce skutečně čistokrevné BlackBerry. Typicky tvarovaná prostorná klávesnice s velkými rozestupy umístěná přímo pod displejem vás nenechá ani chvíli na pochybách, že před sebou máte přímého nástupce populární řady Curve. Řada Curve u BlackBerry vždy patřila k těm levnějším zařízením, a to samé lze říct také o modelu Q5. To totiž nabídne nejnižší cenovku ze všech zařízení s operačním systémem BlackBerry 10. Cena startuje na hodnotě 9 840,- Kč. To však stále není vůbec málo.

Přitom když se podíváme na celkovou vábavu BlackBerry Q5, tak se rozhodně nezdá, že by zrovna zde výrobce oproti Q10 nějak výrazně šetřil a hardware je velmi podobný. Přední straně vévodí 3,1" dotykový IPS LCD displej se skvělými zobrazovacími schopnostmi a velice jemným rozlišením 720×720 pixelů (jemnost 328 ppi). Běh operačního systému má na starosti dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon s taktem 1,2 GHz, kterému zdatně pomáhá 2GB RAM. Vnitřní paměť 8 GB lze rozšířit o paměťové karty až do kapacity 32 GB a ukládat na ně můžete například fotografie z integrovaného 5Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením a schopností natáčet Full HD video. Baterie pak dostala slušnou kapacitou 2 180 mAh, což by mělo z Q5ky udělat slušný "držák".

A kde tedy BlackBerry skutečně šetřilo? Odpověď je snadná - na konstrukci. Zatímco vrcholný model BlackBerry Q10 nabídne konstrukci z hodnotných materiálů, BlackBerry Q5 je zkrátka "plasťáček". Celé tělo je vyrobeno z plastu (snad jen displej kryje tvrzené sklíčko) a aby BlackBerry co nejvíce zpevnilo konstrukci tohoto přístroje, připevnilo zadní kryt natvrdo k telefonu. Baterii si tak u Q5ky sami nevyměníte.

BlackBerry Q5 v černé variantě tak vypadá opravdu lacině a rozhodně se nejedná o žádný reprezentativní kus hardwaru. A přitom by stačilo, kdyby měl zadní kryt telefonu jakoukoli povrchovou úpravu (pogumování nebo úpravu soft-touch) a třeba šikovně umístěnou stříbrnou linku a výsledek by byl naprosto jiný. Zepředu totiž vypadá BlackBerry Q5 ještě vcelku hezky, ale zadní kryt celkový dojem z telefonu kazí. Na druhou stranu například u červené varianty, která se k nám dostala pár dní po černém kousku, je celkový dojem mnohem lepší a i když je to stále ten samý plastový telefon, v ruce působí mnohem příjemněji a na první pohled zaujme.

BlackBerry Q5 je fakticky stejně velké jako model Q10

BlackBerry Q5 nás hned na první pohled zaujalo velice kvalitním displejem, kterému není prakticky co vytknout. Dokonce i jeho velikost je vhledem ke konstrukci přístroje více než dostačující. Zmínit musíme také skvělou QWERTY klávesnici, která se zkrátka drží zavedeného kanadského standardu. Také výdrž baterie se zatím zdá velice slušná, kompletní test baterie však BlackBerry Q5 ještě čeká. Velice bohatá nabídka funkcí operačního systému BlackBerry 10 je pak totožná s modely Q10 a Z10, takže zde se není třeba ničeho obávat a i přes lehce slabší procesor je vše perfektně plynulé a rychlé.

Fakticky jediným zklamáním u BlackBerry Q5 je tak samotná konstrukce. Nelíbí se nám, že nelze uživatelsky vyměnit baterii (vůbec poprvé v historii značky) a také použité materiály, které především u černé varianty vypadají opravdu lacině. Navíc řešení záklopky slotu na SIM kartu a paměťovou kartu bude pravděpodobně dost náchylné na poškození, takže pokud častěji vytahujete SIM kartu nebo paměťovou kartu, tak budete muset být velice opatrní.

BlackBerry Q5 v těchto dnech začínáme testovat. Pokud máte jakékoliv dotazy k novému BlackBerry Q5, ptejte se v diskuzi pod článkem.

Technické parametry BlackBerry Q5

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 66 × 10,8 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 440), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostsrpen 2013, 9 840 Kč
Diskuze ke článku
Maquin
Huráá :) na tenhle telefon jsem se těšil. Mám pár otázek:

1) klávesnici chválíte, ale prý je horší než u Boldů. Prý nejhorší za poslední dobu, co je na tom pravdy?
2) Na fotkách se telefon zdá tlustý, jaký je pocit v ruce?
3) BB 10 umí spouštět Android aplikace. Jak vypadá například Instagram na Q5, je použitelný? A funkční? Vím, že na Z10 funguje a vypadá skvěle (ovšem zatím jen starší verze)

Děkuji :)
zdendasikula
Klávesnice vypadá zajímavě, ale nikde jsem se nedočetl jakým způsobem se na ní zadávají české znaky. Tuším, že dříve to fungovalo stiskem funkční klávesy, příslušného písmena a rolováním trackbalu. Jak to funguje na BB10? Je to pohodlné? Dříve mi to nepřišlo a psal jsem raději bez diakritiky...
ree
Cena podle me prehnane vysoko. Kdyz se da Q10 poridit za 14.700 tak je 10 proste moc.
dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy budete mít hotovou recenzi tohoto telefonu. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze