BlackBerry Classic v redakci: první dojmy z oldschool novinky

80

Návrat ke kořenům, retro nebo dokonce oldschool. Kolem BlackBerry Classic se točí nejrůznější označení, nicméně ortodoxní ostružináři se tetelí blahem. Model Classic je totiž originální typické BlackBerry každým coulem, navíc přináší do světa klasických BlackBerry novinky z posledních let. Jaký dojem na nás udělal model Classic?

BlackBerry udělalo s nový operačním systémem BlackBerry 10 obrovský skok kupředu, a to jak z pohledu funkcí, tak i uživatelského prostředí a ovládání. Uživatelé BlackBerry jsou však v mnoha případech velmi konzervativní, a proto jich stále mnoho zůstává na starších modelech BlackBerry s operačním systémem BlackBerry OS 7. BlackBerry tyto uživatele vyslyšelo a vybavilo model Classic ovládacími prvky, které byly typické pro starší modely, ale zároveň systémem a funkcemi nových BlackBerry 10.

Výsledek působí na dnešním trhu jako zjevení. Většina uživatelů dnešních smartphonů jistě BlackBerry Classic vůbec nevzrušuje. „Ovládání optickým joystickem a hardwarové klávesy? Copak je rok 2008?“ To je typická reakce běžných uživatelů. Nicméně pro ně Classic určen není. Cílová skupina BlackBerry Classic jsou uživatelé, kterým dotykové ovládání z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, potřebují hardwarovou klávesnici, potřebují ovládat zařízení pohodlně jednou rukou, komunikovat a zároveň mít přístup k dnešním službám a funkcím. Tito uživatelé hodnotí BlackBerry Classic naopak velmi kladně.

Boky BlackBerry Classic

Jako první se zastavím nad konstrukcí BlackBerry Classic. Z pohledu kvality jí není co vytknout. Konstrukce je naprosto špičková, ocelový rám dodává zařízení potřebnou pevnost a zadní pogumovaný kryt pak jistý úchop. Díky lehce zaobleným hranám telefon padne do ruky skvěle, jakmile jsem však model Classic vzal do ruky, tak mne zarazila vysoká hmotnost. BlackBerry Classic je vzhledem ke svým rozměrům 131 × 72,4 × 10,2 mm opravdu těžký, jeho hmotnost činí neuvěřitelných 178 gramů! Pokud přihlédnu ke zmiňovaným rozměrům, jedná se opravdu o cvalíka. Inu ocelový rám a baterie s kapacitou 2 515 mAh něco váží, ale že až tolik? Pozitivem je, že máte opravdu pocit, že v ruce držíte poctivý kus hardwaru.

Sloty pro paměťovou kartu a nanoSIM kartu jsou skryty přímo v ocelovém rámu v podobě klasických šuplíčků, které dnes můžeme potkat u mnoha zařízení. Trochu mne mrzí, že baterie není vyměnitelná, neboť při troše snahy lze zadní kryt celkem snadno odcvaknout a k baterii by tak byl vlastně celkem snadný přístup. Trend je však dnes bohužel jiný. Chvála ovšem směřuje na přední část zařízení, kde se skrývají všechny trumfy BlackBerry Classic.

Plnohodnotná QWERTY klávesnice je pro BlackBerry naprosto typická a výrobce zde opět zužitkoval své dlouholeté zkušenosti. Klávesy mají jistý stisk, jsou krásně velké a jasně oddělené. Na klávesnici se píše opravdu skvěle a není ji co vytknout. Hlavním rozdílem BlackBerry Classic a předchozího modelu Q10 je však pruh s funkčními klávesami a optickým joystickem, který se nachází mezi displejem a klávesnicí.

Nachází se zde klávesy pro ovládání hovorů, tlačítko zpět a menu. Optický joystick má na starosti ovládání kurzoru na displeji a kliknutím můžete vždy potvrdit akci. Osobně jsem měl trochu strach, jak BlackBerry implementuje toto ovládání do nového OS BlackBerry 10, který vychází především z dotykového ovládání, a nakonec jsem byl velmi příjemně překvapen. BlackBerry se s tímto úkolem popasovalo více než dobře, ovládání nového OS je opravdu povedené a v mnohém velmi podobné starším modelům BlackBerry.

Každá klávesa dělá přesně to, co od ní člověk očekává a jediná funkce, která mi zatím oproti starému OS chyběla, je klávesová zkratka Alt+ a Shift+ pro kopírování a vkládání textu. Tato možnost je skryta až v kontextovém menu, takže je třeba jedno kliknutí navíc. Jako kocour jsem si však předl ve chvíli, kdy jsem pracoval s delším emailem, dokumentem nebo jiným delším textem. Práce s kurzorem pomocí optického joysticku je zkrátka fantastická a dotykový displej prostě nemá šanci tomuto řešení konkurovat. Žebříček pohodlí práce s textem bych tak udělal asi takto: 1. BlackBerry Classic a starší modely BlackBerry OS, 2. BlackBerry Passport, 3. dotykové modely BlackBerry 10, na 4. místě iOS, 5. Android a na posledním 6. místě Windows Phone.

Bavíme se však pouze o práci s textem a případně komunikaci. To je totiž hlavní účel BlackBerry Classic. Pokud hledáte multimediální zařízení, hledejte jinde. Pokud hledáte zařízení, na kterém budete zkoušet nejnovější aplikace, hledejte jinde. Pokud hledáte super výkonný smartphone, na kterém budete hrát moderní hry, hledejte jinde. BlackBerry Classic je zařízení pro vymezenou skupinu uživatelů, kteří ocení jeho přednosti a přehlédnou nedostatky. Zbytek si však povíme až v plnohodnotné recenzi, kterou na mobilenet.cz najdete již zanedlouho. Máte k BlackBerry Classic nějaké otázky? Pak se nebojte zeptat v diskuzi pod článkem.

Technické parametry BlackBerry Classic

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 72,4 × 10,2 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (720 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 515 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2014, 11 490 Kč
Diskuze ke článku
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Pre človeka ktorý enorme "len" mobil využíva na telefonovanie a emaily je to dnes žiaľ jedná voľba.
Milan
Jaká je kvalita fotáku.Je mnohem horší než u Passportu nebo jen mírně.Má Passport a Classic RDS?Co jiné barvy než černá prodávají se už ted nebo až později
Petr Severa
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat:
1) Je pravda, že po úplném vybití baterky se už Classic neprobere ani na nabíječce? (chyba ve fw)
2) Jak je to s psaním jednou rukou? Není už příliš veliký?
Děkuji.
PliskaM
Pro mě je toto momentálně jasný favorit na náhradu za iPhone 5. Přehrávání videa a hry neřeším, ale zajímá mě:
1) Ovládání jednou rukou při práci (zvládnu vše za pomocí kláves, nebo musím i na dotykový displej a dosáhnu pak všude jednou rukou)
2) Jak je na tom foťák (momentky ze života:-) ale i focení dokumentů resp. scan)
3) Práce s internetem, zejména ovládání, rychlost a pohodlí pří čtení na čtvercovém displeji
4) Práce s hudebním přehrávačem (jak přes bluetooth, tak zvukový výstup)
Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze