BlackBerry Q5: dostupnější ostružina s příchutí QWERTY

11

Kanadská společnost BlackBerry pořádá od dnešního dne do čtvrtka v americkém Orlandu výroční konferenci s názvem BlackBerry Live. Na ní dnes se svým projevem vystoupil samotný CEO Thorsten Heins, který představil některé zajímavé novinky. Mezi nimi se objevil dokonce i nový smartphone s QWERTY klávesnicí – BlackBerry Q5. Co umí?

To, že BlackBerry kromě high-endových modelů, dotykového Z10 a messengeru s klávesnicí Q10, letos připravuje také levnější přístroje, se vědělo už delší dobu. Nicméně dnešní představení bylo pro fanoušky kanadského výrobce docela překvapením, jelikož již delší dobu bylo s veškerými úniky informací či tajnými fotografiemi „ticho po pěšině“.

Pisálek pro méně náročné

Nově představené BlackBerry Q5 je vlastně levnější a o něco méně vybavenější variantou již dlouhou dobu známého BlackBerry Q10. Rozměry sice ještě oficiálně neznáme, ovšem dá se očekávat, že novinka bude oproti staršímu modelu lehčí a také o něco menší. Nižší hmotnost jednoznačně padá na vrub absenci kovových prvků. Na druhou stranu co do velikosti oba modely zase tak rozdílné nebudou, jelikož mají totožnou úhlopříčku displeje 3,1 palce a také stejný akumulátor s kapacitou 2100 mAh.

Zmiňovaný displej BlackBerry Q5 má standardní rozlišení pro QWERTY smartphony s operačním systémem BlackBerry 10 – 720x720 pixelů. Technologie je ovšem oproti dražšímu kolegovi Q10, který se pyšní Super AMOLED, pouze TFT LCD. Displej je samozřejmě dotykový a kromě QWERTY klávesnice pro psaní, jejíž tlačítka jsou pro tentokrát o něco více roztažená od sebe, se telefon ovládá výhradně skrze něj.

BlackBerry Q5 - oficiální fotografie

TIP! Nový operační systém BlackBerry 10: kompletní představení

Jak už možná někteří z vás vědí z naší únorové recenze BlackBerry Z10, nový operační systém pro ostružiny vyžaduje poměrně výkonný hardware. Díky pokročilému multitaskingu speciálně vyžaduje i vysokou hodnotu operační paměti RAM. Nová Q5 má v repertoáru čipset Qualcomm Snapdragon s dvoujádrovým procesorem o taktu 2x1,2 GHz. Hodnota RAM paměti je po vzoru obou již představených modelů s novým BlackBerry 10 opět o kapacitě 2 GB. Vnitřní paměť pro aplikace nabízí 8 GB a s možností dalšího rozšíření díky slotu pro microSD karty.

Video - první pohled crackberry.com

Další částí výbavy, na které se v rámci snížení ceny sahalo, je fotoaparát. Přední kamerka má rozlišení 2 megapixely a zadní 5 megapixelů. Stále je ovšem přítomen i autofocus a LED dioda pro přisvětlení, takže by se mohlo teoreticky jednat o celkem obstojně fotící mobil. Z konektivity nechybí nic důležitého od Wi-fi až po NFC. Zahraniční uživatele možná bude mrzet absence rychlých dat LTE. Obousměrně zrychlené 3G ale však naštěstí nechybí. Operační systém BlackBerry 10, který nový model Q5 obsahuje, asi nemá cenu podrobněji představovat. To jsme již ostatně udělali v několika samostatných článcích. Jenom připomeneme, že je do velké míry založen na ovládání pomocí gest a hojně si rozumí se sociální komunikací.

Živé fotografie nového BlackBerry Q5 pořídili kolegové ze zahraniční redakce serveru engadget.com přímo na tiskové konferenci BlackBerry v Orlandu na Floridě.

BlackBerry Q5 se má začít prodávat na vybraných trzích v Evropě, na Středním východě, v Africe, Asii a také v Latinské Americe zhruba na začátku letních prázdnin. Dostupných bude několik zajímavých barevných variant – černá, bílá a také odvážnější červená. O ceně prozatím nepadlo ani slovo, nicméně dá se s ohledem na celkovou výše popsanou výbavu odhadnout na zhruba 10 tisíc korun.

Technické parametry BlackBerry Q5

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 66 × 10,8 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 440), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostsrpen 2013, 9 840 Kč

Zdroje: gsmarena.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Aljosha
10 litrů za stroj s CPU o 2 x 1 MHz (jak je uvedeno ve výše uvedených "technických parametrech") bych teda určitě nedal... ;-)
Proto7
Za tu cenu je to v podstate nepredajne :) good bye blackberry

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze